Waar geen aardappels gepoot worden, zullen er ook geen groeien. April geldt in Nederland als de ideale maand voor het poten van aardappels. In rijen, teelt op ruggen in jargon, gedijt de stengelgroei ondergronds het best. Maak daarom voor het poten in kleigrond oppervlakkige geulen van circa vijf centimeter diep, en in zandgrond circa tien centimeter. Haal vervolgens de grond tussen de rijen weg. De afstand tussen de rijen is afhankelijk van de raskeuze: bij de vroege soorten 50 centimeter, bij middel en late soorten 60 tot 70 centimeter. Voor één kilo pootaardappels is circa 10 vierkante meter grond nodig.
Vroege rassen als Eersteling zijn al in juni te oogsten als de planten volop in bloei staan. Oogst wat je nodig hebt, niet alles tegelijk. Steek met een tuinvork diep onder de knollen om zo min mogelijk knollen te beschadigen. Middelvroege en late rassen oogst je vanaf augustus.
Maak er na het oogsten chips van…
EIGEN CHIPS UIT DE OVEN
Af en toe is het wel eens lekker om thuis onderuit op de bank te Netflixen met een flinke bak chips binnen handbereik. Je kunt een zak uit de supermarkt opentrekken maar daar worden we niet door geprikkeld. Versgebakken, knapperige chips die nog warm in de schaal ligt, daar doen we het voor. Er gaat niets boven eigen chips. Hoe je die maakt? Met dit recept kan het bijna niet mislukken.
Neem voor de chips stevige, vastkokende aardappelen. Hoeveel? Dat hangt af van jouw trek, en van de duur van de film. Snijd de aardappelen met een mandoline of scherp mes in dunne plakjes. Kook deze plakjes circa 3 minuten in flink gezouten water. Dep ze vervolgens droog op een handdoek of keukenpapier. Laat ze minimaal een half uur drogen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng de dunne plakken op smaak met zout en peper en bestrooi ze met een paar druppels olijfolie. Verdeel de plakjes over de folie op de bakplaat en bak ze circa 15 minuten in de oven. Ze zijn gereed zodra ze gaar én krokant zijn én de randjes goudbruin kleuren. Een beetje decadent maar nog lekkerder maak je hem als je er verse zwarte wintertruffel – vanaf november verkrijgbaar – overheen schaaft.