Sommige restaurants zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Tapasbar De Hemel op Aarde hoort bij Rotterdam en vice versa. Dat de rek er nog lang niet uit is, bewijzen eigenaren Awinas en Natascha Paragh met hun hemelse happen, tapas 2.0. De Hemel op Aarde is een bedevaartsoord voor lekkerbekken.
De hemel begint bij ons in de keuken. Laat dat in dit restaurant aan de Oostzeedijk Beneden nu ook het geval zijn. Je stapt letterlijk het heiligdom van de chef binnen. Een zoete geur valt als een warme deken soepeltjes over de schouders. Alsof je bij je familie op visite bent, dat gevoel. WELKOM schrijven ze er terecht met hoofdletters.
‘Als de service en de sfeer niet kloppen dan ga je als gast alsnog niet met een glimlach de deur uit’
De Hemel op Aarde is het walhalla voor verzamelaars van Mariabeelden. De witte Fatima schijnt vooral heel gewild te zijn. Eigenaar Awinas Paragh (34): “Vorig jaar, ver voor de uitbraak van het coronavirus, hadden we verspreid over een aantal dagen vijfhonderd Portugezen over de vloer. Zij waren lyrisch, lyrisch over onze Fatima. Wat wij op dat moment niet wisten maar inmiddels wel: Onze-Lieve-Vrouw van Fátima staat daar op een voetstuk. Fátima is een stad in het midden van Portugal waar exact dit beeld in het groot staat. De Portugezen boden achtduizend euro voor het gipsen beeld. Even waren we in dubio. We hebben uiteindelijk het bod afgeslagen. Fatima is niet te koop.”
Want daarmee verzoeken jullie de goden? “We zijn niet religieus of spiritueel. We geloven niet dat we een vloek over onszelf afroepen als we Fatima verkopen. Fatima is onderdeel van het meubilair. Je tafels en stoelen doe je ook niet zomaar de deur uit.” Awinas Paragh vervolgt: “Ik ben zelf weliswaar geboren in Rotterdam maar mijn roots liggen in Suriname. In Suriname staan de kerk, de moskee en de tempel gebroederlijk naast elkaar. Zo hoort het te zijn. Gelijkwaardigheid, dat is waar ik in geloof.”
MARIABEELDEN
Awinas Paragh nam in 2011 De Hemel op Aarde over van de oprichter. Zes jaar eerder was hij er in dienst getreden als afwasser c.q. hulpkok. In een rap tempo maakte hij promotie. In 2011 was hij chef-kok en bedrijfsleider tegelijkertijd.
Na de overname ging de biechtstoel achterin het restaurant op slot. Een aantal relikwieën is in de loop der jaren verminderd ‘want het stond wel heel vol’. Van de 80 Mariabeelden zijn er 55 overgebleven waaronder dus Fatima. Verder hebben hij en zijn vrouw Natascha (35), die er een jaartje later bij kwam, de sfeer intact gelaten. Die sfeer schijnt overeen te komen met het Kathedraalcafé in Antwerpen. “Wij kennen dat café niet, maar we horen het vaak van gasten terug.” Het Kathedraalcafé is overigens straattaal, op Google heet dit etablissement Het Elfde Gebod.
De biechtstoel in De Hemel op Aarde is verworden tot een onzichtbare voorraadkast. “Je zat er niet lekker,” vonden wij. De kastdeur is daarna nog één keer opengegaan voor de gasten. “Een homostel kwam op hun bruiloft bij ons uit de kast. De heren wilden trouwen op de plek van hun eerste date.” De nodige liefdes blijken in De Hemel op Aarde ontstaan en bevestigd. “We zijn geen trouwlocatie, maar we hebben opvallend veel bruiloften gehad.”
Het huiskamergevoel is de kracht van De Hemel op Aarde. “Horeca is beleving. Het eten staat bij ons op 1 maar als de service en de sfeer niet kloppen dan ga je als gast alsnog niet met een glimlach de deur uit.”
WARME APPEL
De Hemel op Aarde is een tapasbar maar dan een tapasbar op next level. Wat nu overal shared dining heet, deed De Hemel op Aarde al aan het begin van de eeuw. Awinas en Natascha beperken zich overigens niet tot de Spaanse keuken. “We hebben ook een insalata caprese maar dan in tapasvorm.” We ruiken de warme appel die net uit de oven komt. “Die is bedoeld voor de tarte tatin. Wij zijn geen Spaans restaurant pur sang. We vertegenwoordigen de mediterrane keuken en de Spaanse keuken maakt daar deel van uit.” Mediterraans zijn ook de openingstijden. “Je kunt bij ons tot middernacht eten, zeven dagen per week. We zijn dagelijks open vanaf 17.30 uur.”
Bij De Hemel op Aarde is de eerste ronde meteen raak: gerookte amandelen, ansjovis in het zuur, sashimi van tonijn en verse gember, vitello tonnato, gravad lax met mosterd-dille en mascarpone, carpacciorol met parmezaan, terrine van eendenlever met toast en perencompote, worst met venkel van Brandt & Levie uit Amsterdam, schouderham van het Iberische scharrelvarken (Paleta Ibérico Bellota). De gravad lax, een Scandinavische appetizer, is een knipoog naar het hoge noorden. Postuum zullen Awinas en Natascha vast ooit gelijk krijgen. Het kan bijna niet anders dan dat de hemel net zo internationaal is als de aarde.
De dolce zero op dezelfde tapasplank is van ongekend niveau. Dunne lende van de Simmentaler die zich in Oostenrijk heeft gevoed met Alpenkruiden droog gerijpt in koffie en cacao, een regelrecht avontuur voor de smaakpapillen. De dolce zero blijkt afkomstig van meesterslagers Luc De Laet en Peggy Van Haver van de Vlaamse Butcher’s Stone. De goddelijke kazen zijn van diverse bodems: Blauw Klaver uit Kamerik, Fiore (roodflora) uit
Lopikerkapel en Manchego uit Spanje. Ze voelen bij De Hemel op de Aarde haarfijn aan waar je moet zijn voor de juiste producten.
“Wij staan voor constante kwaliteit. Als je vijf keer per jaar bij ons zou eten, eet je vijf keer even goed. Je eet in De Hemel op Aarde vandaag niet beter dan de vorige keer. Ik werk al negen jaar met dezelfde chef, Jouri den Outer. We zitten op één lijn. De dadels gevuld met amandel en omringd met spek, de kroketjes van serranoham – niet zomaar serranoham, Jámon Serrano Ibérico Bellota, de garnalen in knoflookboter, de gehaktballetjes in tomatensalsa, de gasten blijven ervoor terugkomen.” En dat voor een prijs waarbij je afvraagt: Hoe is het mogelijk? Alle hemelse happen kosten tussen de zeven en de tien euro. Het echtpaar Paragh spreekt zelf van hapjes, maar met hapjes doen ze de portionering tekort.
CHOCOALDE LOLLY
Het stel vult elkaar uitstekend aan. “Ik ben niet goed met cijfers. Roosters maken, het is niet aan mij besteed. Natascha is daar een kei in. Ik ben meer van het organiseren, het regelwerk.” Om de kwaliteit te blijven waarborgen, houden ze het bewust bij één restaurant.
‘Je kunt jezelf niet opsplitsen.’
Wat wisselt, zijn de specials. De gebakken coquilles met venkel en shiitake en de gebakken mosselen in gefermenteerde tomatenbouillon worden volgende maand vervangen door andere creaties van Jouri. “Tussen de specials zit steevast een vegetarisch gerecht. We zijn heel toegankelijk voor vegetariërs, alsmede voor gasten die glutenvrij willen of moeten eten.”
Ondertussen smullen wij van de gebrande ananas met wortelganache en kokos en een chocoladelolly gevuld met mascarpone. De kwaliteit houden ze bij de Hemel op Aarde tot het allerlaatste moment in stand. De koffie van Goppion Caffè, een kleine branderij uit Dordrecht, is er eentje waar je stil van wordt. De amandelen gedoopt in gezouten karamel bij de koffie maken het af. Het is ongepast, het is bijna vloeken in de kerk, maar we vragen het toch: Mogen we er nog een paar? Gul als Awinas en Natascha zijn, verschijnt er een glas vol amandelen. We hoeven het niet verder uit te leggen, het is overduidelijk: De Hemel op Aarde is een bedevaartsoord voor lekkerbekken.”
De Hemel op Aarde
Oostzeedijk Beneden 205A
3061 VT Rotterdam
010-4139656
www.dehemelopaarde.nl
Beeld: Rick Arnold