Ad Schaap ziet geen beren op de weg, en tegelijkertijd ziet hij er dagelijks tachtig. Verdeeld onder 47 Berenrestaurants en 33 Bezorgberen. Het bijzondere verhaal van De Beren en Ad Schaap (57) is heel treffend vastgelegd door een van de populairste auteurs van Nederland: Ronald Giphart. Beretrots dat we zijn op deze aimabele, ongenaakbare Rotterdammer –‘een kruising tussen Herman den Blijker en Wilfried de Jong’- verloten we vijf exemplaren van zijn bere-interessante biografie Beer. Onderaan de samenvatting lees je hoe je deze paperback kunt winnen.
Wie zijn biografie leest, zou bijna denken dat hij een Schaap is met vijf poten. ,,Als je er alles aan doet, is alles mogelijk”, stelt Ad(riaan) Schaap, nadat hij de sleutel van de Kleine Baja op de Meent had teruggegeven aan Robin Bravenboer. ,,In de Baja heb ik geleerd dat opgeven niet kan. Het was in alle opzichten een harde leerschool, mentaal en fysiek. Maar, en dat heb ik ook van Robin, alles kan, alles moet, alles zal.”
De Kleine Baja, waarvan hij tussen 1996 en 1999 eigenaar was, heeft hem geen windeieren gelegd. Hij kreeg het aanzien van het Rotterdamse uitgaansleven, alle deuren gingen open, iedereen was zijn vriend en hij had geld in zijn zak. Geld was tot die tijd een big issue, of beter gezegd het gebrek aan geld. Ad Schaap groeide in IJsselmonde op in een gezin met elf kinderen van wie er al een was overleden toen hij werd geboren. Tussen het oudste kind en het jongste, Ad, zat een leeftijdsverschil van 22 jaar. Geld was er niet want vader verdiende bijster weinig en gaf ook nog eens een substantieel deel van zijn salaris uit aan drank. ,,Ik had niet echt een rol in het gezin. Mijn positie was dat ik niet eens werd getolereerd, ik werd genegeerd. Dat ik niet gewenst was, bleek wel uit het feit dat mijn naam is verzonnen door de verloskundige en niet door mijn ouders.”
De altijd sluimerende armoede had in zijn kinder- en pubertijd zijn weerslag op alle gebieden. Vakanties werden niet gevierd. Het eten was karig. Die ene keer dat er speklapjes werden gebakken, moest hij snel toeschieten anders was het eten zonder pardon weggekaapt. ,,Ik wist niet wat ik later wilde worden, als ik maar geld zou verdienen. Dat was mijn drijfveer: ik wilde niet leven zoals ik was opgegroeid.”
SLEUTEL TOT SUCCES
Robert Cramwinckel, eigenaar van inmiddels vijf Beren-restaurants in en rond Rotterdam, was geregeld te vinden in de Kleine Baja. Het was precies het soort uitspanning waar hij van hield: zinderend, buitenissig en boordevol energie. Er was een zekere verwantschap tussen de Baja en De Beren, waar de gasten ook ‘met hun benen buiten hingen door de drukte’. Robert en Ad werden vrienden. Ze bezochten gezamenlijk andere uitgaansgelegenheden en gingen samen, met hun toenmalige vrouwen erbij, op vakantie. De flamboyante Robert, ‘extreem easy going’, worstelde met de organisatie van zijn restaurants, hij had geen gezag onder zijn personeel, conflicten ging hij steevast uit de weg. Nadat hij Ad meerdere keren had gevraagd hem bij te staan, ging hij uiteindelijk overstag. Op 1 januari 2000 werd hij aandeelhouder van De Beren, een concern dat onder zijn bewind uitgroeide tot 47 restaurants en 33 bezorglocaties in Nederland.
Het succes is hem allesbehalve aan komen waaien. Brand, afpersing, een bijna faillissement, interne conflicten. Niets is hem bespaard gebleven. ,,Ad is megagoed in crisissituaties,” vindt Renate Hamburg, CFO van het concern. Ad ziet geen ‘beren’ op de weg. ,,Je moet altijd vanuit kracht beslissingen maken, niet vanuit angst. Zakendoen is niet ingewikkeld. Een afspraak past altijd in een mail van zes regels. Daarna gaan de slimme mensen zich erover buigen. Tachtig procent van de mensen op mijn servicekantoor is slimmer dan ik. Maar goed, wat is de sleutel tot succes? Dat je net een stapje meer doet dan anderen, dat je waar anderen stoppen verdergaat.”
Beer is geen heiligverklaring, geen bundel vol potsierlijke marketingtaal. Beer is het eerlijke verhaal over een man die met vallen en opstaan een beregroot imperium heeft weten op te bouwen.
Wil jij meer weten over de Rotterdammer, tegenwoordig een Nieuwerkerker, die de meeste kipsaté en dame blanche van Nederland verkoopt? Laat ons weten waarom en je maakt kans op een gratis exemplaar van Beer.