Was het voorheen vooral de vette hap, de afhaalchinees en de pizza’s die de take-away domineerden in de stad, door de lockdown heeft deze een inhaalslag gemaakt die zijn weerga niet kent. Kant-en-klaar was nooit eerder van zo’n hoog niveau. We bestellen er daarom lustig op los bij de vele topchefs die deze stad rijk is. Begrijp ons niet verkeerd. We zitten veel liever bij hen aan tafel, we missen de gezelligheid, maar als dat niet is toegestaan, kunnen we van de nood maar beter een deugd maken. Aan welk afhaalloket je verzekerd bent van succes? Je leest het hieronder.
IDRW
Tip Edwin Veekens
Uitgever / initiatiefnemer SMAAKmag.
“IDRW is zo oud als de weg naar Kralingen, en toch heb ik er vorig jaar, tussen de twee lockdowns, pas voor het eerst gegeten. Ik stond perplex. Goede gerechten, goede wijnen, goede service, goede ambiance. Alles klopte. Ik was er dan ook vrijwel meteen bij toen IDRW noodgedwongen startte met take-away. Mijn verwachtingen waren inmiddels hooggespannen. Ze werden dermate overtroffen dat het niet bij één keer is gebleven. Voor 32,50 euro per persoon heb je een driegangenmenu inclusief wat nootjes en chips als knabbel tijdens de laatste bereidingen – lees: opwarmen – in de eigen keuken, sushi als amuse, brood met lichtgezouten boter en madeleines als friandises voor bij de koffie/thee waar je lang op kunt teren. De ravioli gevuld met eekhoorntjesbrood met een linzensoepje is een regelrechte aanrader. Tussen de kalfssukade met een ovenschotel van witte kool en aardappel en mosterdsaus en de gegrilde skrei met een viscurry, broccoli, taugé, paksoi en kruidennasi is bijna niet te kiezen, want van beide hoofdgerechten van Marcel van Zomeren loopt het water in mijn mond. En dan hebben we het nog niet gehad over het crunchy appeltaartje met vanillesaus, verslavend lekker. De kazen, variërend van Sainte-Maure de Touraine tot camembert di bufala tot comté, zijn met grote zorg geselecteerd. Bij de dinerbox zit een uitvoerige lijst met instructies. Als je de QR-code scant op deze lijst helpt de witte brigade van IDRW op afstand met garneren.”
IDRW
Honingerdijk 96, 3062 NX Rotterdam
010-4134110
Open voor take-away: dinsdag tot en met zaterdag tussen 17.00 en 18.30 uur, zondag tussen 11.30 en 13.00 uur
HÉROINE
Tip Arjen van Riel
Art director / initiatiefnemer SMAAKmag.
“Mijn favoriet? Daar hoef ik niet lang over na te denken, ik ben een groot fan van Héroine. Wat ik heel tof vind en wat ook vaak in het viergangenmenu van Héroine at Home zit: het 62 graden ei. Je hoeft hem zelf niet te garen, dat doet Michael Schook voor je. Even opwarmen op 50 graden in de oven en het is gepiept. Hij varieert bij dit tussengerecht overigens met smaken. De laatste keer at ik het 62 graden ei met nootmuskaatcrème, gemarineerde maitake, bieslook en croutons van parmezaan. Als ik eraan terugdenk, word ik weer blij. Op het hoofdgerecht na is het menu vegetarisch, het hoofdgerecht – gekonfijte eendenbout bijvoorbeeld – is desgewenst te vervangen door een lasagne van knolselderij met gepofte witte rijst, cantharellen en brebirousse (ultrazachte, romige schapenkaas uit Frankrijk). Bij deze fijne gerechten is per 2 personen een bijpassend wijnarrangement te bestellen, samengesteld door topsommelier Maaike Kauffman. De instructiefilmpjes die je erbij krijgt, zijn heel duidelijk. Je staat niet voor een raadsel in je keuken. Erg leuk is de bijpassende Spotify-afspeellijst. Met deze wereldse muziek, muziek die de sfeer oproept van Héroine, is het bijna alsof je in dit eigentijdse restaurant zit. Héroine at Home is echt een avondje uit, maar dan thuis.”
Héroine
Kipstraat 12, 3011 RT Rotterdam
010-3100870
Open voor take-away: vrijdag tot en met zondag tussen 16.00 en 19.00 uur
GASTROBAR STER
Tip Dijlan van Vlimmeren
Hoofdredacteur SMAAKmag.
“Appels vergelijk ik liever niet met peren. In elke categorie zijn goede maaltijdboxen verkrijgbaar. Het is maar net wat je budget is, en waar je trek in hebt. Als ik de prijs-kwaliteitverhouding het zwaarst laat meewegen, dan scoort Terry Priem van Gastrobar STER in Kralingen de hoogste ogen. Dat oordeel velden we voor 9 maart, met de toekenning van een Bib Gourmand hebben we Michelin inmiddels aan onze zijde. Terry is een creatieve chef, een graffitiartiest en een prettige persoonlijkheid ineen. Bij Gastrobar Ster heb je twee opties: een kant-en-klaar menu waarvan je alleen het hoofdgerecht thuis in de oven hoeft op te warmen, of een Gastro Homekit: een viergangendiner voor 45 euro per persoon dat je met zijn ingrediënten kookt. Nu valt dat koken wel mee, je hoeft niet zelf dat krokantje van rodekool te maken – veruit het meeste werk heeft Terry gedaan, maar je hebt wel wat handelingen te verrichten. Van de ratatouille bij de ossenhaas heb je bijvoorbeeld quenelles te draaien. Hoe je dat doet? Dat wordt aan de hand van foto’s duidelijk gemaakt. Terry’s vrouw Esther is van huis uit grafisch vormgeefster. De begeleidende informatie is een illustratief hoogstandje. Onder de indruk ben ik vooral van de romige tom kha kai met botermalse hoender, knapperige groenten als taugé, groene asperge, paksoi, bimi en wat gecrushte zoute pinda’s uit de Gastro Homekit. De ceviche van dorade (zie foto) is er eentje die beklijft, evenals de Montbéliarde, een rauwmelkse kaas die acht weken is gerijpt in Keniaanse filterkoffie van Giraffe Coffee. Deze onalledaagse combinatie pakt erg leuk uit.”
Gastrobar STER
Jericholaan 82b, 3061 HH Rotterdam
010-7852712
Open voor take-away: donderdag tot en met zondag van 17.30 tot 20.00 uur (take-away diner) en vrijdag tot en met zondag van 16.00 tot 20.00 uur (Gastro Homekit)