Als ik ergens bekend om sta in de wereld van craft beer, dan is het wel om deze specifieke
uitspraak: bier met gebakken vleermuizen. Jaren terug toen ik deze quote maakte, had ik de lachers al op mijn hand.
Want toen voorspelde ik al de creativiteitsdrift van de vernieuwende brouwers, het kan niet
gek genoeg. Heden ten dage kijk ik met verbazing naar de ingrediëntenlijst op de blikken en flessen. Wat te denken van apricot almond deep vanilla lassi gose? Of noa pecan guava lychee passionfruit mud cake bier? Dan is dat bier met gebakken vleermuizen zo gek nog niet, denk ik dan. Afgezien van de huidige gevoeligheid van het dier. Als het aan de Beer Geeks ligt, staan we aan het begin. Dat belooft dus nog wat.
Wie mijn column zo nu en dan leest, weet dat wij bij Brouwerij Noordt ook niet bang zijn van een beetje experimenteren. Om hand in eigen boezem te steken kan ik – gezeten in de biechtstoel – melden dat ik ook niet geheel onschuldig ben aan rare experimenten. Wat te denken van een stout met echte kaviaar? Ja, dan zak je wel door het ijs met een kritische column. Maar goed toch spreek ik hier mijn mening omdat ik me, gezien de laatste ontwikkelingen, sterk afvraag of wij ons doel niet voorbijstreven.
Want de kleine brouwers kwamen inderdaad om de grote pilsbrouwers te laten proeven dat er ook wat anders te beleven was. Maar of dit nu dé manier is, begin ik mij steeds meer af te vragen. Het voelt een beetje als het einde van de jaren vijftig toen de jazzmuziek niet complex en gek genoeg kon. Het was in die experimentele tijd dat iemand letterlijk met de verkoeling kwam in de persoon van Miles Davis. Het album Kind of Blue zette een nieuwe blijvende trend: de cool jazz.
Nu zien we een trend in bierland gevoed door Amerikaanse craft brouwers die terugkeren naar de oorsprong, namelijk goed, laag alcoholisch bier met veel smaak. Zelfs het meest gebrouwen bier ter wereld, pilsener, wordt met trots en verve in een remake gegooid teneinde de consument te verrassen. Een trend die ik toejuich omdat het mij altijd om een ding is gegaan: vakkundig gebrouwen bier met smaak.
Leuke bijkomstigheid is dat de soms verketterde, in mijn ogen, grote Duitse brouwers hier ineens een hoofdrol spelen. Sterker nog, de Amerikaanse superhippe brouwers gebruiken allemaal beproefde Duitse brouwstijlen. De vraag is dan ook hoe de toekomst eruit zal gaan zien nu grote brouwerijen kleine brouwers overnemen. Gaat het nog gekker worden of zal zoals altijd de consument rust brengen? Uiteindelijk drinken miljoenen mensen bier en is er maar een klein gedeelte beer geeks dat denkt dat het de wijsheid in pacht heeft.
Ik pak mijn fiets jas, pet en vers gebrouwen pils en haast mij naar huis waar mijn vrouw
mij opwacht met een mooi bereide rendang met nasi. Dat is al heel lang een geweldige
combinatie die zijn oorsprong vond in het kolonialisme. Ook een achterhaald experiment
bedacht door een klein clubje mensen.
Ein prosit!
Peter Rouwen
21 april 1961 te Rotterdam
Functie: Mede-eigenaar Brouwerij Noordt.
Typisch Peter: “Als je in dit vak jezelf niet elke dag wilt verbeteren, kun beter wat anders gaan doen!”
Beeld: Kelly Josefien Alexandre