Reizen is tegenwoordig puzzelen. Heb jij geen zin in gedoe, of het is voor jou om een andere reden (even) niet weggelegd het vliegtuig in te stappen, Big Nate brengt je met zijn Smells Good in the Hood vanuit het Oude Noorden in Rotterdam linea recta naar exotische oorden en daarvoor is geen sneltest of vaccinatiebewijs nodig.
Big Nate is de nickname van Nathan Meyer (45). Zou zijn jonge leven op het witte doek worden afgespeeld, zou die als gangsterfilm worden betiteld. Geboren op Curaçao ging hij rond zijn negende met zijn moeder mee naar Breda. Nathan groeide daar op als straatschoffie. Zijn dagen als tiener sleet hij met spijbelen, dealen van gestolen goederen en blowen.
Zes jaar geleden blies zijn moeder haar laatste adem uit. Haar portret hangt als grootste tussen alle black legends in Smells Good in the Hood in de Benthuizerstraat. ,,Ze is mijn persoonlijke held. Ze stond desondanks pal achter mij. Op mijn twaalfde had ik een afwasbaan. ‘Hij kan wel wat meer dan afwassen’, promootte mijn moeder mij bij mijn chef, ‘thuis kookt hij immers ook’.” De enige kale muur is gereserveerd voor deegrollers, slippers en zweepjes, ‘voor alles waarmee je vroeger geslagen werd als je stout was’. ,,Ik kreeg regelmatig een pak rammel.” Een vette knipoog zegt ons dat we hem met een korreltje zout moeten nemen. Niet te missen is een affiche van Do The Right Thing, de film waarmee Spike Lee in 1989 nogal wat Amerikanen op de kast joeg. ,,Deze film is mijn grootste inspiratiebron gebleken. Hoe ik denk, hoe ik doe, dat is ontleend aan Do The Right Thing.”
Met Smells Good in the Hood doet hij op culinair vlak inderdaad de right thing: slow cooking, de tijd nemen om het vlees te marineren en te grillen. Dat doet hij overigens niet alleen. In Ruben Venema, bekend van onder meer By Jarmusch, WES en de Maaskantine, heeft hij de ideale compagnon gevonden. Wie weleens een bloemkoolkroket heeft gehaald bij WES, heeft de link vast al gelegd. WES heeft plaatsgemaakt voor Smells Good in the Hood. WES grossierde in kapsalons met oesterzwammen, Smells Good in the Hood in jerksalons: jerk chicken met zoete aardappelfriet, kaas, bosui, koriander en bakbanaan.
Comfortfood is waar Big Nate voor staat. Comfortfood uit Zuid- en Midden-Amerika, met de nadruk op de Creoolse keuken. ,,Het is eigenlijk zoals ik vroeger op zondag bij oma, zij was waar mijn moeder was, at. Oma’s roots lagen in Saint Kitts, een van de Bovenwindse Eilanden in de Caribbean. Aan tafel bij oma leerde ik de belangrijkste levenslessen. We maakten samen muziek. Bij oma mocht je je kunstje doen, oma’s huis was mijn eerste podium. Wat ik op straat miste, dat knusse thuisgevoel, werd op zondag ruimschoots gecompenseerd. Ik ben fan van buurtrestaurants, daar waar je (bijna) elke dag rond dezelfde tijd aan hetzelfde tafeltje gaat zitten, daar waar je bij wijze van spreken in je pyjama naar binnen kunt of op het terras ploft. Easy-peasy, I love it! Smells Good in the Hood is zo’n buurtrestaurant met livemuziek in het weekend en een toekomstige basket aan de voordeur. Zin om te dribbelen? Pak die bal!”
Oma’s jerk chicken staat uiteraard op de menukaart. Bij Big Nate eet je verder een sub, een langwerpig broodje dat het midden houdt tussen Wonder Bread en brioche, met een steak van 150 gram, cheddar, rode ui en jalapeño’s of popcorn shrimps of buffalo wings met maisbrood. Zijn mayo is een mix van chilipeper, gepofte rode ui, gepofte knoflook, geroosterde gember en rum. ,,Naar waar jij hunkert, dat maken wij. We hebben alleen geen varkensvlees. Van varkensvlees krijg ik uitslag.”
Beeld: Sandra Zegarra Patow