“De boeuf bourguignon is momenteel onze hardloper in de take-away en delivery. Als het nog kouder wordt, zullen de stamppotten sneller gaan, verwacht ik. De afhaal gaat bij vlagen. Er is geen peil op te trekken. We hebben er goede dagen tussen zitten, maar we hebben ook dagen waarop we haast niets verkopen. De afhaal deed het tijdens de eerste lockdown sowieso beter. De mentaliteit is veranderd. In het voorjaar hielpen we elkaar door de crisis. Mensen klapten voor de zorg, steunden de lokale horeca. Dat ‘wat houden we toch van elkaar’, dat is grotendeels weg.
Ik woon en ik werk in de stad. Ik zag tijdens Black Friday rijen voor de Zara van meer dan 60 meter en dan overdrijf ik niet. Vrijwel niemand stond op anderhalve meter. Dat vreet aan mij. Ik gun iedereen zijn omzet maar waarom moet bij de horeca de deur op slot terwijl ze in de retail hutjemutje staan?
Ik zit al vanaf mijn vijftiende in de horeca, ik zie nu bijna Abraham. 2020 is met stip het slechtste jaar ooit in mijn carrière. Het frustrerende is dat we er zelf zo weinig aan kunnen doen. Het wordt van hogerhand bepaald. Of ik op 23 maart mijn 50ste verjaardag groots kan vieren in mijn eigen zaak? Ik hoop het. Mijn 49ste verjaardag, vlak na de eerste lockdown, viel al in duigen.”
Patrick de Bruin
Beeld: Sylvia Kuiper