De één heeft nog geen rolletje drop gestolen in zijn leven, de ander heeft nog wat uit te leggen aan justitie, maar ze vonden elkaar op de Harley, op het Vikingschip en bij het open vuur. Chef-kok John Spruit (53) uit Rotterdam en old school biker Captain Henk (56) uit Emmen bundelden voor Bikkels aan de kook hun krachten.
Zo’n twee jaar geleden werd hij via Facebook benaderd door de vrouw van Henk Kuipers. Of John Spruit openstond voor een stoer kookboek, in de geest van haar echtgenoot die op dat moment ‘in een hotel verbleef waar hij tijdelijk niet uit kon’. Dat gesloten hotel is Johns metafoor voor een gevangenis en dat tijdelijk voor voorlopige hechtenis.
Hij moest even achter zijn oren krabben want zou hij zichzelf als executive chef bij Shell in Pernis en als freelance kok voor partijen als de Europese Commissie daarmee niet in de vingers snijden? Captain Henk is niet van onbesproken gedrag. Hij heeft in elk geval de schijn tegen.
Aan de andere kant: John Spruit is nooit lid geweest van No Surrender of welke motorclub dan ook dus waar heeft hij voor te vrezen? “Welke rol Henk ooit bij No Surrender heeft gespeeld, weet ik niet en dat hoef ik ook niet te weten. Deze man heeft één miljoen volgers, een eigen kledinglijn, eigen whisky, eigen gin en eigen koffie. Hij was de bodyguard van Nina Storms (destijds Nina Brink), André Hazes en Bill Clinton tijdens een boekpresentatie in Nederland. Hij heeft heel wat in zijn mars.”
Met Henk deelt hij een ruige levensstijl. “Ik ben net als hij een easy rider, een stoet met Harley’s, machtig vind ik dat.” Ze hebben nog veel meer gemeen: een lijf vol tattoos maar bovenal een onbegrensde liefde voor lekker eten. No rules, no limits dragen ze allebei als levensmotto. John Spruit – die afgelopen jaar 85 kilo afviel na een maagverkleining – toont spierballen op het bord, Henk Kuipers in de sportschool.
De klik was direct voelbaar tijdens hun eerste ontmoeting, op het racecircuit van Funpark Meppen in Duitsland. Henk Kuipers: “We raakten al snel dik bevriend. Net als John kan ik enorm gefascineerd raken door grote stukken vlees, vis, vuur en barbecue.”
Bikkels aan de kook is volgens uitgever Just Publishers een outdoor kookboek voor echte mannen. Vegetarische gerechten vind je er niet in terug, liflafjes evenmin. Zelf geschoten wild, grote steaks, varken aan het spit, dat werk. Eén van de krachtpatsers is de Captain Henk Burger: Wagyu op een robuuste bol van De Gilde Bakker uit Almelo met een saus gemaakt van Henks whisky. John: “Die burger is zo groot dat je ‘m niet met twee handen kunt vasthouden.”
In het voorwoord spreekt Captain Henk echter van een broodje. “Johns broodje smaakt zoals ik vind dat een hamburger moet smaken. Veel natuurlijke smaken, het beste vlees, een echte Captain bite. Ik heb heel wat geproefd in mijn leven, overal ter wereld, John wist alles feilloos te overtreffen. Zelfs bij zijn snert liep het water in de mond bij deze old school biker.”
De Vikingsoep in Bikkels aan de kook verdient een aparte vermelding. John Spruit: “Die Vikingsoep is een bouillabaisse. Bouillabaisse is echt mijn ding. Ik maak hem alleen niet volgens de voorschriften.” Een authentieke bouillabaisse bevat onder meer rode poon, zeeduivel en zonnevis. “Ik doe er bijvoorbeeld krab in. Ik ben gek op schaal- en schelpdieren. Maar doe er vooral in wat jij lekker vindt. No rules, no limits.” Op zijn hand heeft hij onlangs het kompas van de Vikingen laten tatoeëren. “De Vikingen associeer ik met avontuur, reizen, veroveren, wilde feesten. Die lifestyle past bij mij. Ik had een nazaat van een Noorman kunnen zijn.”
Bikkels aan de kook wordt op 16 november gepresenteerd in Kasteel Meerwijk in Den Bosch. Het kookboek, dat 22 recepten telt, kent een winkelprijs van 34,95 euro.