Gezond, vers, gevarieerd, onbespoten en aan huis afgeleverd. Hoeveel beter, en gemakkelijker, wil je het hebben? Shaula Tak-Hendriks bezorgt met Bio aan huis wekelijks vanuit de Hoeksche Waard biologische groenten en fruit in heel Zuid-Holland.
Het is een geschiedenis die volgens Shaula Tak-Hendriks te weinig wordt verteld. Rond vier grote boerderijen is ooit, pak ‘m beet vierhonderd jaar geleden, het buurtschap Zuidzijde in de Hoeksche Waard ontstaan. Aan de Zuidzijdsedijk, op de weg van Piershil naar Klaaswaal, werden huisjes gebouwd voor de boerenknechten en hun families. De smederij, de houtzagerij, alles is er omwille van die vier boerderijen gebouwd. Een van de boerderijen met een authentieke rietgedekte schuur luistert naar Hoeve Doelwijck, die Shaula´s partner Matthijs in 1998 overnam van zijn ouders.
NIEUW-ZEELANDSE SPINAZIE
Biologische groenten hebben bovendien meer smaak. Om de biologische consumptie een boost te geven begon Shaula Tak 15 jaar geleden Bio aan huis. “Ik haalde daarvoor altijd een biologische groentebox op in een schuur, elders op het eiland. Maar met een druk schema, én boerin én moeder van twee kinderen, was dat niet echt handig. Dat kan beter, dacht ik. Waarom niet wekelijks een verrassing op de deurmat?” De sporters onder ons hebben de link waarschijnlijk al gelegd. Huig-Jan Tak, de grote belofte op het onderdeel windsurfen op de foil bij de volgende Olympische Spelen, is inderdaad de zoon van. “Biologische kost is zijn krachtvoer.”
Bio aan huis begon heel kleinschalig, met een paar klanten in de buurt die vanuit een oude landrover werden bediend. Inmiddels telt Bio aan huis zo’n duizend vaste adressen verspreid over de provincie Zuid-Holland en zeven bezorgbussen. De abonnees krijgen elke woensdag, donderdag of vrijdag thuis een nieuwe box met biologische groenten en/of fruit. “Vier verschillende groenten in de kleine box, zes in de grote. Ik doe er bewust geen zeven omdat je ook weleens een dag geen zin hebt om te koken. De groenten moeten je koelkast niet uitgroeien.”
Een blije plant maakt minder lof aan waardoor die meer zon pakt en dus minder kans heeft op schimmel
Afgelopen week was de box gevuld met onder meer een nieuwe oogst rodekool, Nieuw-Zeelandse spinazie – familie van de postelein – en romanesco. Niet alle groenten komen van eigen erf. “De Nieuw-Zeelandse spinazie is afkomstig uit Rijsoord, de romanesco uit Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee. Het is onmogelijk om al die boxen te vullen met eigen groenten. Je wilt je klanten variatie bieden. Het hart moet opengaan als ze de box openen. We hebben als stelregel dat zoveel mogelijk groenten en fruit uit de box in de regio geteeld moeten zijn. Direct van het land de box in. Als dat niet lukt, halen we de groenten uit de Flevopolder of Limburg. En pas daarna importeren we via een biologische groothandel groenten uit het buitenland. In de winter is nu eenmaal weinig kleurrijks uit Nederland te krijgen. Elke dag knollen en kolen, dat gaat snel vervelen. Zo’n box moet wel lekker blijven.”
Bio aan huis is na 15 jaar een veelbezocht platform waarop Shaula Tak gerechten deelt waarin groenten de hoofdrol hebben. Via haar site kun je bovendien heel gemakkelijk producten bijbestellen die tegelijkertijd met de biobox thuis worden bezorgd. Vier jaar geleden kwam er een biologische boerderijwinkel bij die het hele jaar door op vrijdag en zaterdag open is. Biologische groenten, fruit, eieren, roomboter, Peruviaanse gember, geitenkaas met fenegriek, vlees, alles wat nodig is voor een verantwoorde maaltijd is er te koop. Shaula Tak eindigt haar verhaal waar ze is begonnen: de centrale rol van de boerderij. “Die verbindende factor zie je in de boerderijwinkel weer terug. Dagjesmensen, toeristen, ze komen naar Zuidzijde om te shoppen. En om met onze schapen te knuffelen.”
Beeld: Harm van den Broek