Iets met duurzaam en voedzaam, dat hadden de vrienden Sander Peltenburg (afgestudeerd op civiele techniek) en George Brandenburg (krachtsporter) uit Schoonhoven voor ogen toen zij de koppen bij elkaar staken voor een gezamenlijk bedrijf. De keuze viel op insecten, of beter gezegd
op voeding gemaakt van insecten. Te beginnen bij krekels en – in iets mindere mate – sprinkhanen want die boezemen bij het publiek de minste angst in.
Bij kakkerlakkenmelk – er bestaat een kakkerlak die levendbarend is – krijgen de meesten kokhalsneigingen, althans in Nederland. In China geldt dit kruipend ‘ongedierte’ als wondermiddel bij de apotheek. “Kakkerlakken slaan we nog even over. Kakkerlakken gaat ons ook te ver. Mieren vind ik daarentegen heel interessant. Ik zie ons nog wel eens specialiseren in mieren,” blikt Sander Peltenburg vooruit.
Na diverse experimenten zag De Krekerij vorig jaar op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam het levenslicht. Kweken doen de heren (beiden 28 jaar) niet zelf in BlueCity, daar waar in voormalig zwemparadijs Tropicana wordt afgestevend op een economie waarin afval niet bestaat. “Krekels zijn koudbloedig, ze gedijen het best boven de 28 graden. Als we tot die temperaturen moeten stoken zouden we niet goed bezig zijn.” De krekels worden op dit moment dan ook gekweekt in Zuid-Spanje. “Vanuit het Westland rijden vele bloementrucks naar Spanje. Onze krekels gaan in de lege trucks mee naar Nederland.”
De krekancini ofwel krokante krekelballen van De Krekerij en de krekelburgers vinden op festivals en in diverse horeca voorzichtig aftrek. “De gefrituurde krekelballen worden wel eens vergelijken met falafel. De vulling is geen ragout, de structuur komt daardoor eerder overeen met een falafel dan met een bitterbal maar de smaak is zo anders.”
Sander Peltenburg roemt de nootachtige smaak van krekels. Sprinkhanen neigen in de smaakbeleving naar garnalen. “Krekels eten andere insecten, ze eten zelfs hun eigen poten. Sprinkhanen eten uitsluitend plantaardig: gras, bladen en bloemen.” Wie een schaal- en schelpdierenallergie of een allergie voor huismijt heeft, kan gevoelig zijn voor insecten. Hen raadt hij de krekancini en de krekelburgers niet aan. Wie daar geen last van heeft, zet je over de schroom heen. “Insecten zijn gezond, en rijk aan eiwitten.” Ondertussen help je het milieu een handje want (beduidend) minder waterverbruik, minder uitstoot broeikasgassen en minder voerverbruik dan in de veeteelt.