Wie wordt er niet gelukkig van? Van een goed glas wijn met een bordje rillettes of een plateau oesters met uitzicht op de pittoreske Veerhaven. Bij Louise Bar à Vins zit je als bourgondiër gebeiteld. En niet alleen aan het einde van de middag, of aan het begin van de avond, maar tot na middernacht.
De appel valt niet ver van de boom. Loesje Tieleman is net als haar vader Willem niet van het stilzitten. Twee jaar na de start van petit restaurant Louise aan de Veerhaven ‘baarde’ ze onlangs, op 1 oktober om precies te zijn, haar tweede ‘kind’: Louise Bar à Vins. De verbouwing was dit keer geen zware bevalling. Ruim voor de deadline was de ‘new kid in town’ voltooid, zonder keizersnede.
Louise Bar à Vins ademt de sfeer van Hôtel Costes, gelegen tussen Place de la Concorde en Jardin du Palais Royal in Parijs. “Het voert te ver om te zeggen dat ik me heb laten inspireren door Hôtel Costes, ik doe vooral mijn eigen ding, maar als je een vergelijking wilt trekken dan komt ‘ie daarmee in de buurt.” Mini-schemerlampjes op elke tafel, gedroogde lavendel in schattige vazen, zwart-wit beelden van la ville de l’amour en eenzelfde bordeauxrode bank als beneden. Zit je in een fauteuil bij het raam, zit je met een uitzicht op de pittoreske Veerhaven vol historische zeilschepen extra gebeiteld.
Anders dan in de meeste horecazaken is in Louise Bar à Vins geen prominente rol voor de bar weggelegd. “Alles staat bij ons centraal, niet alleen de bar.” Ze moet zichzelf corrigeren. “De wijn staat vooral centraal.” Overal waar je kijkt, staan flessen wijn opgesteld. “Heeft een bepaalde wijn jouw interesse gewekt, pak je ‘m van de plank om ‘m te bestuderen. Bevalt ‘ie maken we hem daarna voor je open. Liever geen hele fles? We werken met Coravin (een systeem waarbij de kurk in de fles blijft en daarmee de wijn verstoten van zuurstof, red) zodat we ook een mooie Bourgogne per glas kunnen schenken.”
Louise Bar à Vins is gevestigd pal boven de bistro – bekroond met De Gouden Pollepel in het AD – maar kent een eigen ingang. De wijnkaart komt slechts deels overeen: 150 items boven versus 60 beneden. “In het restaurant schenken we voornamelijk Franse wijnen. De wijnkaart van Louise Bar à Vins is beduidend breder: we vertegenwoordigen er zowat alle landen, in alle prijscategorieën. Voor vier euro heb je al een glas van topniveau. Met onze cocktails gaan we ook een stapje verder dan de klassieke kir royal. Daarnaast serveren we twaalf sakes, waaronder een ongefilterde nigori. Deze troebele sake is een beetje melkachtig. Ik vind sakes heel tof. Op mijn manier, dus chill, probeer ik het publiek verder kennis te maken met sake.”
Bij Louise Bar à Vins snoep je van rillettes, patés, sardines met een citroenmayonaise, oesters en -uiteraard- goede kazen. De keuken is er tot sluit open. “Je kunt op donderdag en zondag tot 01.00 uur een bordje charcuterie of een kaasplank bestellen, op vrijdag en zaterdag zelfs tot 02.00 uur. Waar elders in de stad pak je ‘s nachts nog een hammetje?”