Met de horeca treft de coronacrisis de horecagroothandel. Zegro heeft in 2020 een flinke duw gehad in de omzet. “Voor het eerst in onze geschiedenis hebben we moeten reorganiseren. Zakelijk is het een pijnlijk jaar,” constateren de directeuren Bülent Sel en William Domenech.
Donderdag extra koopavond tot 20.00 uur. Het spandoek voor het parkeerhek van de Zegro in de Spaanse Polder is niet te missen. Koopavonden zijn voor de horecagroothandel een nieuw fenomeen. “De horeca is ‘s avonds aan het werk. Die koopavond is speciaal voor particulieren in het leven geroepen gedurende de lockdown. Wij hebben een tijdelijke ontheffing gekregen van de gemeente. Zolang wij onze winkelruimte beschikbaar stellen voor de consument neemt het aantal bewegingen in de supermarkt af. Je kunt elkaar hier bovendien gemakkelijk ontwijken. Onze paden zijn heel breed, we hebben beduidend meer winkelruimte dan een gemiddelde supermarkt,” stelt Bülent Sel, algemeen directeur van Zegro.
Verkocht de grossier voorheen alles in grootverpakking, de potten pindakaas staan nu los in de schappen. Een groot deel van het assortiment is momenteel per stuk verkrijgbaar. De verkoopprijzen matchen met die van de supers. Alle prijzen zijn exclusief btw, iets wat de consument niet gewend is. “De btw aangepast te krijgen in ons betaalsysteem, dat vergt een tamelijke inspanning. Zodra de lockdown is opgeheven, verloopt de ontheffing. Vanaf dat moment zijn we weer een horecagroothandel pur sang. In tijden van noodzakelijke kostenbesparingen moeten we dit niet for the time being willen omzetten. Op onze planning stond de uitbreiding van de koelhal. Die investering is ook on hold gezet. Eerst herstellen, eerst terug naar een nieuw evenwicht.”
‘De consument weet de Zegro niet massaal te vinden. We proberen ze te triggeren met Rotterdamse kerstpakketten en cadeautjes en dat lukt tot bepaalde hoogte’
Bülent Sel en William Domenech, commercieel directeur, breken zich dagelijks het hoofd over de activa en passiva. Want de balans, die is momenteel nog zoek. “Het verlies aan de horecakant staat niet in verhouding met de boodschappen die particulieren doen. De consument weet de Zegro niet massaal te vinden. We proberen ze te triggeren met Rotterdamse kerstpakketten en cadeautjes en dat lukt tot bepaalde hoogte. Bij een besteding van 100 euro exclusief btw krijg je bijvoorbeeld een steakmessenset ter waarde van 23 euro van ons als gift. We hoeven er geen doekjes om te winden. Onze omzet heeft in 2020 een flinke duw gekregen. Zakelijk is het een pijnlijk jaar.”
Voor het eerst in de historie van de Zegro heeft het familiebedrijf medewerkers moeten ontslaan. “In het voorjaar hebben we moeten reorganiseren waarbij we helaas gedwongen van te veel collega’s afscheid hebben moeten nemen. In maart 2020 bestond het personeelsbestand uit 260 werknemers, we zijn geslonken naar 220. Nooit eerder is ontslag om economische reden nodig geweest, nooit eerder hebben we zo hard moeten ingrijpen en Zegro bestaat toch al bijna 50 jaar.In 2022 hopen we ons gouden jubileum te vieren.” In hopen klinkt een kleine twijfel. “We weten niet wat er allemaal nog boven ons hoofd hangt. Vooralsnog is ons geen perspectief geboden door de regering. Onder de huidige verwachtingen zullen we het overleven. Als die verwachtingen niet worden bijgesteld kunnen we in 2022 feestvieren.”
BINDMIDDEL
De disposables voor de take-away, die vliegen de groothandel ondertussen uit. “We hebben daar extra op ingekocht. Het assortiment aan verpakkingen is uitgebreid zodat er meer te kiezen valt.” Het blijkt een schrale troost. Zegro bezorgde voor de uitbraak van de COVID-19-pandemie 6 dagen per week bij de horeca. Het aantal bezorgdagen is teruggebracht naar 3. “Op die drie bezorgdagen is de werkdruk 40 tot 50 procent minder dan gebruikelijk. Met onze bezorgactiviteiten zitten we dus op 25 procent van onze normale capaciteit.”
Op 15 maart werd door Mark Rutte de intelligente lockdown aangekondigd, in de twee dagen daarop werd door driekwart van de klanten de incassomachtigingen ingetrokken. “Het zit niet in onze aard om openstaande vorderingen gelijk op te eisen. Dat doen we nooit, laat staan in zwaar weer. We zijn een meedenkende organisatie, we staan dicht bij de klant en ik geloof dat we daar ook om bekendstaan. We zijn 100% Rotterdams. Betrokken bij de lokale horeca en bij events als Rotterdamse Kost, Culinesse en Opperdepop.” Zegro’s Bistrozet gold voor de thuisquarantaine als trekpleister voor de plaatselijke horeca. Tout Rotterdam at daar in betere tijden tomatensoep met ballen tussen de inkopen door.
‘Het zit niet in onze aard om openstaande vorderingen gelijk op te eisen. Dat doen we nooit, laat staan in zwaar weer. We zijn een meedenkende organisatie, we staan dicht bij de klant en ik geloof dat we daar ook om bekendstaan’
William Domenech: “Onze kracht is dat we dezelfde taal spreken als de horeca. Ik heb jarenlang in de Rotterdamse horeca gewerkt. Bij Dudok, Café Rotterdam, in de Cruise Terminal en nog wat zaken. Wij begrijpen bij een incomplete bestelling dat de keuken over de zeik ingaat. Wij laten dat dan ook niet gebeuren. Bij een incomplete bestelling gaan wij niet in discussie of beloven beterschap voor in de toekomst. Wij rijden gelijk naar de klant terug. De schuldvraag is niet relevant. De kwestie moet worden opgelost, en wel meteen. We zijn er dan ook op gebrand dat er niets misgaat tijdens het transport. Check, dubbelcheck, driedubbelcheck.”
Bülent Sel: “Als je met William door de stad loopt, duurt elke 100 meter een half uur. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Hij is het bindmiddel, de lijm tussen Zegro en onze klanten.”
Het geheugen mag jou in de horeca nooit in de steek laten. William Domenech: “Je doet voortdurend spelletjes in je hoofd om de gezichten van je gasten en de favoriete drankjes van je gasten te onthouden. Het is de kunst nog te weten wat een gast de vorige keer heeft gedronken als hij terugkomt. Een gast kun je geen groter welkom geven. Door daar gelijk aan te refereren, of door direct zijn geliefde wijn in te schenken maak je het verschil. Wat voor de horeca geldt, geldt ook voor ons. Als een horecaondernemer belt, goh Wil, doe mij nog een paar van die dozen, heb ik ook te weten op welke hij doelt. Als je moet spieken in het systeem voelt de klant zich een nummer.”
De achtergrond van Bülent Sel ligt in de financiële sector. “Op mijn vijftiende stond ik de kroketten te vullen in het snackloket. Ik heb de horeca vooral als gast leren kennen. We delen de passie voor eten en drinken met onze klanten. Mijn Turkse moeder was altijd en is nog steeds overigens aan het koken. Gevulde wijnbladeren, linzensoep, je kunt mij er voor wakker maken.” William Domenech: “Ik had een Spaanse vader, hij is helaas dit jaar overleden. Alles draaide thuis om het eten. Wij aten niet om onze magen te vullen. We tafelden vaak tot 23 uur ‘s avonds. Geen vluchtige gesprekken, maar gesprekken met aandacht. Die opvoeding heeft ons gebracht tot wie we bij Zegro zijn.”
Bülent Sel
25 december 1974, Enschede
Loopbaan: Na zijn studie werkervaring opgedaan in de accountancy, daarna bij MKB-bedrijven tot multinationals in verschillende branches diverse financiële functies bekleed. In 2018 bij Zegro gestart als financieel directeur, in december 2019 de overstap gemaakt naar de positie van algemeen directeur.
Typisch Bülent: When nothing goes right, go left!
William Domenech
5 mei 1967, Berkel en Rodenrijs
Loopbaan: Na zijn studie een aantal jaren in de horeca gewerkt, van bar tot hotel, van ontbijt tot in de nacht, van achter de schermen tot aan de deur, dus alle facetten gezien en beleefd.
Na al die mooie jaren vol plezier, uiteindelijk gekozen voor een horeca gerelateerde branche en kwam zo via VEN en Sligro uiteindelijk 13 jaar geleden bij Zegro terecht.
Typisch William: Eerlijkheid is de sleutel tot vertrouwen en verbinding met de ander.
Beeld: Antim