We gaan op vakantie en nemen mee… Lodge Cook-it-All. Met één gietijzeren pan kun je grillen, koken, wokken én bakken. Ria Schipper van Kookpunt Rotterdam showt de kracht en de charme van outdoor cooking zonder dat deze ruimte vereist.
De blauweregen aan de pergola slurpt de druppels gretig op. Vandaag is het zijn beurt.
Geregend heeft het nauwelijks afgelopen voorjaar. Uitgerekend op die ene dag dat het pijpenstelen regende, stond de demonstratie outdoor cooking in de beeldige achtertuin van Ria Schipper in Rotterdam-Schiebroek gepland. Wel of niet door laten gaan? We twijfelden aanvankelijk. De uiteindelijke doorslag? Outdoor cooking is niet aan een buitentemperatuur gekoppeld. Het kan overal, onder alle weersomstandigheden. Een goede maaltijd smaakt niet minder in een regenjas.
Wie van koken houdt, kent Ria Schipper en vice versa. Ze was 15 jaar lang mede-
eigenaar van dé kookwinkel van Rotterdam en verre omstreken. Hoewel ze haar aandeel heeft overgedragen aan Franz Kliegel is ze nog altijd betrokken bij Kookpunt.
Ria is fan van de caveman style en daarmee van Lodge, de oudste fabrikant van gietijzeren kookgerei in de Verenigde Staten. Lodge is sinds 1896 gevestigd aan de Tennessee River in South Pittsburg. In 2017 zat ze in de jury van het National Cornbread Festival in South Pittsburg en als je dan toch in de buurt bent, pak je een bezoek aan Lodge logischerwijs mee. Lodge pannen zijn volgens haar uitermate geschikt om buiten mee te koken, omdat ze zijn ingebakken met koolzaadolie. “Je moet ze niet met schoonmaakmiddel afwassen want dan roesten ze. Je moet ze boenen met uitsluitend water.”
De gepekelde kippendijen en de Westlandse tomaten pruttelen in de Lodge Cook-it-All, een alles-in-1-pan. Je kunt hem gebruiken als barbecue, (pizza-)oven, wok en als soep- en koekenpan. “Ga je naar de camping of naar een bungalowpark en je hebt meer spullen dan kofferbak, de Lodge Cook-it-All is het enige dat je nodig hebt om buiten te koken. Plus een paar kooltjes of briketten.”
De carrière van Ria begon – niet geheel ontoevallig – ooit in de jeugdkantine van een camping in Rockanje. Met Pinksteren is het vaste prik, een lang weekend op de camping in het Zuid-Limburgse Noorbeek. “Die Cook-it-All is ideaal, met één pan kun je een complete maaltijd bereiden.” Voor een fietsvakantie is ‘ie echter minder geschikt. “De Cook-it-All is te zwaar voor op de bagagedrager.”
‘Ga je naar de camping of naar een bungalowpark en je hebt meer spullen dan kofferbak, de Lodge Cook-it-All is het enige dat je nodig hebt om buiten te koken. Plus een paar kooltjes of briketten’
In de Lodge Dutch Oven bakt ze ondertussen een brood en rabarbercrumble (gekruid met kardemom en gemalen gember) tegelijkertijd. “Deze potten, variërend in grootte van 8 tot 14 inch, kun je stapelen waardoor je meerdere gerechten op hetzelfde moment kunt bereiden. Je kunt de potten van onderen en van boven verwarmen. Voor een Dutch Oven, die functioneert als een keukenoven, heb je slechts een oppervlakte van 35 bij 35 centimeter nodig. Op elk balkon past ‘ie.” De Big Green Egg heeft ze aangezet om de jonge prei in de houtskool te garen en de aubergine te poffen.
Tussen neus en lippen door tipt ze ons over de shoarmakruiden van Verstegen en over de oude wijvenkoek van bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk. “Er is zoveel lekkers verkrijgbaar in deze regio.” Zijsprongetjes zijn er om gemaakt te worden. “De shoarmakruiden zijn de extra touch bij de kip. De oude wijvenkoek doet er inderdaad niet toe, maar die is zo goed dat ik hem jullie niet wil onthouden.”
De culinaire band van Ria Schipper met de USA gaat verder terug. “In 1990 was ik in de leer bij John Folse in South Louisiana, een autoriteit in de Cajun & Creole Cuisine. Ik werkte in het Doelencafé toen ik werd gevraagd voor Big Mamou in Utrecht, het eerste cajunrestaurant in Nederland. In Lafitte’s Landing in Donaldsonville kneedde John Folse me tot cajunchef.”
Zowel Lodge Dutch Oven als Lodge Cook-it-All is verkrijgbaar bij Kookpunt aan het Noordplein in Rotterdam
www.kookpunt.nl
Beeld: Rick Arnold