Uit eten in Rotterdam. Zelfs voor mensen die geen last hebben van keuzestress of FOMO een lastige: het aanbod is overweldigend. Van all-you-can-eat tot haute cuisine en alles wat er tussen zit. In deze rubriek plaatst SMAAKmag. een klassieker tegenover een nieuwlichter. Of je nu begint bij The Rumah en eindigt bij De Tuin of vice versa, in beide gevallen kan je dag eigenlijk niet stuk.
1930. Niet als restaurant, maar als pleisterplaats voor de gegoede burgerij te paard. Pas na de oorlog nam de zaak zijn huidige vorm aan. Cocktailbar The Rumah heeft nog niet zo’n staat van dienst, want begin dit jaar pas officieel geopend in het pandje waar voorheen café Oude Binnenweg zat. De locaties zijn onvergelijkbaar, de mooie Kralingse Plas aan de rand van het bos versus de enige nog bestaande – en niet minder mooie – vooroorlogse winkelstraat in het centrum.
We beginnen de avond met een cocktail. Daryl Lieuw-On heeft zijn sporen wel verdiend als het gaat om het edele vak van cocktails shaken. In 2017 won hij de Best Bartender Award, en dat vormde voor hem de trigger een eigen zaak te openen. Het pandje werd gevonden en het plan was om na een grondige verbouwing in november 2019 open te gaan. Nu weten we allemaal hoe het loopt met grondige verbouwingen, dus de officiële opening vond plaats in het weekend van 31 januari. The Rumah Signatures vormen de basis van de cocktailkaart – die overigens ook bier en wijn en overige spiritualia bevat. De voorliefde van Daryl ligt overduidelijk bij rum: deze drank is prominent aanwezig in de diverse creaties van The Rumah.
Je kunt ook eten in The Rumah, maar verwacht geen complete maaltijden. Barfood heet dat dan: diverse hapjes, vaak met een Zuid-Amerikaanse of Caraïbische inslag. De zaak is niet groot, maar wel knus. Niets herinnert meer aan café Oude Binnenweg, tot je goed kijkt en ontdekt dat oude glas-in-loodramen in het nieuwe interieur zijn verwerkt, bijvoorbeeld. Een knipoog uit het verleden. Een fotocollage van de hele verbouwing prijkt achter in de zaak. Al met al een mooie plek om de avond stappen in Rotterdam te beginnen, zij het gezien de coronatijd op het moment van schrijven uitsluitend op reservering.
HERENHUIS
In 1867 laten de broers Hioolen, die tevens eigenaar zijn van plasmolens De Lelie en De Ster, tussen die twee molens in een directeurswoning bouwen. Ze gaan er wonen met hun gezinnen en pas rond 1930, als de familie De Waal het statige herenhuis heeft overgenomen, worden er enige horeca-activiteiten ontplooid. Na de oorlog worden die activiteiten uitgebouwd, maar in 1998 nemen Hendrik van der Wijck en Herman Vaanholt de zaak over en wordt De Tuin serieus aangepakt. In 2006 sluit De Tuin voor bijna een jaar en ondergaat het een enorme verbouwing. In 2020 volgt de grootscheepse renovatie van het buitenterras, die praktisch is afgerond als de coronacrisis toeslaat. Op dit moment is het terras weer toegankelijk.
De menukaart, die per seizoen wisselt, ziet er voor deze zomer modern en divers uit. Zoals je mag verwachten is er een ruime keuze aan voorgerechten, vlees-, vis-, pasta- en vegamaaltijden en een prettig ruime wijnkaart. Voor grotere groepen zijn barbecue-arrangementen en buffetten te bespreken. Ook de lunchkaart is afgestemd op het seizoen en biedt, zoals dat zo mooi heet, voor elk wat wils. Maar vooral ook het uitzicht over de Plas op een zonnige middag of avond is onovertroffen.
We beginnen de avond in The Rumah. Daryl is een vriendelijke jongen, zijn compagnon Eddie niet minder. Eerder dit jaar is er ook een rumproeverij geweest, waarbij rumkenner Andrew Nicholls de liefhebbers in drie uur tijd langs 15 soorten rum heeft geleid. Dit soort initiatieven maken dat een zaak en dus de Oude Binnenweg en dus de stad tot leven komen. Een hapje eten doen we vervolgens in De Tuin. Reserveren is ook hier verplicht voor een plekje, en uiteraard gelden de inmiddels bekende regels van het RIVM. Maar daar is de smaakbeleving niet minder om. Personeel is vriendelijk en attent en de keuken levert prima verse gerechten.
En morgen doen we het andersom. Dan lunchen we op het terras van De Tuin, en zakken we af de stad in voor een cocktail bij The Rumah. Het is een rotleven, maar iemand moet het doen.
Beeld: Luc Büthker