Heb je eindelijk die felbegeerde Big Green Egg, weet je niet wat je er allemaal mee kunt. Of je bent al jarenlang fervent fan en je denkt dat de groene kamado geen geheimen meer voor je heeft. Executive chef Michèl Lambermon geeft zowel de beginnende en de gemiddelde gebruiker als de bijna-prof interessante tips en tricks in de gratis Big Green Egg App. “De mogelijkheden zijn oneindig.”
Bij Big Green Egg zitten ze nooit stil. Een foto van het megagrote groene ei dat richting een golfbaan over de snelweg werd getransporteerd ging afgelopen zomer viral. Dit gevaarte van ruim drie meter hoog was een exacte replica van ‘s werelds bekendste kamado. “Wij zijn eind 2020 uitgeroepen tot het beste bedrijf van het Westland. Een andere genomineerde voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs was Buitelaar Metaal in De Lier. Dat bedrijf maakt onder meer toffe decorstukken voor films. Het heeft deze knaller voor ons gefabriceerd. Buitelaar is supercreatief met aluminium, rvs en… met keramiek,” prijst Michèl Lambermon (52), executive chef van Big Green Egg Europe de plaatsgenoot.
Was deze Big Green Egg 10XL een onbewuste reclamestunt, over de unieke Big Green Egg App die onlangs is gelanceerd is intern lang nagedacht. Deze handige app is anders dan anders en zeker geen kopie van de BGE-website. In deze app neemt Michèl Lambermon je aan zijn hand mee. Van de inkoop tot het eindresultaat. “Spelenderwijs ontdekt de beginnende gebruiker de vele mogelijkheden van de Big Green Egg. Ik proef hier en daar nog wat angst bij hen die nog niet zo lang in het bezit zijn van een Big Green Egg. Sommigen durven ‘m alleen als barbecue te gebruiken, en niet als kooktoestel. Fervente fans denk ik te inspireren met bereidingstechnieken die zij nog niet kennen of waaraan zij misschien niet gelijk denken bij bepaalde gerechten. Meer dan twintig kooktechnieken zijn er mogelijk op de Big Green Egg. Van stoven tot roken op hout, van gratineren tot aan het spit garen. Je kunt een cake bakken op de Big Green Egg, je kunt melk roken op de Big Green Egg waarmee je vervolgens ijs draait.”
Michèl Lambermon geeft werkelijk alles prijs in de app. Hij tipt je bijvoorbeeld hoe je een gerecht in balans brengt. “Als je een visje roostert, heeft het in de garnituur als tegenhanger een frisje en een zuurtje nodig. Andersom geldt hetzelfde. Als je een visje pocheert op lage temperatuur mis je de roasting taste. Dat vang je op door je groenten direct te grillen op de Big Green Egg.”
VERSGEMALEN GEMBER
Van A tot Z, alle stappen staan in deze app overzichtelijk opgesomd. Inclusief de accessoires die je nodig hebt. Naast recepten die je zelf kunt samenstellen bevat de app leerzame informatie. “Aan EGG’ers met ambities leg ik uit hoe je een vis schoonmaakt, hoe je het zilvervlies van een ossenhaas verwijdert.”
Die app zet je aan als je bij de visboer of slager voor de deur of in de rij staat. “Stel, je hebt vandaag zin in kabeljauw. Neem je de buikwand of het staartstuk? Nee, je gaat voor de filet. Voor de filet heb ik zeven kooktechnieken voor je geselecteerd waarvan ik zeker weet dat het niet mis kan gaan omdat het product zich voor deze technieken leent. Kabeljauwfilet kun je bijvoorbeeld roken met houtsnippers, roosteren of indirect stomen. Indirect stomen doe je in een gietijzeren pan met een laagje bouillon. Of je kiest voor garing in een gietijzeren skillet, op zeekraal bijvoorbeeld. Als je geen skillet hebt, druk je op een andere kooktechniek waarbij deze niet nodig is. Alle technieken zijn uitvoerig uitgewerkt in de app. Je hoeft niet op Google verder te zoeken, alles staat in een en dezelfde app vermeld.”
Michèl Lambermon demonstreert hoe je via de Big Green Egg App eindeloos producten kunt combineren met smaakmakers. “Klik je op de button Chef’s Choice dan houd je het visje vrij neutraal. Dan laat je de vis de vis. Ga je voor Asian style dan adviseer ik kruiden en specerijen die de kabeljauw een Aziatische twist geven zoals versgemalen gember. Druk je op Mediterranean style krijg je een opsomming van ingrediënten die de vis een mediterrane smaak meegeven. En zo kan ik blijven doorgaan. De gebruiker creëert zijn of haar eigen bijlages. Je bepaalt zelf, ik help je slechts. Je wordt nergens toe gedwongen in de app. De keuze is geheel aan jou.”
ORANJE STIPPEN
Aan de hand van de bereiding van een schol etaleert Michèl Lambermon de werking van de app. Het is op dat moment hartje zomer. “Schijnt de zon op je bol, eet je schol. Na oktober moet je geen schol meer willen eten. In de app houden wij waar mogelijk rekening met de seizoenen. In de herfst zou ik schol vervangen door bijvoorbeeld kabeljauw.”
Hij vervolgt: “Aan de ogen, glazig of niet, zie je hoe vers een vis is. Bij een schol zie je aan de stippen of die nog intact is of gekneusd. Zijn de stippen mooi oranje, dan heb je een goeie te pakken. Is zijn huid grauw of zie je kale plekken dan heeft de schol te lang in het net gelegen en is de structuur van je vis waarschijnlijk kapot. Schol kun je met of zonder vel bakken. Ik kies nu voor een directe garing op een roestvrijstalen rooster op cederhout zonder vel. Cederhout geeft een zoete smaak aan de schol.” Nadat hij de schol heeft gefileerd, besprenkelt hij de vis met een druppeltje Spaanse olijfolie extra vierge van Valderrama en wat zwarte peper. “Voor vis gebruik ik eigenlijk altijd witte peper. Maar schol mag wel een bite hebben en daarom verruil ik dit keer zwarte voor witte peper.”
De Big Green Egg meet 200 graden op het moment dat hij begint met koken. “De temperatuur van de kamado, de kerntemperatuur van de vis, de bereidingstijd, alles staat in de app aangegeven. Dit gerecht is heel gemakkelijk en snel te maken: 20 minuten up and running.” Hij kiest bij de schol voor een gepoft aardappeltje met crème fraîche. “Eet je liever koolhydraatvrij, laat je de aardappel weg en selecteer je een ander bijgerecht uit de app.” Ondertussen bereidt hij in een skillet op de Big Green Egg een antiboise, een dressing op basis van gepofte cherrytomaatjes, wijnazijn – je kunt ook kiezen voor aceto balsamico – en dragon. De doperwtjes heeft hij in peul gegaard. “Daar ben ik mee begonnen. Die moeten namelijk nog gepeld worden.” Hij topt het gerecht af met wat kervel uit eigen tuin. “Met de Big Green Egg en daarmee met de app kun je werkelijk alle kanten op. Ben jij bereid uit je comfortzone te stappen? Dan zijn de mogelijkheden legio. Kook je liever op safe? Ook dan kun je eindeloos variëren. Op de Big Green Egg App raakt niemand uitgekeken.”
De Big Green Egg App is gratis te downloaden in de App store en de Google Play Store. Big Green Egg heeft deze app in samenwerking met digital agency We are you ontwikkeld.
Beeld: Aldwin van Krimpen