Waarom zou je het de komende kerst niet een keer over een andere boeg gooien? Waarom altijd prosecco, cava of champagne als aperitief en wijn als begeleider bij spijs? Ciders zijn een meer dan waardig alternatief. Wat het extra leuk maakt, ciders zijn tegenwoordig hartstikke lokaal.
Onbekend maakt dan misschien onbemind maar ‘zeker bij liefhebbers van natuurwijnen zijn ciders niet per se een ondergeschoven kindje’. Cider is een integrerend product, vindt Wouter Bijl, de man achter CiderCider in het food cluster aan de Keilestraat. Hij leerde cidre drinken tijdens vakanties in Normandië en Bretagne. ,,Cider, gekoeld uiteraard, drink je daar met crêpes. Dat is een heel goede combi maar cider is veel breder dan dat. Cider is juist heel divers, een verrijking van het smaakpalet. In het voorjaar van 2022 openen we in de Hofbogen een ciderbar, de eerste in Nederland. Met tien verschillende ciders op tap. De bar food bestaat uit patatas bravas, tortilla’s, pintxos, olijven, kazen, charcuterie. Spaanse stijl zeg maar. Bij rood vlees of wild is cider zou ik niet gaan voor een cider maar verder kun je cider vrijwel overal bij drinken.”
De vergelijking met wijn is snel gemaakt want beide dranken zijn vergist fruitsap. ,,Wij filteren niet, we voegen geen gist toe. We laten de natuur haar werk doen, althans bij onze eigen ciders. We maken ciders in opdracht van derden, sommige klanten willen het net iets anders. Dat kan, en dat mag. Cider is niet beschermd. Bij wijn ligt het nodige vast, dat is bij cider niet het geval. Cidre uitgezonderd want die is dan weer wel redelijk gereguleerd. We hebben daardoor de vrijheid om te experimenteren. We hebben bijvoorbeeld nu een wintercider met piment, kaneel en steranijs in huis.”
Zijn het bij wijn de druiven die de boventoon voeren, bij cider zijn dat appels en/of peren. Dan moet je niet denken aan een elstar of een golden delicious. Met oude Hollandse appelrassen uit de boomgaarden bij zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon bereiken ze bij CiderCider beter resultaat. ,,Deze geven een cider meer karakter. Echt ciderfruit bevat uitgesproken bitters en zuren.” Favoriete peren zijn onder meer de Zwijndrechtse wijnpeer en stoofperen als gieser wildeman en brederode. Nog een voordeel: het alcoholpercentage ligt lager dan bij wijn -’onze ciders bevatten 6 à 7 procent alcohol’- waardoor je dat uitgebreide kerstdiner net iets gemakkelijker uitzingt.
Morgen, donderdag 23 december, staat CiderCider tussen 10.00 en 17.00 uur op Rotterdamse Oogst op het Noordplein en komende vrijdag zijn de ciders overdag op te halen bij CiderCider aan de Keilestraat 9F in Rotterdam.