Er zijn plekken waar je van Mooncake, het pseudoniem van Jonneke de Zeeuw, minimaal één keer moet hebben gegeten voordat je de planeet verlaat. Maar liefst 74 van deze 450 adressen, gebundeld in de gids All Can You Eat, bevinden zich in Rotterdam. ,,Rotterdam is een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland. Ik heb daar eetculturen zien blenden op een manier die je elders nog steeds niet ziet. De culinaire integratie komt hier van alle kanten.”
Dat Mooncake, een van de smaakmakendste foodbloggers van Nederland, een scherpe neus heeft voor toffe plekken, daar waren wij al achter. Twee jaar geleden nam ze SMAAKmag. eens mee naar het Shaami Huis aan de Schiedamseweg. Zonder haar hadden we nooit geweten dat je daar verse falafel van A-kwaliteit eet, op basis van tuinbonen in plaats van kikkererwten waardoor veel sappiger. Maar het is niet alleen die falafel die daar het verschil maakt. Het lam met bulgur, de granaatappelmelasse, witte raap ingelegd in rode bietensap, op saj gebakken platbrood (‘lijkt een beetje op msemen maar dan minder vet’), alles is er hemels.
Het Shaami Huis oogt aan de buitenzijde als een dertien-in-dozijn shoarmatent, waardoor Nederlanders zonder internationale roots er niet snel naar binnenlopen want ongezellig. ,,Gezelligheid vind ik zo’n relatief begrip. Concepthoreca waar het uitsluitend draait om de winst maar waar geen ziel inzit, daar heb ik meer moeite mee.”
Wat voor het Shaami Huis geldt, geldt vrijwel voor alle geselecteerde adressen in All You Can Eat: ze vallen op straat nauwelijks op. ‘Jonneke de Zeeuw heeft een broertje dood aan trends en uiterlijk vertoon’, constateert culinair journalist en tv-kok Jigal Krant terecht op de achterkant van deze gids.
Want iemand weleens gehoord van Amaana aan de Marentakstraat, ‘naar alle waarschijnlijkheid het enige Somalische restaurant van Nederland’, of van Magyar Bolt aan de Boezemlaan? ,,Op vrijdag en zaterdag wordt in Magyar Bolt Hongaars homefood gekookt in je reinste vorm. En één keer in de maand maken ze er zelfs lángos, een snack die wel wat weg heeft van een platgeslagen oliebol. Meestal wordt het deeg gemaakt met aardappel. Nadat dat krokant is gefrituurd, gaat er wat knoflook(olie), tejföl (zure room) en geraspte kaas overheen.”
Verrast zul je ook zijn op de Diergaardesingel, waar Urumqi als een van de weinige Oeigoerse restaurants in Nederland is gevestigd. ,,De Oeigoerse keuken is halal en kent Chinese, Turkse en Centraal-Aziatische invloeden. Je eet er hand pulled noodles, dumplings en dapanji: een flinke schotel met kip, paprika, bosui, kruidnagel, szechuanpepers, steranijs en gember.”
Met deze gids draagt Mooncake de hoop uit dat steeds meer mensen vaker uit onze culinaire comfortzone stappen. ,,Of je nu volbloed tatta bent, roots in Ghana hebt of zes landen door elkaar bent. Of je nu bent opgegroeid met sellou of beschuit met muisjes. Of je nu madame-jeanette door je stamppot doet of al in huilen uitbarst bij de aanblik. Elke hap telt, totdat niemand meer die ander is.”
All You Can Eat, uitgegeven door Kosmos, is voor 25,99 euro in de boekhandel te koop in de (online) boekhandel.
Beeld: Mitchell van Voorbergen