Zoveel mensen, zoveel koffiesmaken. De een zweert bij een dubbele espresso, de ander bij latte macchiato of ijskoffie. De een kiest voor bonen uit Guatemala, de ander voor bonen uit Ethiopië. Iedere mening telt, iedere smaak telt. Over SMAAKmag. valt immers niet te twisten. Aan de smaakmakers, de barista’s in dit geval, vragen wij terloops en tamelijk willekeurig naar hun favoriet.
Rodney van den Hengel
Heilige Boontjes
Bij Heilige Boontjes krijgen boeffies de kans barista te worden. Het draait echter om de koffie. “Je betaalt als gast een goed bedrag voor een bakkie pleur. De koffiekwaliteit mag daarom niet ter discussie staan. Wij branden bij vrienden in Breda en hebben bonen uit Peru, Brazilië en Ethiopië. De smaak varieert van leer, tabak en salmiak tot fris met rood fruit. Onze koffie is toegankelijk voor iedereen. Koffie is uitgevonden door een schaapherder in de middeleeuwen. Waarom zouden we dan pretentieus doen met zijn allen?”
Sabrina van Mil
Urban Espresso Bar West
Ze is als kok bij UEB terechtgekomen. “Met koffie is het net als met koken: als er geen liefde in zit, is ‘ie niet te drinken. Dat merk je echt. Giraffe brandt onze koffie. Daar komen we altijd vol energie vandaan als we er zijn wezen sparren over wat we willen. Niet te zuur, niet te bitter. Elke ochtend testen we onze koffie. Dan stellen we de malers opnieuw af. Het moet goed zijn, punt uit. Koffie maken leer je vooral in de praktijk. Dat je ook onder druk de kwaliteit weet hoog te houden.”
Steven Tacq
Ketelbinkie Koffie
Zijn doel is om de smaak van Rotterdam te vangen in koffie. “Ik wil iets maken waar mensen een lach van op hun gezicht krijgen. De trend is nu zuur, maar daar haakt de Rotterdammer op af. Wat wel? Chocola, kracht, wat notentonen, pepertje, klein beetje aards. Met mijn koffieboeren heb ik een duurzame relatie. Zo kan ik mijn specifieke wensen doorgeven, maar hen ook helpen met andere dingen. Boeken, pennen, kleding. Dan kunnen hun kinderen weer blij naar school.”
Beeld: Hans Reitzema