Het kan je bijna niet zijn ontgaan. Coming soon staat er met kapitalen op het witte doek op de begane grond van de Terraced Tower aan de voet van de Willemsbrug. Tweesterrenrestaurant FRED verhuist binnenkort van de Honingerdijk naar de Boompjes. Met deze aanstaande move hoopt hij nog een aantal jaren te kunnen knallen. ,,We gaan er niet één level maar heel veel levels omhoog.”
Terwijl Fred Mustert een tipje van de sluier licht, zijn de monteurs druk bezig met de aanleg van de afzuiging boven de open keuken in het midden van het prestigerestaurant. Kookte hij op de Honingerdijk deels op gas, deels op inductie, aan de Boompjes zal dat vooral op elektrische doorkookplaten zijn. We gaan in elk geval van het gas af. De keuken zal overigens niet geheel van roestvrij staal zijn. Hoe dan wel? Dat houd ik nog even geheim.” Over het toekomstige interieur, dat hij samen met de bekende designontwerper Jeroen Smeele ontwierp, wil hij evenmin veel kwijt. ,,De sfeer zal behaaglijk warm zijn. Het nieuwe FRED beschikt over een kaaswinkeltje. En de wine dome, die keert terug. Weliswaar in een andere vorm, aan een tafel bedekt met leer, maar je kunt straks nog steeds in een halfgesloten ruimte lunchen en dineren met uitzonderlijke wijnen. Alle tafels en stoelen zijn nieuw. We nemen alleen de borden, pannen, het glaswerk en het bestek mee naar het nieuwe pand.”
Het nieuwe FRED kent aan de Hertekade een terras maar dat is, bij droog weer, uitsluitend bedoeld om een aperitief te nuttigen. Je kunt bij hem niet buiten eten. Hij wil niet het risico lopen dat het eten afkoelt of dat er een vogel net overvliegt met overvolle darmen. De hoofdingang zit aan dezelfde zijde. Een marmeren trap (zie foto) leidt de gast naar het restaurant. De mondiale uitstraling van de Terraced Tower, met enerzijds uitzicht op de Nieuwe Maas en anderzijds op het haventje bij de Ibisbrug, is voor hem de hoofdreden dat hij voor deze toplocatie heeft getekend. ,,Het is een leuk stukje Rotterdam, niet dan?”
Het aantal couverts, circa vijftig, blijft min of meer gelijk. De openingstijden zullen evenmin wijzigen: maandag tot en met vrijdag open voor lunch en diner, op zaterdag voor diner.
Wat ‘soon’ is, is niet helemaal duidelijk. Fred Mustert is voorzichtig met het geven van een openingsdatum omdat hij afhankelijk is van de aanlevering van materialen. ,,De bouw verloopt vooralsnog volgens planning, maar één kink in de kabel en we hebben vertraging. Bedoeling is dat we begin december gedoseerd opengaan, en na de feestdagen volledig gaan draaien. Of dat haalbaar is, dat moet blijken.”
Vaststaat dat FRED op 1 december weg is op de Honingerdijk, op die dag wordt de sleutel overgedragen aan Terry Priem van Gastrobar STER. Hij en zijn vrouw Esther van Otterloo openen op deze locatie Restaurant STER dat de grote broer moet gaan worden van de gastrobar. ,,We gaan met alles een trapje hoger. Nog mooiere producten, nog mooiere wijnen, waaronder toppers als Tenuta Luce van Frescobaldi uit Toscane. Het linnen gaat echter wel van tafel. Aan het interieur geven we met hulp van Jeroen Smeele een eigen slinger. Graffiti zal er subtiel in worden verwerkt, minder schreeuwend groot als op de Jericholaan. We gaan niet drastisch verbouwen. Dat zou kapitaalvernietiging zijn”, stelt Terry Priem.
Restaurant STER is in december open voor groepsreserveringen, vanaf januari kan iedereen er aanschuiven. Wie dit duo een handje wil helpen bij de opstart, kan nu als zijnde een cadeaubon een viparrangement voor tien personen kopen en deze in 2023 verzilveren.
Foto: Harmen Heino / Mendus Productions