Zeg je friet, zeg je Frietboutique. Na Amsterdam en de Witte de Withstraat in Rotterdam openden de dames Pebbles van Noorden en Sammy Berendsen samen met Vera Stouten onlangs een nieuw filiaal aan de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg, waar het stoofvlees bij de friet afkomstig is van de lokale slagerij B. Tol en het ijs is vernoemd naar Juf Roos.
We kennen haar niet, Juf Roos, maar dat deze ijsdocent weet wat lekker is, dat is overduidelijk. Juf Roos houdt van feest, een feest met alles erop en eraan. “Juf Roos is onze birthday cake-ijs, met spikkels en spekjes,” verduidelijkt mede-eigenaar Vera Stouten van de gloednieuwe Frietboutique in Hillegersberg. Bij Juf Roos willen wij graag een keer een (smaak)les volgen. Het superieure schepijs bij de Frietboutique is afkomstig van De IJswinckel die in Hellevoetsluis zijn hoofdvestiging heeft. Gemaakt van vers fruit, krokante noten en andere natuurlijke ingrediënten als dikke, sappige rozijnen. Dit ijs is niet bereid door een juf, dit ijs is bereid door een professor, een smaakprofessor. We moeten ons bedwingen. We zouden het liefst van elke smaak een bolletje bestellen, maar onze maag is niet zo groot als het oogstrelende aanbod in de ijsvitrine van de Frietboutique. We kwamen niet eens voor het ijs. We zijn fan van de friet van Sammy & Pebbles, ongeschilde friet van duurzaam geteelde Agria aardappelen uit Strijen in de Hoeksche Waard. Van tevoren was ons door Pebbles ingefluisterd dat ze in de nieuwe vestiging friet verkopen met het verrukkelijke stoofvlees van slagerij B. Tol, even verderop gevestigd in dezelfde Bergse Dorpsstraat. Dat hoefde ze ons geen twee keer te zeggen. Als we zondigen, zondigen we goed en dus bij de Frietboutique. “Dat is precies onze doelgroep. Mensen die bereid zijn om te fietsen voor een goed frietje, mensen die zich bewust zijn van wat kwaliteit inhoudt.”
De locatie voor een derde vestiging was niet gelijk beslist. Pebbles: “We hebben zeker driekwart jaar lopen zoeken. Uit marktonderzoek kwam Hillegersberg niet meteen naar voren als ideale plek, want op papier relatief dun bevolkt. Totdat we dit pand, tussen trattoria Il Capo en taxateur/makelaar Van Eijk, kregen aangeboden en alledrie gelijk verliefd waren. Het blijkt maar weer dat je je gevoel moet volgen en je niet moet baseren op een onderzoek.” Vera: “Ik zat laatst even op het terras bij Mendoza. Al die mensen op en rond de plas had ik kort daarvoor gezien in de Frietboutique. Mensen leggen de boot even aan de kant om een frietje bij ons te halen of pauzeren tijdens een wandeling langs het water met een ijsje.”
Ze zijn alledrie voor een derde eigenaar van de Frietboutique in Hillegersberg, Vera draagt de dagelijkse verantwoordelijkheid. De twee oprichters, Pebbles en Sammy, ontfermen zich respectievelijk over de Witte de Withstraat en Amsterdam. Voor Vera kwam een grote droom uit: een eigen snackbar. Al mogen we de Frietboutique geen snackbar noemen. “Wij doen alles zelf. De aardappelen komen gewassen in zakken van 20 kilo bij ons binnen, direct van de boer. We hakken zelf friet, we bakken de friet zelf voor. Dat maakt dat wij geen snackbar zijn.”
Een van de hardlopers bij de Frietboutique Hillegersberg is Le Frique Unique, een robuuste frikandel met extra kruiden en venkel, bedacht door twee heren uit de buurt. Vera: “We proberen zo snel mogelijk samen te werken met lokale partijen. Le Frique Unique, het stoofvlees van Tol en de Ibizasaus hebben we dan ook alleen in deze vestiging op de kaart.” De Ibizasaus verwijst naar het eiland in de Middellandse Zee waar Pebbles en Sammy samenwerkten bij beach restaurant Blue Marlin en vriendinnen voor het leven werden. “Ibizasaus is een pittige mayo, een Zaanse mayo met sriracha.”
De Frietboutique aan de Bergse Dorpsstraat 16 in Rotterdam is dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur.