Joehoe, de herfst is aangebroken. En hoewel het wildseizoen inmiddels flink is opgerekt, behoudt de periode tussen 15 oktober en 31 december zijn magie. Waar in de regio eet u die fazant, die haas? Wat zijn de ge-wilde restaurants? De klassiekers steken er in het najaar bovenuit.
DE PRINS VAN TERBREGGE
Wildtip Edwin Veekens
Uitgever / initiatiefnemer SMAAKmag.
De dagen worden korter, de temperatuur gaat naar beneden en de blaadjes vallen steeds verder van de bomen. De tijd van herfst is aangebroken. De tijd die ik direct associeer met het wildseizoen. Wij vinden het dan heerlijk om te genieten van een mooie avond bij Simon Wijers van De Prins van Terbregge.
Genieten van wildgerechten, maar misschien nog meer genieten van de ambiance. Met uitzicht op de Rotte, een mooie open haard, een grote selectie aan wijnen is De Prins voor ons dé plek. Bovenal is het de gastvrijheid van Simon en zijn team waardoor wij hier zo graag komen. Je welkom voelen en een avond in alle rust genieten van al dat lekkers dat het seizoen te bieden heeft. Juist bij dit restaurant ervaar je het seizoen op zijn best. En als we dan naar de seizoenen kijken dan is de herfst toch wel onze favoriet.
De Prins van Terbregge
Bergse Linker Rottekade 323
3056 LL Rotterdam
010-4201087
Open: dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 uur
‘T AMBACHTHUYS
Wildtip Arjen van Riel
Art director / initiatiefnemer SMAAKmag
De Poolse vrouw van Dimitri Roedoe zit in de bloemen en die vrouwelijke hand, dat oog voor detail, zie je terug in het interieur van ‘t Ambachthuys in Hillegersberg. De tafels zijn gemaakt van hout dat in een vorig leven een vloer was in een oud herenhuis in Krakau.
Het monumentale pand aan de Kerkstraat kent een lange geschiedenis. De eerste steen werd in 1752 gelegd door jonkvrouw Lucia Steenlack. Tot 1921 deed het dienst als raadhuis. Vele generaties gaven op deze plek het jawoord. Sinds vier jaar zwaait Dimitri Roedoe – tevens de privékok van Michel Perridon – hier de scepter en dat doet hij met verve.
‘t Ambachthuys staat tot ver buiten de regio bekend om zijn wildklassiekers en dat is niet vreemd als je weet dat de chef in Frankrijk is geschoold. Neem bijvoorbeeld de fazant (Dimitri: ‘van de hen want die is een stuk vetter’) op karkas gebraden met gevogeltejus en madeirasaus met daarbij pommes fondant en zuurkool in rode wijn. Of de hazenrug met rodekool en stoofpeertjes, ik rijd ervoor naar Hillegersberg. Mochten jullie mij de komende tijd even kwijt zijn, jullie weten nu waar ik zit verscholen.
Restaurant ‘t Ambachthuys
Kerkstraat 10
3054 NC Rotterdam
010-8403608
Open: dinsdag t/m zondag vanaf 17.30 uur
OLD DUTCH
Wildtip Dijlan van Vlimmeren
Hoofdredacteur SMAAKmag.
Soms is het prettig terug te vallen op oud en vertrouwd. Je te laten onderdompelen in jeugdsentiment, je te laten omringen door vroegere geuren. Je wordt dan misschien niet verrast door een nieuwe smaaksensatie, want je weet precies wat je te wachten staat. Maar je weet ook dat de service ouderwets goed is, dat het eten je niet teleurstelt en dat is ook wat waard.
Minimaal één keer per jaar moet ik naar Old Dutch, bij voorkeur in de herfst. Een fazantje aan tafel getrancheerd – Old Dutch blijft heer en meester in tafelbereidingen – met zuurkool, spekjes, rookworst van Piet van den Berg – iedereen wil deze sympathieke slagerslegende als surrogaatopa – via Nice to Meat en aardappelpuree à la Joël Robuchon. Je moet je er vooral niet afvragen hoeveel boter er in die puree zit. Ogen dicht, even terug naar die tijd dat de deadlines minder strak waren en dankbaar zijn dat je leeftijd hebt mogen bereiken dat er een vroeger bestaat.
Of die gestoofde hazenbout met rodekool en huisgemaakte appelmoes bij Old Dutch, een gerecht zonder toeters en bellen maar zó lekker dat je onbewust sneller gaat eten. Als iemand het ontzondigen tot vakmanschap heeft verheven, is het Aad van der Stel, eigenaar en gastheer pur sang: ‘Van snel eten word je mooier’.
Old Dutch
Rochussenstraat 20
3015 EK Rotterdam
010-4360344
Open: maandag t/m vrijdag vanaf 11.30 uur, zaterdag vanaf 17.30 uur