Elke editie van SMAAKmag pakt Gijsbregt Brouwer drie passende food- en drinktrends bij de horens en vertelt hij wat je als Rotterdammer de komende tijd kan verwachten op je smaakpalet.
Het terrasseizoen is begonnen en wat zijn we er met zijn allen aan toe. Buiten is het nieuwe binnen. De horeca – en de gasten – hebben de afgelopen twee jaar buiten borrelen en happen nog veel meer omarmd. We waren al een land van terraslovers, maar dit jaar gaat de kroon spannen. Wat kan je nu verwachten deze zomer? Drie trendy tips voor de zomer.
Portonic
De aangeklede borrel krijgt alle aandacht deze zomer. De Italianen, Spanjaarden en Portugezen noemen deze verfrissende drankjes aan het eind van de middag aperitivo en de Fransen en Belgen apéro. Makkelijk te verorberen zomerse hapjes zoals tapas of (Portugese) petiscos worden vergezeld van bekende en minder bekende terrasmixers. Uiteraard kennen we de Apérol Spritz of de Kir Royal. Maar heb je de Portonic wel eens geprobeerd? Het Portugese antwoord voor het aperitief is tonic, met witte Port, wat citroen en een takje munt. Fris, maar toch een vleugje hartig. Saude!
Empanadas en coxinhas
Op het terras is er een ding belangrijk: hapjes moeten makkelijk te eten zijn. Daarom zijn wij Hollanders zo verzot op bitterballen. Maar gelukkig hebben mensen op meer plekken in de wereld nagedacht over wat makkelijk – en vooral smakelijk – is tijdens een drankje in de zon. Deze zomer verwacht ik veel aandacht voor de Argentijnse empanada’s en de Braziliaanse coxinhas. Beide zijn in deeg ingepakte lekkernijen, die vlees, vis of groenten kunnen bevatten. Het zijn de volle smaak en de combinatie van crunch en zachte vulling waar we van de zomer massaal voor zullen vallen.
Buiten net zo mooi als binnen
Omdat al fresco dineren gemeengoed wordt, is het niet meer dan logisch dat terrassen er beter uit gaan zien. De ruimte waar je buiten kunt drinken of happen loopt naadloos door naar binnen op veel plekken komende zomer. Dit geldt voor het comfort van de zetels, het design, de beschutting tegen zon, regen en wind en het groen. Denk aan een schitterende pergola (zoals bij Botanero), een zwoele buitentuin (zoals bij Calaboose), openslaande gevels (zoals bij Old Scuola), chique binnentuin (zoals bij de Harbour Club) of fancy comfortabele zitjes (zoals bij 1NUL8).
Gijsbregt Brouwer
2 september 1974 te Rotterdam
Loopbaan: foodtrendwatcher, oprichter van de Buik en geboren en getogen Rotterdammer.
Typisch Gijsbregt: “Delen en verbinden.”
Beeld: Rick Arnold