Het water klotst tegen de kade. Het onstuimige weer houdt De Lek in zijn greep. Desondanks lukt het Sirio Barone van Si Barone de Venetiaanse waterlimousine Elena in het gareel te houden. De klassieke boot van noten- en mahoniehout vindt zijn oorsprong in Murano, het glasblazerseiland in de Venetiaanse lagune. Wie weleens de beelden heeft gezien van de bruiloft van George Clooney in Venetië, weet over welke varende parel wij praten.
De officiële opening van Heeren aan de Haven, gisteren, is al een feest voordat we voet aan wal hebben gezet. Tijdens de half uur durende tocht van de Wijnbrug in Dordrecht -volgens Sirio Barone hét Venetië van Nederland- naar de jachthaven in Streefkerk zien we oude pakhuizen, pittoreske dorpjes en luxe jachten in aanbouw aan ons voorbijtrekken. Onder betere weersomstandigheden glijdt Elena over het water, dit keer butst de watertaxi geregeld op de harde golven.
Heeren aan de Haven is de vierde brasserie van de Heeren Horeca Groep dat wordt geleid door Rob Daalhuizen en de broers Marcel en Patrick Baanen. En wat voor een! Je wordt er overvallen door pracht en praal. Architect Ferry Tabeling van Heineken en De Sitter Bloemen uit Hendrik-Ido-Ambacht hebben in opdracht van de drie heren werkelijk alles uit de kast gehaald voor een enorme facelift van de voormalige Limonadefabriek. De imposante lampen komen op conto van Rudolf van Soelen van Calex. ,,Het pand had te weinig schwung, vonden wij. Op de keuken na hebben we daarom alles vernieuwd,” vat Rob Daalhuizen de megaverbouwing kort en bondig samen. Hij zegt het niet, en zijn compagnons evenmin, want daarvoor is dit trio te bescheiden, maar achter die glimmende ogen schuilt een voorzichtige trots.
Heeren aan de Haven is meer dan een drijvend restaurant met 250 zitplaatsen en een indrukwekkende cocktailbar. Heeren aan de Haven is een restaurant, wijnbar, kookstudio, trouwlocatie en boetiekhotel ineen. De zes hotelkamers, elk in een andere kleur, zijn om door een ringetje te halen. Ze blijken te zijn gestyled door Marcel Baanen zelf. Mocht hij ooit de horeca en de catering beu worden, dan kan hij zijn carrière moeiteloos voortzetten als interieurontwerper. Deze man heeft smaak.
Vanuit alle kamers word je wakker met een weids uitzicht over de Lek. Voor een frisse ochtendduik in de rivier hoef je alleen het tussendeurtje te openen. Uitgebreid ontbijten kan voor 17,50 euro per persoon op de kamer of, wie kruimels in bed verafschuwd, in het restaurant. Een zevende hotelkamer, de bruidssuite, laat niet heel lang meer op zich wachten. Dat de Heeren arrangementen moeten gaan verkopen, met een boottocht, een lunch en/of diner -al dan niet in combinatie met een kookworkshop- en een overnachting, dat hebben ze zelf al bedacht. Heeren aan de Haven heeft alles in zich voor een plek in de top 10 van leukste weekendjes weg. En dan hebben we het nog niet over het riante terras gehad. Dat is voor het grote openingsfeest aan de kant geschoven voor een foodtruck, bossen ballonnen en de nodige borreltafels en daarom een beetje aan ons zicht onttrokken. ,,De wind heeft geen invloed op ons terras. Je zit er heerlijk beschut,” garandeert Marcel Baanen.
De Heeren hebben als missie het achterland, in dit geval de Alblasserwaard, net wat aantrekkelijker, net wat hipper te maken. Negentien jaar geleden in Sliedrecht begonnen met Heeren van Slydregt drukken ze inmiddels een stevige stempel in de polder. Rob Daalhuizen: ,,Nummer vijf is in aantocht. We hebben getekend voor een restaurant in een grote, oude boerderij met een rietgedekt dak in de Hoeksche Waard. In welk dorp houden we nog even geheim.”
In elke zaak werken ze met dezelfde leveranciers. De menukaart is echter niet identiek. De shared dining gerechten van chef Sven Heeneman en souschef Maurits de Borst van Heeren aan de Haven kenmerken zich door een Aziatische twist. De koks leggen net de laatste hand aan de sashimi van tonijn die vergezeld door kingkrab pootje baadt in de ponzu. Met zoetzure rode zilverui, bundelzwammetjes en salty fingers geven ze de steak tartare van babytop een extra boost. Ondertussen ligt de rijst in de azijn te rusten in de houten hangiri. Sven en Maurits hebben niet de fout gemaakt de gyoza’s gevuld met kip, keihard te frituren. We voorspellen dat de boterzachte dumplings afgetopt met een spicy mayo van kimchi een hardloper gaan worden. Het hoogtepunt, een eetbare goudstaaf, toveren ze aan tafel uit hun kluis. Het is overduidelijk. Streefkerk heeft na het faillissement van De Limonadefabriek zijn hotspot terug, dankzij Heeren aan de Haven.