Uit eten in Rotterdam. Zelfs voor mensen die geen last hebben van keuzestress of FOMO een lastige: het aanbod is overweldigend. Van all-you-can-eat tot haute cuisine en alles wat er tussen zit. In deze rubriek plaatst SMAAKmag. een klassieker tegenover een nieuwlichter. De Gouden Snor heeft als ondertitel ‘Eten & Drinken’, Baek noemt het ‘Food & Drinks’, dus dat schept een band. De een bestaat 50 jaar, de ander op de kop af 5. Wat verschilt en wat verbindt?
Eetcafé De Gouden Snor is er een van de oude stempel. Geopend omstreeks 1970 – huidige uitbater sinds 1994 François van Ee weet het niet meer precies, en gevestigd op een prominente plek: hoekje Kleiweg, Uitweg en Rozenlaan. Klassiek interieur, eenvoudige meubels maar ontegenzeggelijk met charme. Foto’s van oud-Rotterdam en van Feyenoord sieren de muren. Er staat natuurlijk een gokautomaat en de muziek staat lekker hard. Uit de open keuken klinkt het gekletter van pannen op het fornuis.
VRIENDENPLANK
Waar De Gouden Snor in die zeventiger jaren van de vorige eeuw bekend stond als ‘een zuipkroeg’, heeft het vandaag de dag de switch naar eetcafé gemaakt. Wat gebleven is, is het sociale aspect, de huiskamerfunctie. De typische snorbezoeker komt uit de wijk, of sport bij een van de nabijgelegen sportclubs en komt vervolgens een afzakkertje halen. De kaart is eenvoudig, de saté van het huis is de hardloper, maar de keuken is professioneel en draait in de weekenden makkelijk 90 maaltijden per dag. En het assortiment barfood (‘happen’ heten ze hier) is ruim, met de vriendenplank als aanrader. Een ruim assortiment aan bier en wijn completeert het aanbod.
Het buitenterras is ruim, mede dankzij de post-corona-coulance van de gemeente. En als er wat gevierd kan worden, dan vieren ze het ook uitbundig in De Gouden Snor. Voetbal wordt gevolgd op grote schermen in de zaak, met af en toe een busreisje naar Zuid voor een thuiswedstrijd van Feyenoord. Op gezette tijden is er levende muziek, en natuurlijk de seizoensgebonden culinaire festiviteiten rondom bijvoorbeeld mosselen, asperges en haring. “Dat is toch het doel van de horeca? Mensen verbinden!”, zegt François zelf, die hoopt nog heel lang de tap van De Gouden Snor te mogen bedienen. Vanuit zijn netje aan het plafond kijkt Olli goedkeurend toe: een buurtcafé volgens het boekje.
PUBQUIZDAG
Is het een gezellige plek, waar Baek is neergestreken aan de Blaak, hoekje Keizerstraat? Mwah. Maar de zaak zelf compenseert ruimschoots en ondernemer Joost van Santen en zijn compagnon Peter Putkamer hebben een vooruitziende blik. Als de gemeente de Blaak eenmaal onder handen heeft genomen, staat Baek in het groen en is het binnen én buiten gezellig. Net als De Gouden Snor ziet Baek zich als de huiskamer van de buurt, en zo is de zaak ook ingericht. Een industriële look, maar ook met een grote loungebank en een warm kleed. En kunst aan de muur. Geopend in 2016, dus het eerste lustrum is gevierd.
Overdag wordt Baek bevolkt door kantoorpersoneel en studenten. Immers, grote bedrijven als de Kamer van Koophandel en advocatenkantoren Ploum en Loyens & Loeff zitten om de hoek, net als de Willem de Kooning Academie en de Hogeschool Rotterdam locatie Wijnhaven. Toeristen weten Baek ook goed te vinden – dankzij gunstige beoordelingen op onder andere Tripadvisor. Er kan dus prima worden geluncht bij Baek, en doorgaans zit de zaak tussen half een en twee ramvol. Na twee uur maken de Baekers zich op voor de tweede golf van die dag: de borrel en de avondhap. Wederom een bonte verzameling van kantoor en school, aangevuld met buurtbewoners en vriendenclubs.
De kaart van Baek vermeldt ‘Quality Classics & Daily Specials’. Klapstuk is de Baek Burger, niet voor niets verkozen tot Beste Burger van Rotterdam 2018. Maar verder is er voor ieder wat wils, van eenvoudig tot uitgebreid, van vega tot caloriebom. Tussen de middag is de uitsmijter populair, maar ’s avonds draait de kok zijn hand niet om voor een gekonfijte eendenbout of een klassieke steak tartare. De daily specials staan op het krijtbord, want die wisselen per dag al naar gelang het aanbod van producten op de markt en de inspiratie van de kok. Woensdag is pubquizdag en de eventuele fooien worden omgezet in maaltijden voor minderbedeelden. Ook hier dus de sociale functie van de horeca.
Beeld: Luc Büthker