Ze is druk in de weer. Enerzijds met de restyling van de beachclub aan de Zevenhuizerplas, anderzijds met het lobbyen voor een herstelnota bij de gemeente. Iris Wulffraat (53), voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Rotterdam en mede-eigenaar van OPA, de Bierboutique en de beachclub die nog een naam moet krijgen, voegt de daad bij het woord.
Oud en nieuw wordt er dit jaar eentje met een lach en een traan. “We zetten op 31 december een dikke streep door 2020, we gaan met frisse moed 2021 in. Doorpakken, daar waar we goed in zijn in Rotterdam. Tegen alle horecaondernemers zou ik willen zeggen: Maak een plan, je hebt nu de tijd, zorg dat je alvast klaarstaat voor Pasen, Moederdag en ga zo maar door. Creëer je eigen perspectief als je die van de overheid niet krijgt.”
Bijna angstaanjagend vindt Iris Wulffraat het dat ze in haar functie als voorzitter KHN afdeling Rotterdam tijdens de tweede lockdown nauwelijks meer telefoontjes krijgt van ongeruste leden. “In het voorjaar was iedereen in paniek, ik werd om de haverklap gebeld voor advies. Ik voel nu een zekere gelatenheid. Haast apathisch. Dat stille verdriet baart mij grote zorgen.”
‘Bij OPA en de Bierboutique ben ik al even niet geweest. Ik word zo verdrietig van die troosteloosheid. De horeca is de kers op de taart. Zonder horeca is de sfeer grimmig’
Over de steunpakketten gaat ze niet. “Robèr Willemsen, Dirk Beljaarts en de rest van het landelijke bestuur voeren die ijzersterke lobby. Zij werken zich werkelijk het snot voor de ogen. De Rotterdamse afdeling doet wat ze kan op lokaal niveau. Zij spant zich in voor een herstelplan in het post-coronatijdperk. Wij willen dat procedures gemakkelijker doorlopen kunnen worden, ofwel korter en dat deze inzichtelijker worden voor onze leden. De processen zijn soms zo ondoorgrondelijk dat de moed je in de schoenen zakt. We willen dat de gemeente zo coulant mogelijk is na de lockdown zodat we met elkaar snel aan herstel kunnen werken. Dat er geen halt wordt toegeroepen aan events, dat de sluitingstijden niet voortdurend een issue zijn. Op die manier kan de horeca in leven blijven. De komende twee jaar zijn namelijk cruciaal voor het voortbestaan van de branche. De nieuwe Horecanota Rotterdam verschijnt volgens planning eind 2021. De Horecanota is doorgaans een document bomvol beperkingen. Het herstelplan dat wij voor ogen hebben, is gevuld met mogelijkheden. Als de gemeente blijft denken zoals zij altijd heeft gedacht, wordt het voor de horeca heel lastig de recessie te boven te komen.”
Het voorzitterschap loopt nog een jaar door. Iris Wulffraat is er nog niet over uit of ze zich herkiesbaar stelt. “Voorlopig is het fijn samenwerken met het huidige team. We zijn allemaal Rotterdamse straatvechters met het hart op de goede plek. We willen deze klus, dat herstelplan, eerst klaren. Daarna zien we verder.”
KERS OP DE TAART
Ze vindt het een rotwoord, de ziel, maar ze moet bekennen dat deze term de lading het beste dekt. En die ziel, die is uit de stad. “Ik ontwijk het centrum zelfs. Bij OPA en de Bierboutique ben ik al even niet geweest. Ik kan het gewoon niet aan. Ik word zo verdrietig van die troosteloosheid. De horeca is de kers op de taart. Zonder horeca is de sfeer grimmig, iedereen lijkt depressief. De laatste zes jaar was de horeca in Rotterdam zo lekker op dreef. Veel mooie zaken erbij, er zijn serieuze stappen gemaakt. We zaten als stad echt in een goede flow. De angel is er nu uit. Da’s zonde, heel zonde. We moeten echter niet verzanden in wat er allemaal niet kan. We moeten vooral de moed erin houden met z’n allen. We moeten vooruit durven kijken. In een situatie, hoe rot ook, als deze ontstaan ook weer dingen. Wat schieten we ermee op om in een klaagstand te blijven hangen?”
Iris Wulffraat heeft zelf de daad bij het woord gevoegd. Tijdens de coronacrisis namen zij en haar compagnon Jan Wouters beachclub Project 7 aan de Zevenhuizerplas over. De sleuteloverdracht was op 1 juni. “Project 7 was voor ons een slapende reus. Ik woon er recht tegenover, Jan er schuin tegenover. We zaten te azen op het moment dat het vrij zou komen. Het is zo’n magische plek. Een plek met zoveel potentie. Het dak biedt ruimte voor een extra terras. Zie je het uitzicht? Een droomlocatie. En volop gratis parkeergelegenheid. Wat het extra bijzonder maakt, is dat we op deze plek de contracten hebben getekend voor de Bierboutique.”
Project 7 was een cable park voor wakeboarders met een beachclub als ondersteunende horeca. De kabelbaan en de beachclub zijn sinds 1 juni losgekoppeld. De beachclub krijgt onder leiding van Iris Wulffraat en Jan Wouters een andere naam. Die naam onthullen ze op de officiële opening rond 1 maart.
‘In het voorjaar was iedereen in paniek, ik werd om de haverklap gebeld voor advies. Ik voel nu een zekere gelatenheid. Haast apathisch. Dat stille verdriet baart mij grote zorgen’
Ze hecht eraan te benadrukken dat ze de exploitatie hebben overgenomen van de eigenaar van Project 7 vanuit een gezonde situatie. “Deze man is een expert op het gebied van wakeboarden. Horeca was voor hem bijzaak. We delen hetzelfde terrein en dat gaat in volstrekte harmonie. Hij heeft het ons gegund. We hebben het getroffen met zo’n lieve, betrokken huurbaas. We zullen sowieso nooit dansen op andermans ellende. Wij zijn geen ondernemers die over de rug van een ander uitbreiden. We kopen dan ook nooit iets uit een faillissement. We geloven in karma.”
Als duo zijn ze zo succesvol omdat de taken duidelijk zijn gescheiden. “Alles wat je ziet, doet Jan. Alles wat je niet ziet, doe ik. We gaan geen van beiden gebukt onder een groot ego. We beslissen gemakkelijk. Als de een iets wil, hoeft de ander er niet voor te strijden. We zijn bezig met het grotere geheel. De periode tussen de twee lockdowns heeft ze persoonlijk als het vervelendst ervaren. “Die periode was niet goed voor mijn gemoedstoestand. Op elke hoek van de straat stond een boa, vaak in burger, te controleren of de anderhalve meter werd geëerbiedigd. Als een gast zijn stoel ook maar een centimeter verschoof, werden we al op de vingers getikt op een heel neerbuigende manier. De dreiging op een boete was er elke dag, non-stop. Het was bijna onmenselijk. Zo’n periode wil ik nooit meer meemaken.”
Iris Wulffraat
20 maart 1967, Rotterdam
Loopbaan: Nam in 2003 eetcafé OPA over. Runt sinds 2014 OPA met Jan Wouters. Sinds 2016 mede-eigenaar van de Bierboutique en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Rotterdam. Is op 1 juni 2020 met haar compagnon een beachclub aan de Zevenhuizerplas gestart.
Typisch Iris: Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen én kom van de bank af, ga gewoon werken!
Beeld: Antim