Bij deze pull quote denken de meeste bierliefhebbers niet direct aan muziek. Goed advies, zoek deze eenmalige hit van Tony Christie vooral niet op. Voordat je het weet, blijft ‘ie in je hoofd hangen. Amarillo is een hopsoort, een ingrediënt waar ik het dit keer met jullie over wil hebben. De weg naar Amarillo leidt veelal naar de Amerikaanse staat Washington, topproducent van deze hop. We kennen allemaal de berichten over het schreeuwend tekort aan hop. Die schaarste is enigszins gechargeerd, enfin, dat is een ander verhaal. Amarillo was zeker niet de eerste Amerikaanse hopsoort die een ware brouwrevolutie veroorzaakte maar eerlijk gezegd wel één van de eerste die ons land bereikte.
Bierambassadeur en voorvechter Rick Kempen zat in het speerpunt toen de IPA’s (Indian Pale Ale) van overzee hier landen. Het had uiteraard niet hetzelfde effect als de luchtvaartpionier Charles Lindbergh, The Lone Eagle, had toen hij in Parijs de grond raakte. En het was zeker geen Spirit uit Louisiana. Maar iets van een Trump-effect was zeker merkbaar. Rick stond jaren geleden op de Horecava om iedereen dit ‘nieuwe bier’ te laten proeven. Rotsvast overtuigd van zijn gelijk. Elk zichzelf respecterende bierliefhebber vond er het zijne van. Eén ding stond voor iedereen vast, dit bier zou er nooit komen. Citrus, dennenappel en fruitige smaken in bier, wat dacht deze clown wel?
‘Kies een licht bier met mooie hoppen uit. Verzamel wat vrienden en geliefden om je heen, en geniet’
Inmiddels weten we beter allemaal, en hebben we de Amerikaanse Iepaas (fonetische spelling) omarmd. We drinken allemaal het oude bier in een geheel nieuw gehopt jasje. Het verhaal van IPA’s zal niemand zijn ontgaan. De Britten in India wilde hun eigen bier. De Pale Ale die de lange reis moest overleven werd fors gehopt en daarom sterker gebrouwen lees; meer alcohol. Vandaar de naam Indian Pale Ale, in de volksmond Iepaa.
HIPPE GOLFBEWEGING
Goed, waar smaakt dit goedje Amarillo dan naar? Uiteraard de bekende harssmaken, maar naar citrus en grapefruit in het bijzonder. Waar Europese soorten vaak bloemig en kruidig waren, zijn de Amerikaanse hoppen heel vaak fruitig in de breedste zin van het woord. De hopboeren in Europa merkten deze blijvende trend ook op en zijn nu ook volop aan het ontwikkelen. Met Manderina Bavaria als exponent van deze hippe golfbeweging. Deze Duitse nieuweling heeft weer een sterke mandarijnsmaak. De Amarillo hop van vandaag smaakt overigens niet meer zoals vroeger. Als je daarvan al kunt spreken: de curieuze weg naar Amarillo.
Met de zonnige temperaturen in het vooruitzicht lopen wij bij Brouwerij Noordt al warm voor de mooie, lichte doordrinkers gebrouwen met even zoveel heerlijke smaken. Het uitdagende aan dit mooie vak is dat met de temperatuur, jaargetijden hoe je wilt, je helemaal kan laten gaan. En dat gaan we even doen. Niet te weinig ook op zijn Rotterdams. Wij brouwen een lentebier met zowel Amarillo en Manderina Bavaria. Jaha, die Rick! Wie had verwacht dat Amarillo inmiddels een klassieker zou zijn, ongelooflijk. Ik beveel jullie aan, waar dan ook een mooi terras op te zoeken. Kies een licht bier met mooie hoppen uit. Verzamel wat vrienden en geliefden om je heen, en geniet. Ik mijmer nog even verder op het balkon. Met een geweldig gehopte IPA, een poké bowl met pikante dressing, en een vrouw die er niet in spuugt. Zin, heel veel zin in een prachtige lente met mooie bieren.
Proost!
Peter Rouwen
21 april 1961 te Rotterdam
Loopbaan: Als kelner en bedrijfsleider gewerkt in meerdere horecazaken waaronder De Ballentent, Was mede-eigenaar van Café Linssen. In 2011 begonnen met een studie Brouwerij Technologie aan de Hogeschool van Gent Brouwerij Technologie. In 2013 met compagnon Albert Weitering Brouwerij Noordt opgestart. In 2018 door magazine Bier! uitgeroepen tot Bierman van het Jaar. Winnaar Ketelbinkieprijs in 2018, en winnaar ‘s werelds best gebrouwen Kölsch in 2019.
Typisch Peter: “Als je in dit vak jezelf niet elke dag wilt verbeteren, kun je beter wat anders gaan doen!”
Beeld: Kelly Josefien Alexandre