Een ontbijt op bed is voor mij een straf. Kruimels in mijn bed, daar kan ik zo niet tegen. Ik kan veel verdragen maar broodkruim tussen de lakens, dat vind ronduit smerig. Ik ontbijt het liefst in de keuken, bij voorkeur met een egg benedict royaal belegd met een goede hollandaisesaus. Of een roerei met verse truffel. Of boerenyoghurt met verse mango. Een glas à la minute geperste jus d’orange inclusief een paar druppels limoensap erbij en ik kan er tegenaan.
Wie ontbijt als een keizer heeft een voorsprong. In de ochtend heeft het lichaam de minste moeite met koolhydraten. We weten het allemaal maar we hebben er (bijna) allemaal lak aan. We ontbijten niet, of te gehaast of met een voorverpakte sandwich van het station of benzinepomp. Wie luistert naar zijn of haar lichaam hoort de interne alarmbellen rinkelen zodra hij of zij iets heeft gegeten wat niet deugt. Of te veel kunstmatige toevoegingen, of over de datum. Je lijf liegt niet. Stress en een ongeregeld voedingspatroon zijn extra boosdoeners.
Ik hoef het statement eigenlijk niet opnieuw te maken, ik ben ook niet degene die dit wiel (lees: voedingsadvies) heeft uitgevonden. Wie niet ontbijt, blijft niet scherp tot aan het einde van de werkdag.
Al vanaf dag één van FG Restaurant dwing ik dat deel van mijn brigade dat vroege dienst heeft te ontbijten. De koks mogen niet aan het werk voordat ze een tosti, bagel of croissant -net waar ze trek in hebben- en minimaal één stuk fruit hebben gegeten. Het staff ontbijt is heilig.
Ik heb een tijdje in New York mogen werken en wonen, op vrijwel elke straathoek kon je daar vijftien jaar geleden al terecht voor een stevig ontbijt. Dergelijke ontbijtplekken zijn anno 2019 in Rotterdam nog steeds schaars. Ze zijn er wel in de stad maar veelal in buffetvorm, of met een beperkte kaart of volledig vegan. Juist verandering van spijs doet eten. En bij die paar adresjes die uitblinken in ontbijt sta je in de rij. Wachten is niet aan mij besteed.
Omdat ik niet langer wilde (af-)wachten, en misschien ook wel om dat statement kracht bij te zetten want als je iets vindt moet je er ook gehoor aan geven, heb ik FG Restaurant doordeweeks geopend voor ontbijt, een onbeperkt ontbijt met table service. Alle broden, alle taartjes zijn huisgemaakt, alles is kraakvers, alle warme gerechten worden bovendien live bereid. Het keizerlijke ontbijt krijg je er letterlijk op een presenteerblaadje aangeboden. Niemand in deze regio heeft nog langer een gegronde reden zijn of haar ontbijt over te slaan.
François Geurds
13 augustus 1975 te Eindhoven
Loopbaan: Werkte zowel in binnen- als buitenland in diverse sterrenrestaurants waaronder 2 jaar als souschef bij The Fat Duck in Bray. Opende in 2009 in Rotterdam FG Restaurant (2 Michelinsterren) en in 2014 FG Food Labs (1 Michelinster). Winnaar Marketing Award Rotterdam 2016. Werd onlangs in Duitsland benoemd tot Chef van het Jaar. Door de gevolmachtigde minister eerder dit jaar uitgeroepen tot Embahador Cultural van Aruba.
Typisch François: “Winnaars denken in oplossingen, verliezers in excuses.”
Beeld: Antim