Thai roti
De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 10: Thai roti.
Ik vond het altijd gedoe om ze te maken maar sinds mijn dochter kennis heeft gemaakt met de thai pancake of roti en er dol op is, ben ik me gaan verdiepen in het recept. Ze at het in Thailand graag als ontbijt maar het kan op elk moment van de dag.
Thailand wordt bevolkt door verschillende etnische groepen, waarvan sommige zich overlappen in Birma, Laos, Cambodja en Maleisië. Deze succesvolle integratie in de Thaise samenleving zie je ook terug in de eetcultuur van de Thai.
Dit heerlijke gerecht heeft zijn oorsprong in Maleisië. In Maleisië wordt bij veel hartige gerechten roti gegeten ipv rijst. De roti’s worden gemaakt van deeg in plaats van beslag. Het deeg moet eerst 48 uur ‘rijpen’ voordat het gebruikt kan worden. Door het deeg te laten rijpen ontspannen de gluten en dat zorgt ervoor dat het deeg heel rekbaar en knapperig wordt.
In Thailand wordt deze knapperige, iets taaie vers gemaakte roti besprenkeld met gecondenseerde melk, suiker of Nutella opgerold tot een losse rol of gevouwen en in hapklare stukken gesneden.
De Thaise rotiverkopers zwaaien, strekken en slaan van het deeg totdat het flinterdun is. Dat is natuurlijk leuk om te zien maar het duurt maanden voordat je de techniek van het slingeren en slaan van het deeg onder de knie hebt. Hetzelfde resultaat bereik je door het rotideeg op tafel uit te rekken. Het is niet heel spectaculair maar je hebt binnen enkele minuten heerlijke roti.
Benodigdheden
- 1 kopje bloem patentbloem
- 1 kopje broodmeel
- 2 theelepels kristalsuiker
- ½ theelepel zout
- 3 eetlepels plantaardige olie
- ½ tot 3/4 koffiekopje water
Meng beide meelsoorten, de suiker, het zout en 1 eetlepel olie in een kom en roer met je handen om. Voeg geleidelijk het water toe aan het bloemmengsel terwijl je alles met de andere hand kneedt. Zorg ervoor dat je niet meer dan driekwart kop water gebruikt. Blijf kneden totdat er een bal deeg ontstaat.
Verdeel het deeg in vier gelijke porties en vorm gladde balletjes. Plaats de balletjes in een bewaarbak met deksel. Giet de resterende 2 eetlepels olie over de deegballen en draai ze om zodat ze gelijkmatig met de olie bedekt zijn. Sluit de bak af en zet 48 uur in de koelkast op te rijpen. Denk eraan ruim van tevoren te beginnen want het deeg moet op kamertemperatuur zijn voor gebruik.
Leg een deegbal in het midden van een groot werkoppervlak en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om het deeg uit te rollen. Gebruik een deegroller of de hiel van je handpalm om het deeg plat te maken tot een cirkel van 10 cm van gelijke dikte. Rek het deeg voorzichtig zo dun en gelijkmatig mogelijk uit. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door vanuit het midden te trekken en naar de randen toe te werken, de randen naar beneden tegen het werkoppervlak te drukken om de eerste rek vast te zetten, en vervolgens opnieuw te strekken tot je een grote, flinterdunne ronde roti hebt. De randen zullen mogelijk iets dikker zijn dan het midden, het moeten geen dikke pizzabodem randen zijn. Laat het deeg daar voorlopig liggen.
Verhit 1 eetlepel van de plantaardige olie in een koekenpan van 25 tot 30 cm doorsnede op middelhoog vuur. Als de olie heet is, leg je het uitgerekte deeg in de pan (dit is in het begin lastig maar na een aantal keren oefenen lukt het). Bak, terwijl je het deeg met een spatel plat drukt, de roti ongeveer 2 minuten goed bruin. Draai de roti om en bak, voeg nog 1 eetlepel olie toe om een ondiepe plas olie te vormen (niet om te voorkomen dat de roti aan de pan blijft plakken), tot de andere kant goudbruin is.
Leg de roti op een bord met keukenpapier om deze uit te laten lekken. Sprenkel ongeveer 1 eetlepel of iets meer van de gecondenseerde melk gelijkmatig over het oppervlak en bestrooi met 1 theelepel suiker, rol de roti op of snijd ‘m in hapklare stukjes. Ook heel lekker met Nutella. Eet de roti terwijl deze nog warm en knapperig is.
Eet smakelijk!
Beeld: Sander van Baalen