SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Koken met Kanchana

  • SMAAKmag.

Massaman curry (vega)

Volgende week (9-15 maart) is het de week zonder vlees. Ik ben voor minder vleesconsumptie. Met mijn gezin heb ik afgesproken 1 x per week vega te eten. Maar eerlijk is eerlijk dat lukt niet altijd. Dat heeft deels te maken met het feit dat mijn zoon een echte vleeseter is. Probeer hem maar eens een vleesvervanger voor te schotelen.

Het is me gelukt! Ik vertelde mijn moeder dat ik het moeilijk vond om een goede vleesvervanger te vinden. Toen zei mijn moeder dat in Thailand de jonge jackfruit al jaren wordt gebruik als vleesvervanger. Zeker in de tijd toen zij jong was en het vlees schaars was. Mijn moeder vertelde ook dat ze vaak in mijn jeugd massaman curry maakte met jackfruit en dat wij dat dan heerlijk aten zonder te beseffen dat er geen vlees in het gerecht zit.

Voor degene die nog niet bekend is met jackfruit; jackfruit kan je rijp en geel of jong en groen eten. Rijpe jackfruit is van nature zoet. Jonge, onrijpe jackfruit heeft een vlezige structuur en is neutraal van smaak. Doordat hij gemakkelijk smaken absorbeert wordt jonge jackfruit vaak in Thailand vaak gebruikt in diverse curry’s en andere hartige gerechten of geblancheerd met rijst en sambal.

De oorsprong van de massaman curry ligt in het zuiden van Thailand. Massaman curry is anders dan de andere Thaise curry’s die je kent. In dit gerecht zit geen Thaise basilicum, limoenblaadjes, verse pepers, verse koriander of andere Thaise kruiden.

Voor mij was het het uitproberen waard. En met succes! Zonder dat mijn zoon het wist, heb ik hem een vegetarische curry geserveerd. Alles ging op. Maar bij het toetje zei hij alsnog dat ik de volgende keer de massaman curry met kip moest maken.

Dit recept levert 4-6 porties als hoofdgerecht

Benodigdheden

  • 2 blikken jackfruit
  • 2 blikken kokosmelk
  • 3-4 grote aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 3-4 middelgrote uien, in vieren gesneden
  • 3-4 eetlepels massaman currypasta, bijvoorbeeld van Fairtrade
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • Sojasaus, naar smaak
  • 1 eetlepel palm of bruine suiker, naar smaak 1 kopje ongezoute pinda’s, optioneel
  • 5 licht geroosterde witte kardemom (optioneel)
  • 2-3 stokjes kaneel (optioneel) 

Bereiding

  1. Laat de jackfruit goed uitlekken en spoel ze af onder de koude kraan.
  2. Bak de currypasta in de kokosroom op middelhoog vuur tot het mengsel een romige pasta wordt.
  3. Voeg de jackfruit toe; roer de jackfruit om totdat het bedekt is met de currypasta. Voeg extra kardemom en kaneelstokjes (indien gewenst) toe voor extra kruidige smaak. Voeg de resterende kokosmelk en (indien nodig) net genoeg water toe tot de jackfruit net onder water staat.
  4. Zet het vuur hoger totdat alles kookt; zet dan het vuur onmiddellijk lager zodat de curry zachtjes suddert. Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 20 minuten sudderen.
  5. Voeg de uien en aardappelen toe. Breng ongeveer 5 minuten voordat de aardappelen gaar zijn, de curry op smaak met de tamarindepasta, suiker en sojasaus. Als je pinda’s wilt toevoegen, doe dat dan op het laatste moment zodat ze knapperig blijven. Haal de pan van het vuur en serveer de curry over rijst als hoofdgerecht.

*Als je andere groenten wilt gebruiken, houdt het dan bij zetmeelrijke groenten te houden, bijvoorbeeld wortel, raap, koolrabi, zoete aardappel of winterpompoen. Vochtige groenten zoals courgette en aubergine zijn niet geschikt.

Voor als je net als mijn zoon de jackfruit massaman curry wel lekker vindt maar liever vlees of kip erbij eet:

Vervang de jackfruit voor 800 gram rundvlees in blokjes (stoofvlees is de beste keuze) of 1 kilo kippenbout of drumsticks en houdt 1 liter kokosmelk aan. De kooktijd varieert, afhankelijk van de stukken vlees. Kip met been en hele drumsticks duren niet langer dan een uur om te koken. Kipfilet en stukken kippendijvlees duren meestal niet langer dan een half uur. Rundvlees daarentegen kan 3 tot 4 uur duren. Controleer regelmatig het vlees. Als er meer water nodig is om het vlees onder water te houden, voeg dan wat extra water toe en laat het zachtjes sudderen. Voeg de uien, aardappelen toe wanneer het nog ongeveer 20 minuten duurt voordat het vlees perfect gaar is. 

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Duitse durf in duurzaam domein

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Het nieuwe FRED: niet normaal mooi

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken

Van morlacco met morilles tot wijnazijn met mosterdzaad 

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

NRC zet eigen keuken in spotlights met sterrenburger

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

New in Town: wijnbar NOTK

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws
  • Recepten

POWER TO SAUER

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Bij Café Pompette schiet het alle kanten op

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Paella op sterrenniveau

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.