LAAB
De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 4: Laab.
In het begin van de intelligente lockdown was ik vol goede en sportieve ideeën om gezond te eten en veel te bewegen. Maar naarmate de tijd verstreek, heb ik de afgelopen weken heel veel behoefte gehad aan comfortfood. En het maakte dan echt niet uit wat het was. Van zoet tot hartig, van spicy tot mellow. Ik ben de afgelopen weken maar twee keer bij de toko geweest. Ik had een hele lijst aan ingrediënten die ik graag wilde hebben. Maar helaas, veel verse ingrediënten waren niet altijd beschikbaar. Dus ben ik op zoek gegaan naar gerechten waarvan de ingrediënten verkrijgbaar zijn bij de supermarkten.
De favoriet bij ons thuis is laab of larb. Dit heerlijke snelle gerecht zet ik in no time op tafel. Met een paar ingrediënten heb je het gevoel (weer) in Thailand te zijn.
Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is de gemalen geroosterde rijst (khao krua). Dit ingrediënt maakt de laab. Zonder de gemalen geroosterde rijst is het geen laab. De geroosterde rijst kun je in een afgesloten pot een aantal maanden bewaren maar bij ons is ‘ie snel op. Laab kan worden gegeten als salade maar is ook heerlijk met gewone rijst of kleefrijst. Mijn kinderen vinden het heerlijk om laab met kleefrijst te eten.
Benodigdheden voor 4 personen
- Gemalen geroosterde rijst
- 1 kop ongekookte kleefrijst of witte rijst
- 3 limoenblaadjes
Rooster de rijst op laag vuur in een wok. Voeg na ongeveer 3/4 minuten de limoenblaadjes (djeroek poeroet) toe en rooster de rijst goudbruin. Maal de rijst in een vijzel of keukenmachine tot medium tot fijn poeder. Zet de geroosterde rijstpoeder apart voor later.
Benodigdheden
- Pittige kipgehaktsalade
- 500 gram kipgehakt (laab gai)
- 3 el kippenbouillon of water
- 1 tl witte suiker (optioneel)
- 1 el limoensap
- 1 theelepel geroosterde chilipoeder (optioneel)
- 1 eetlepel vissaus
- 2 medium sjalotten (gesneden)
- handvol korianderblaadjes
- handvol muntblaadjes
- 1 eetlepel gemalen geroosterde rijst
Verwarm de bouillon of het water in een wok of een hapjespan (omdat het kipgehakt heel mager is, zorgt het water ervoor dat de kip smeuïg blijft tijdens het bakken). Voeg het kipgehakt toe en kook en roer constant het gehakt om en om, om grote klonten te breken, totdat het gaar is.
Zet het vuur uit en haal de pan van het vuur. Laat het gehakt in de pan en voeg de sjalotjes toe en roer de sjalotjes goed door het gehakt (door de warmte van het gehakt garen de sjalotjes). Voeg vervolgens de vissaus, het limoensap, eventueel de suiker, chilivlokken en geroosterde rijstpoeder toe; roer alles goed om en proef of het op smaak is. Voeg als allerlaatst de koriander en de muntblaadjes toe en hussel alles nog eens goed door elkaar.
Let op: als je laab niet meteen serveert, voeg dan de geroosterde rijstpoeder nog niet toe aan het gerecht. De geroosterde rijstpoeder absorbeert alle dressing uit de salade en bovendien wordt de rijstpoeder een beetje papperig.
Garneer met een paar gedroogde pepers en muntblaadjes. Serveer warm of op kamertemperatuur met kleefrijst of gewone rijst en verse, knapperige groenten als ijsbergsla, komkommer of kousenband.