Thaise burger
De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 7; Thaise burger.
7-Eleven is van oorsprong een Amerikaanse supermarktketen. Wie ooit in Thailand is geweest kent het fenomeen. Je kan er alles krijgen; het is een supermarkt, slijterij en een take away ineen. 7-Eleven heel populair bij toeristen.
Ik vind het altijd erg leuk om daar rond te kijken. Ik ontdek altijd weer nieuwe dingen. Zo ontdekte ik de sticky rice chicken burger. De kipburger zat niet tussen een broodje maar tussen 2 dikke plakken kleefrijst. Ik heb het geproefd en hoewel ik het concept leuk vind, kan ik het je niet aanraden. Ik kan dit beter, dacht ik.
Eenmaal thuis heb ik met wat advies en tips van mijn moeder een Thaise burger gemaakt. Mijn burger is gebaseerd op het Thaise gerecht laab. Ik vond ‘m zelf erg lekker. Maar hoe vinden anderen mijn Thaise burger? Ik heb een paar van m’n beste vrienden uitgenodigd om te komen proeven. Gelukkig viel mijn laabburger bij hen in de smaak.
In plaats van rijst gebruik ik een broodje. Ligt minder zwaar op de maag en geeft een beetje een east-meets-west gevoel. In plaats van alleen sla, komkommer, tomaat heb ik een passende salade gemaakt voor op de burger.
Benodigdheden voor 4-6 personen
Voor de burger
- 500 gram half-om-half gehakt
- 2 stengels citroengras, in heel dunne plakjes
- 3 kleine rode uien of ½ grote ui, in fijne blokjes
- 3 limoenblaadjes, in reepjes
- 2 el geroosterde rijstpoeder (zie voor beschrijving mijn eerdere recept Laab Kai)
- 1 ei
- 2,5 el vissaus
- 2 el limoensap
Voor de salade
- 200 gram fijngesneden (spits-)kool, of little gem (grof gesneden) of van beide een beetje
- 1 kopje grof gehakte munt
- 2 sjalotjes, in dunne ringen gesneden
- 1 eetlepel geroosterde rijstpoeder
- chilivlokken, naar smaak (of versgemalen peper)
- 3 eetlepels limoensap
- 1 eetlepel vissaus of sojasaus
- 1 theelepel suiker (naar smaak)
Hamburgerbroodjes, om en om gegrild
Extra:
- Thaise sriracha of chilisaus
- cheddar
- komkommer
- tomaat
- alles wat je lekker vindt
Meng voor de burgers alle ingrediënten in een grote kom. Verdeel het gehaktmengsel in 4 à 6 porties. Rol elke portie tot een bal en druk ze plat tot mooie ongeveer 2 cm dikke burgers. Gril de hamburgers op de bbq tot ze gaar zijn, of bak ze in een koekenpan.
Voor de salade:
Meng de vissaus, limoensap met de chilivlokken. Breng op smaak met zwarte peper en zout. Zet apart voor later.
Verwijder de kern uit de kool of sla. Als je sla gebruikt, was de bladeren onder de koude kraan en scheur in stukken. De kool snijd je in hele dunne repen. Meng de kool of sla samen met de munt, sjalotjes door de dressing. Voeg als laatste de rijstpoeder toe.
Ik bouw mijn hamburger als volgt:
- onderkant van het broodje besmeren met sriracha
- beleggen met tomaat en komkommer
- dan de laabburger
- dan de salade
- en dan de bovenkant van het broodje
Eet smakelijk!
Beeld: Sander van Baalen