SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Koken met Kanchana

  • SMAAKmag.

Pad see ew

De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 8: Pad see ew.

Soms heb ik van die momenten dat ik zo’n onbedwingbare trek heb dat ik daar onrustig van word. Vandaag had ik zo’n trek in pad see ew. Pad see ew is het ultieme fastfood ever, het staat in no time op tafel. Het gerecht betekent letterlijk vertaald roerbakken sojasaus. In dit geval is in het sojasaus gebakken rijstnoedels, kip, ei en Chinese broccoli. Simpel, zo ziet het eruit wanneer ik in Thailand ben en bij een street food stalletje sta te wachten op mijn pad see ew. 

Schijn bedriegt. De eerste keren dat thuis dit gerecht heb proberen te maken, smaakte het totaal niet zoals ik het me herinnerde. Mijn versie van de pad see ew was wel lekker maar ik miste die bijzondere geroosterde smaak. Na vele mislukte pogingen heb ik de hulptroepen ingeroepen. Zowel mijn moeder als mijn oudtante vertelde mij de twee geheimen; vuur en wok. Die bijzondere geroosterde smaak, die krijg je nooit door middel van matige hitte. Het is zelfs vrijwel onmogelijk om die bijzondere smaak te krijgen als je een pan met een antiaanbaklaag gebruikt. 

Ik was opgelucht. Het had gelukkig niks te maken met mijn vaardigheden of het recept (dat ik van mijn moeder heb gekregen) maar met de hoogte van het vuur en de wok. Een ander belangrijk element van dit gerecht zijn de noedels. In Thailand wordt pad see ew gemaakt van brede rijstnoedels, deze worden vers geleverd en hoeven niet geblancheerd te worden. Helaas zijn deze noedels in Nederland niet verkrijgbaar. Ik gebruik voor dit gerecht de breedste rijstnoedels die te krijgen zijn bij de toko. 

De ingrediënten zijn gebaseerd op 2 personen, anders wordt het roerbakken bemoeilijkt door de hoeveelheid noedels. 

Benodigdheden voor 2 personen

  • 400 gram rijstnoedels 
  • 200 gram kip in dunne plakjes gesneden 
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt 
  • 400 gram kailan (Chinese broccoli) grof gehakt
  • 2 grote eieren 
  • 4 eetlepels zoete donkere sojasaus 
  • 4 eetlepels oestersaus 
  • 4 theelepels dunne sojasaus 
  • 4 theelepels witte azijn 
  • 4 theelepels suiker 

Meng de zoete donkere sojasaus, oestersaus, dunne sojasaus, azijn en suiker door elkaar en zet deze opzij voor later. Kook de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Laat ze afkoelen in een schaal met koud water totdat je ze nodig heb. 

Verwarm de wok met een beetje olie op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze ongeveer 10 seconden. Voeg dan de kip toe en bak tot de kip bijna gaar is. Voeg de geblancheerde rijstnoedels en de saus toe die je eerder hebt bereid en roer alles door elkaar. Zet het vuur op de hoogste stand en laat de met sojasaus doordrenkte noedels bakken totdat je ruikt dat iets net te bruin begint te worden. Ik weet dat het een beetje raar is om iets bijna te laten aanbranden. Maar geloof me, dit is echt dat extraatje wat die onbedwingbare trek kan temperen. 

Voeg vervolgens de Chinese broccoli toe aan de noedels en roerbak tot ze geslonken zijn. Bak de noedels met de broccoli een minuutje op hoog vuur, de broccoli moet zijn bite behouden. Als je klaar bent, haal de pan van het vuur en serveer direct. Breng eventueel de pad see ew op smaak met vissaus, azijn, chilivlokken of een beetje suiker. 

Eet smakelijk!

Beeld: Sander van Baalen

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Duitse durf in duurzaam domein

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Het nieuwe FRED: niet normaal mooi

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken

Van morlacco met morilles tot wijnazijn met mosterdzaad 

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

NRC zet eigen keuken in spotlights met sterrenburger

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

New in Town: wijnbar NOTK

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws
  • Recepten

POWER TO SAUER

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Bij Café Pompette schiet het alle kanten op

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Paella op sterrenniveau

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.