Lotus flower pastry
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. In 2012 verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: lotus flower pastry ofwel gebakjes in de vorm van een lotusbloem gevuld met kokos en roomkaas.
Ingrediënten voor 5 personen
Voor de kokosnoot-roomkaasvulling:
- 50 gram kokosnootpoeder
- 35 gram suiker
- 20 gram eigeel (ongeveer de dooier van een middelgroot ei)
- 30 gram roomkaas
- 20 gram boter
Voor het water-oliedeeg:
- 110 gram gewone bloem
- 6 gram zonnebloemolie
- 35 gram suiker
- 40 ml bietenwortelsap
Voor het oliedeeg:
- 65 gram gewone bloem
- 20 gram zonnebloemolie
- 1 liter zonnebloemolie
Instructies:
- Meng alle ingrediënten voor de vulling en maak hier 10 gelijke balletjes van. Elk balletje zou zo’n 11 à 12 gram moeten wegen. Vries de balletjes in voor tenminste (het liefst iets meer dan) een halfuur.
- Meng nu alle ingrediënten voor het water-oliedeeg bij elkaar en kneed het tot een glad deeg. Dek het deeg af en laat het minstens 25 minuten rusten.
- Bereid het oliedeeg voor door alle ingrediënten bij elkaar te mengen en dit ook weer af te dekken en te laten rusten.
- Verdeel het oliedeeg in 10 stukken en maak van ieder stuk een balletje. Rol het water-oliedeeg uit tot een lange strip. Snijd deze ook in 10 gelijke delen. Bedek de stukken met wat vershoudfolie om te voorkomen dat het deeg droog wordt.
- Neem een stuk water-oliedeeg en rol het een beetje op. Maak er een platte wrapper van, wat je als een kommetje kunt maken. Leg hier een oliedeegballetje in en maak het deegtasje nu dicht en maak het plat zodat er weer een soort wrapper ontstaat.
- Om de gelaagde korst te maken vouw je de wrapper 2 keer. Voor de eerste vouw, vouw je van links naar het midden, en daarna vouw je het van rechts naar het midden over de eerste vouw heen. Herhaal dit met de andere wrappers en dek het af met vershoudfolie. Laat dit een tijdje rusten. Voor de tweede vouw maak je een rechthoekige wrapper door de gevouwen wrappers voorzichtig met een deegroller in vorm te brengen. Je vouwt nu weer van links naar het midden, en daarna van rechts naar het midden over de eerste vouw heen.
- Je laat de gevouwen wrappers nu zo’n 5 tot 10 minuten rusten. Pak de vullingsballetjes uit de vriezer en begin met het uitrollen van de wrappers tot een ronde schijf. Zorg ervoor dat het deeg goed om de vulling heen zit en leg het met de dichtgeknepen opening naar beneden op je werkbank.
- Gebruik een scherp mes om 3 sneden boven in ieder balletje te maken. Snij echter niet te ver door, het mes moet de vulling net aanraken. De snedes moeten een centimeter van de onderkant stoppen. Als je klaar bent met snijden laat je de lotusbloemen zo’n 2 minuten rusten.
- Gebruik nu een wok en vul deze met een flinke laag zonnebloemolie. Zorg ervoor dat de bloemen allemaal ondergedompeld worden in de olie. Verhit de olie tot tussen de 120 en 130 graden Celsius. Je kunt eetstokjes gebruiken om de temperatuur te meten. Dit doe je door de stokjes in de hete olie te steken. Als de olie begint te bubbelen zodra je de stokjes erin steekt, dan is de olie warm genoeg. Deze temperatuur moet tijdens het frituren constant hoog blijven.
- Doe de bloemen voorzichtig in de hete olie. Zodra de bloemen komen bovendrijven en de blaadjes zich openen, zet je de pan op een lager vuur. De temperatuur moet echter rond de 120 graden blijven. Controleer of de gehele bloem hard is. Als dit zo is, dan zijn de bloemen gaar.
Eet smakelijk! 慢慢吃