SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Koken met Xinyu Zhu

  • SMAAKmag.

Bobo Chicken hotpot 钵钵鸡

Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. In 2012 verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: Bobo Chicken hotpot.

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen

  • 4 kippenbouten
  • 4 bosuien (het witte gedeelte fijngesneden, zo’n 3 cm)
  • 2 theelepels fijngesneden gember
  • 1 theelepel fijngesneden knoflook
  • 5 stukjes gesneden gember
  • 3 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels kippenbouillonpoeder
  • 3 eetlepels Sichuanese chiliolie
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel szechuanpeperkorrels
  • 200 gram gesneden aardappelen
  • 300 gram bloemkool
  • 100 gram zwarte paddenstoelen
  • 200 gram tofu
  • 1 portie lange bamboestokjes
  • Zout naar eigen smaak

Instructies

  1. Gebruik een soeppan, voeg er 1 liter koud water aan toe en zet het vuur aan. Laat het water koken en voeg de kippenbouten, Szechuan peperkorrels, gember, bosui en een theelepel zout toe. Zet de deksel op de pan en laat het geheel zo’n 20 tot 30 minuten koken.
  2. Haal de kip uit de pan en leg het vlees in een kom met koud water en ijsklontjes. Dit gaat er voor zorgen dat het vlees lekker mals wordt. De overgebleven soep bewaar je voor de hotpot.
  3. Verwijder de botjes van de kippenbouten en steek het vlees op de bamboestokjes.
  4. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm en roerbak de tofu totdat die goudbruin is aan alle kanten. Voeg nu een ½ theelepel sojasaus toe en laat de tofu zo’n 1 minuut verder bakken. Rijg de stukjes aan bamboestokjes zodra de tofu is afgekoeld.
  5. Was de gesneden aardappelen om het zetmeel te verwijderen en rijg deze aan de bamboestokjes. Snijd de bloemkool in kleine stukjes en rijg deze eveneens aan de bamboestokjes.
  6. Doe nu wat water in een grote pan en laat het koken. Zodra het water aan de kook is voeg je de bloemkool toe. Dit moet zo’n 2 minuten koken, terwijl de zwarte paddenstoelen en aardappelen zo’n 1 minuut moeten koken. Haal alles nu weer uit de pan en leg alles in een schaaltje.
  7. Gebruik nu weer een grote soeppan waarin je 600 milliliter van het eerder gemaakte kippenbouillon doet. Hier voeg je vervolgens aan toe de sojasaus, kippenbouillonpoeder, pindakaas, Sichuanese chiliolie, knoflook en gember, en ten slotte wat zout tot smaak. Blijf goed roeren zodra de ingrediënten goed gemengd zijn. Nu kun je de soep gebruiken om alle spiesjes gaar te koken.

Optioneel: Je kunt ook andere soorten vlees of groenten gebruiken voor de spiesjes.

Eet smakelijk! 慢慢吃

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Duitse durf in duurzaam domein

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Het nieuwe FRED: niet normaal mooi

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken

Van morlacco met morilles tot wijnazijn met mosterdzaad 

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

NRC zet eigen keuken in spotlights met sterrenburger

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

New in Town: wijnbar NOTK

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws
  • Recepten

POWER TO SAUER

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Bij Café Pompette schiet het alle kanten op

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Paella op sterrenniveau

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.