Zoetzure spareribs
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. Acht jaar geleden verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: zoetzure spareribs als borrelhap, als stevig tussendoortje of als comfortfood op luie kluifdagen.
Zoetzure spareribs
糖醋排骨
táng cù pái gǔ
Ingrediënten voor 2
- 700 gram spareribs van varkensvlees, in stukken van 5 cm gesneden
- 2 eetlepels Shaoxing (Chinese rijstwijn)
- 3 eetlepels suiker
- ½ kopje Chinese zwarte azijn
- 3 stukken gesneden gember
- 2 theelepels maiszetmeel
- 650 milliliter pindaolie
- theelepel geroosterde sesamzaadjes
Bereiding
- Was de spareribs om het overtollige bloed te verwijderen en dep ze droog.
- Marineer de spareribs met de Shaoxing, gesneden gember, een snufje zout en maïzena.
- Zet de koekenpan op het vuur, voeg 650 milliliter olie toe op matig tot hoog vuur, bak de ribben tot ze aan beide zijden goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Neem de ribben eruit en leg ze opzij in een kom. Giet de olie uit in een grote kom.
- Verwarm de pan opnieuw op met 2 eetlepels olie vanaf stap 3, opnieuw op middelhoog tot hoog vuur, voeg de suiker toe en roer tot deze gesmolten is en een bruine kleur heeft, voeg dan de ribben toe en roer tot de ribben bedekt zijn met de gesmolten suiker. Verlaag vervolgens het vuur tot medium, voeg de azijn toe en laat het geheel 3 tot 5 minuten koken tot de saus dik wordt.
- Garneer met de sesamzaadjes en serveer op een groot bord
Eet smakelijk! 慢慢吃