Oma’s ingelegde daikon
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. Acht jaar geleden verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: daikon ingelegd op oma’s wijze. Daikon ofwel rettich is de grote broer van de radijs, een enorme witte wortel met een vergelijkbare scherpe, ietwat bittere smaak. Door daikon in te maken met azijn, suiker en zout wordt ‘ie zachter en frisser van smaak.
Oma’s ingelegde daikon
奶奶的泡菜
nǎi nai de pào cài
Ingrediënten voor 2
- 700 gram gesneden daikon, niet te dun
- 2 theelepels zout
- 3 theelepels suiker
- 2 verse rode chilipepers, gesneden
- 10 Sichuan peperkorrels
- 20 gram gemalen Sichuan chilipeper
- 200 milliliter Chinese witte azijn
- 20 milliliter koud water
Bereiding
- Marineer de gesneden radijs in een kom met 1 theelepel zout gedurende 10 minuten, was deze onder de kraan en knijp deze uit tot er geen water meer uitkomt.
- Marineer de radijsjes dan met suiker gedurende 10 minuten.
- Doe de radijsjes in een grote glazen pot, voeg de azijn, het water, de szechuanpeper, chilipeper, gemalen chili en het overgebleven zout en de suiker toe. Laat dit 30 minuten tot een uur staan.
Eet smakelijk! 慢慢吃