Mapo tofu 麻婆豆腐
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. IN 2012 verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: mapo tofu, een klassieker die zeer gewild is bij Asian food lovers.
Ingrediënten voor 2
Voor het rundergehakt:
- 100 gram rundergehakt
- ¼ theelepel Sichuanese chilibonenpasta
- ½ theelepel kippenbouillonpoeder
- ¼ theelepel donkere sojasaus
Voor de mapo tofu
- 500 gram malse bean-curd (halfzachte tofu), gesneden in kubussen van 2 tot 3 centimeter
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- 5 gram gember, fijngesneden
- 10 gram knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel maizena, gemengd met ¼ kop water
- ½ eetlepel szechuanpeperkorrels
- 4 stukken gedroogde rode Sichuanese chili’s
- ½ eetlepel rode szechuanpeperpoeder
- ½ eetlepel Sichuanese chilipoeder
- 1 eetlepel Sichuanese chilibonenpasta
- 1 theelepel donkere sojasaus
- ½ theelepel kippenbouillonpoeder
- 1 kopje kippenbouillon (of water)
- 5 eetlepels zonnebloemolie
- zout, naar smaak
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktsaus, hussel ze door het rundergehakt en laat het 5 minuten intrekken.
- Doe wat warm water in een kom en voeg daar een snufje zout toe. Voeg daarna de tofukubussen eraan toe. Laat deze voor 5 minuten intrekken, waarna je de tofu laat uitdruppelen.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg zonnebloemolie toe. Na 3 tot 5 minuten voeg je de knoflook, gember en Sichuanese chilibonenpasta toe. Bak dit mengsel 1 tot 2 minuten op.
- Voeg vervolgens het gemarineerde gehakt toe en bak dit tot de buitenkant van het gehakt knapperig is. Hierna voeg je de gedroogde rode Sichuanese chili’s, de szechuanpeperkorrels en de Sichuanese chilipoeder toe.
- Voeg nu de kippenbouillon (of water) toe. Laat deze koken en roer zo’n 2 minuten goed door. Hierna voeg je de tofu toe en zet je het fornuis op middelhoog vuur. Laat alles koken en druk zachtjes op de tofu totdat deze zich goed met de saus heeft gemengd.
- Meng de maizena nog eens goed voordat je die aan de saus toevoegt. Daarna roer je goed door de saus zodat ‘ie iets dikker wordt. Voeg nu de lente-uitjes toe en zet het fornuis uit.
- Doe de tofu nu in een ietwat diepere kom, waarin je de tofu garneert met de rode szechuanpeperpoeder.
Eet smakelijk! 慢慢吃