SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Koken met Xinyu Zhu

  • SMAAKmag.

GONG BAO

Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu (31), Judy voor haar niet-Chinese vrienden, van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. Als 5-jarig meisje keek ze in de keuken al over de schouders van haar ouders en haar oma. Acht jaar geleden verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: de klassieker gong bao ofwel kip kung pao, een roerbakgerecht met kip, pinda’s en -uiteraard- pepers.

Benodigdheden

Voor 4 personen

Voor de kip

  • 500 gram kippendijen, in blokjes van 1 cm gesneden
  • 1 theelepel Shaoxing (Chinese rijstwijn)
  • 1 theelepel (gewone) sojasaus.
  • ½ theelepel donkere sojasaus
  • 1 theelepel kippenbouillonpoeder
  • 1 theelepel Sichuan chilibonenpasta (te koop bij Aziatische supermarkt)
  • 2 theelepels maiszetmeel
  • zout, naar eigen smaak

Voor de saus

  • 2 theelepels suiker
  • 3 theelepels Chinese azijn
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • 1 theelepel Shaoxing 
  • 1 theelepel kippenbouillonpoeder
  • ½ theelepel maiszetmeel

Voor de roerbak

  • 50 gram wortelen, in kleine blokjes gesneden, 2 minuten laten koken, afgieten en goed uit laten lekken
  • 50 gram komkommer, in kleine blokjes gesneden
  • 6 eetlepels gebakken pinda’s
  • 2 bosuitjes, in stukken van 1 cm gesneden
  • 1 theelepel fijngehakte gember
  • 4 stuks gedroogde rode Sichuan chilipepers (vergeet niet de zaadjes te verwijderen)
  • ½ theelepel Sichuan peperkorrels
  • 1 theelepel Sichuan chilibonenpasta
  • 1 theelepel kippenbouillonpoeder
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • zout, naar eigen smaak

Instructies

  • Marineer de kippendijen met het zout, Shaoxing, sojasaus, donkere sojasaus, kippenbouillonpoeder, maizena en een theelepel Sichuan chilibonenpasta.
  • Neem voor de saus een kleine kom, voeg eerst de suiker toe, en daarna de maizena, kippenbouillonpoeder en azijn en meng goed. Voeg vervolgens de donkere sojasaus en de Shaoxing toe.
  • Pak de wok en zet deze op het fornuis op middelhoog tot hoog vuur en voeg de droge rode chili, peperkorrels, bonenpasta, gember en knoflook toe. Bak het mengsel 1 à 2 minuten of tot het geurig wordt, maar let op dat het niet verbrandt. Voeg de kip toe en roerbak de kip tot deze aan de buitenkant wit is. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de wortels en de komkommer toe, een beetje zout, en kook het geheel 1 à 2 minuten. Meng het dan allemaal met de kip, voeg de pinda’s toe, roerbak nog 2 minuten en zet het vuur lager. Voeg de saus toe en blijf roeren gedurende 2 minuten of totdat alles bedekt is met de saus. Zet vervolgens het vuur uit.
  • Serveer de gong bao in een middelgrote kom.

Tip: Om die echte authentieke Sichuan smaak te krijgen, gebruik je Pixian chilibonenpasta.

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Duitse durf in duurzaam domein

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Het nieuwe FRED: niet normaal mooi

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken

Van morlacco met morilles tot wijnazijn met mosterdzaad 

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

NRC zet eigen keuken in spotlights met sterrenburger

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

New in Town: wijnbar NOTK

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws
  • Recepten

POWER TO SAUER

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Bij Café Pompette schiet het alle kanten op

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Paella op sterrenniveau

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.