Franz Kliegel, mede-eigenaar van de grootste kookwinkel van Rotterdam en omstreken, deelt maandelijks in de rubriek Kookpuntgewijs zijn kennis en ervaring met de lezers van SMAAKmag.. Dit keer laat hij met zijn rechterhand Paula Bastinck het licht schijnen op inductie.
We zijn door het coronavirus aan huis gekluisterd. Is dat een straf? Niet per se. Je bent eindelijk eens in de gelegenheid dat ene recept uit te proberen, je hebt de tijd uitgebreider en gevarieerder te koken. Voor wie nog op gas kookt, is dit bovendien het moment bij uitstek een schonere energiebron te overwegen.
Koken op inductie wordt privé populairder en populairder en niet zonder reden. We worden, godzijdank, met z’n allen milieubewuster. Met inductie maak je geen gebruik van gas maar van elektriciteit en elektriciteit is minder belastend voor het milieu. Het duurt overigens niet lang of we hebben geen keus. De Nederlandse aardgasvoorraad raakt langzaam op. De overheid heeft bepaald dat we voor 2050 aardgasvrij verder moeten. Inductie is daarnaast veilig want geen vuur waardoor minder kans op keukenbrand, efficiënt en veelal goedkoper dan koken op traditionele warmtebronnen als het gasfornuis.
Hoe werkt een inductieplaat? Verhitting vindt plaats doordat er spoelen in, of eigenlijk onder, de inductieplaat zijn verwerkt die een magnetisch veld in werking laten treden. Als die spoelen draaien, komt er warmte vrij. Deze warmte wordt overgedragen aan en via de bodem van de pan. Doordat er gebruik wordt gemaakt van magnetisme is er alleen sprake van verhitting van dat deel van de plaat waarmee de pan contact maakt. Gesneden koek voor wie al op inductie kookt, maar de praktijk leert dat er nog altijd veel onwetendheid is op dit vlak. Onwetend maakt -onterecht- onbemind.
Niet alle pannen zijn echter geschikt voor inductie. Er is een simpel trucje om zelf te achterhalen of een pan geschikt is voor inductie of niet. Je pakt een magneetje. Als dit magneetje aan de pan blijft kleven, is er sprake van een magnetisch veld en als de bodem van de pan (nog) vlak is, kun je die pan met een gerust hart gebruiken op inductie.
Pannen die zijn gemaakt van 100 procent roestvrij staal, koper, aluminium en keramieken ovenschalen zijn doorgaans niet geschikt voor inductie tenzij er een metalen, en dus magnetische laag, in de bodem is verwerkt. Pannen met een dikkere bodem doen het daarentegen heel goed op inductie. Een dikkere bodem houdt de warmte langer vast. Extra voordeel: ze trekken niet snel krom.
EGALE BODEM
Moeten bij de overstap van gas naar inductie de gebruikte pannen de prullenbak in? Dat sowieso niet. Gebruikte pannen kunnen bij Kookpunt worden ingeleverd. Kookpunt verzamelt oude pannen voor de Voedselbank. Zolang oude pannen niet krom zijn getrokken of geen bobbelige bodem hebben, is er niets aan de hand. Beschikken ze niet meer over een egale bodem kunnen de pannen niet overal en gelijkmatig worden verhit op inductie. Dat betekent overigens niet dat ze volledig onbruikbaar zijn. Het rendement van de pan is alleen niet meer optimaal. De bodem van je pan is -heel ouderwets- heel gemakkelijk te controleren met een waterpas. Of nog sneller: check of ´ie niet wiebelt op een vlakke ondergrond.
APARTE WOKBRANDER
Bij een overstap naar inductie heb je rekening te houden met de elektriciteitsaansluiting in je woning, of deze toereikend is voor het inductiefornuis naar jouw keuze. Het aantal pitten, wel of geen aparte wokbrander, het is mede bepalend wat wel en wat niet mogelijk is op het bestaande elektriciteitsnet.
Laat het je vooral niet beletten afstand te nemen van gas. Koken op inductie is verre van lastig of eng. Op inductie kun je de temperatuur zeer nauwkeurig instellen en reguleren. Niet voor niets werken vele topchefs al jaren op inductie. Koken op inductie is misschien wel de meest energiezuinige manier van koken omdat er nauwelijks energie verloren gaat. Laatste pluspunt: je haalt na het koken een vochtige doek over de plaat en klaar is Kees. Geen randjes, hoekjes of naadjes waar vuiligheid achterblijft: een inductieplaat is geheel vlak en daarmee in een handomdraai schoon.
Kookpunt adviseert u graag persoonlijk over pannen voor inductie. Fissler, Lodge , Ruffoni, Spring of Demeyere , voor iedereen is er een passende pan in ons assortiment.
Franz Kliegel
20 januari 1988 te Berlijn, Duitsland
Loopbaan: Na een korte carrière in de horeca 10 jaar geleden bij Kookpunt aan de slag gegaan. Vanuit die passie hbo bedrijfseconomie gestudeerd. Sinds twee jaar mede-eigenaar ‘van de mooiste kookwinkel van Nederland’.
Typisch Franz: Kookgek pur sang.