De grootste kookwinkel van Rotterdam en omstreken, deelt op gezette tijden in de rubriek Kookpuntsgewijs zijn kennis en ervaring met de lezers van SMAAKmag.. Dit keer laat Kookpunt zijn licht schijnen over sappen en smoothies en deelt tegelijkertijd twee gezonde recepten voor deze zomer.
Er is een duidelijk verschil tussen sappen en smoothies. Sappen maak je met een slowjuicer, citruspers of sapcentrifuge, smoothies in de blender of met staafmixer. Een smoothie heeft in tegenstelling tot de juicer altijd een vloeistof als basis nodig.
De citruspers is bedoeld voor citroen, sinaasappel en eventueel limoen. De sapcentrifuge centrifugeert op hoge snelheid fruit en groenten. Een slowjuicer kneust op lage snelheid het meeste sap uit groenten en fruit. Ook slaat hij de vezels niet kapot waardoor het sap in de koelkast zijn vitamines niet gelijk verliest. In een gesloten fles blijft het zelfs een aantal dagen vers. Wie een slowjuicer gebruikt, hoeft dus niet elke dag te persen en de apparatuur te reinigen.
Favoriete groene sapjes zijn gemaakt van groene appels, komkommers, bleekselderij, spinazie, limoen en gember. Bij rode sapjes voeren bieten, appel, wortel en gember de ranglijst aan. Vergeet niet de citrusvruchten te pellen want de schillen smaken bitter. Overige groenten en fruit hoeven niet per se geschild te worden, met uitzondering van de banaan in het recept. Voor alle ingrediënten geldt dat ze goed gewassen dienen te zijn.
Smoothies zijn populair als ontbijt of gezond tussendoortje. Een smoothie kan bestaan uit melk, kokosmelk, havermelk, yoghurt, water of vruchtensappen. Aan deze basis voeg je ingrediënten naar eigen keuze toe: fruit, groenten, noten, zaden, pitten. Pas echter wel op met zoet fruit. Want als je teveel zoet fruit pakt en daar vervolgens een paar volle glazen per dag van drinkt, krijg je teveel suiker binnen, weliswaar natuurlijke suikers maar ook die suikers zijn boosdoeners in je lichaam. Een blender is super veelzijdig en daarmee bijna onmisbaar in de keuken. Met een blender kun je bijvoorbeeld ook sauzen en soepjes glad draaien en babyvoeding pureren.
Zoete spinaziesap uit de slowjuicer
- Voor 4 grote glazen
- 300 gram witte druiven
- 1 komkommer
- 2 grote handen spinazie
- klein stukje verse gember
- chiazaad (optioneel)
Pers eerst de druiven, en vervolgens de spinazie, komkommer en gember om en om. Voeg eventueel chiazaad aan het sap toe en laat het minstens 10 minuten staan om deze zaden te weken. Dit sapje kun je in een dichte fles een aantal dagen In de koelkast bewaren.
Bananensmoothie uit de blender
- Voor 1 groot glas of 2 kleine glazen
- 125 milliliter amandelmelk of kokosmelk (Griekse yoghurt is uiteraard ook mogelijk)
- 20 gram havermout
- 1 rijpe banaan in stukken gesneden
- 2 dadels ontpit of een halve rijpe peer
- 1 eetlepel chiazaad of gebroken lijnzaad ( is goed voor de spijsvertering) .
- 125 gram ijsblokjes
Begin altijd met melk in de kom en eindig met het ijs. Zet de blender op de smoothiestand en laat hem ongeveer 45 seconden draaien. Als je yoghurt gebruikt, kan het zijn dat je een beetje water toe moet voegen.