De meestgestelde vraag aan mij is ongetwijfeld of Brouwerij Noordt alcoholvrij bier maakt en wat wij daar als biermakers van vinden. Die vraag krijg ik doorgaans van mannelijke bezoekers, als zijnde een bh zonder inhoud. Deze vrouwonvriendelijke metafoor is uiteraard lollig bedoeld, want vrouwen in de discussie over alcoholvrij bier betrekken, is natuurlijk onzin.
Zelf pleit ik al jaren voor meer vrouwen in de brouwerij. Zozeer zelfs dat ik met twee andere brouwers het initiatief heb genomen om geld in te zamelen om een opleiding mogelijk te maken voor vrouwen. De Nederlandse biercultuur kan die feminiene input goed gebruiken. Dat vrouwen niet van bier houden, is niet waar. Er zijn helaas te weinig vrouwen die voor dit vak kiezen en dat staat mooie bieren in de weg. De enige brouwerij geëxploiteerd door vrouwen, genaamd Gebrouwen door Vrouwen, is helaas gestopt met eigen productie en dat is heel jammer.
Terug naar het bier zonder inhoud. Alcoholvrij bier is zeker geen nieuwtje in brouwland. Wat weinig mensen weten, is dat in 1918 al een alcoholvrij bier op de markt was en verrassend, niet verfrissend genoeg in Amersfoort gebrouwen. Brouwerij Phoenix om precies te zijn. Dit drankje werd aan de man gebracht door – hoe kan het ook anders – een geheelonthouder. Leuk detail is dat er pas in 1932 een wet kwam die alcoholverkoop aan kinderen onder de 16 jaar verbood. Zo oud is dat verbod dus helemaal niet.
Om enigszins iets te zeggen over alcoholvrij bier moeten we er eerst iets over weten. Grofweg kunnen we dit bier in twee categorieën plaatsen: alcoholarm en 0.0. Om nu te denken dat er totaal geen alcohol in 0.0 zit is een illusie, omdat het altijd sporen van alcohol kan bevatten. Een alcoholvrij bier mag maximaal 0,5 procent bevatten, in Duitsland althans want in Nederland mag je het zo niet noemen. Om nu te denken dat 0,5 procent iets voorstelt, berust eveneens op een misvatting. Een banaan produceert bijna meer alcohol in je lichaam.
Mensen die mij volgen weten dat ik een lans brak voor deze producten op de welbekende internetkanalen samen met mijn zoon Bink. Het werd mij niet in dank afgenomen, hoewel mijn intenties goed waren, alcoholvrij bier op de kaart te zetten en toegankelijk te maken voor kinderen. Alcoholvrij bier bevat veel minder suiker en is een isotone sportdrank en daarmee beter dan de bekende sportdranken. Dus kun je jouw kind beter dat laten drinken, nog afgezien van de betere smaak. Het gezanik dat het op bier lijkt en daarom alcoholisme in de hand werkt, is onzin. Dan moeten we ook stoppen met tonic in een te groot glas schenken met ijs en een citroentje. Door in gesprek te blijven, te begeleiden en zaken uit te leggen voorkom je bij kinderen roekeloos rijgedrag en andere gevolgen van verdovende middelen.
Terugkomende op de (zinnen-)prikkelende kop van deze column concludeer ik dat, buiten het vrouwonvriendelijke veel waars achter deze stelling zit. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat. Weinig tot niets kan ook heel spannend zijn. Nieuwe hippe Nederlandse brouwers hebben andere wegen ontdekt en dat leidde tot verrassende en dit keer wel verfrissende bieren die echt het proeven en genieten waard zijn.
In onze brouwerij hebben we tot ieders verbazing een strakke Pale Ale gemaakt van prachtige hopsoorten met veel smaak. En met slechts een alcoholpercentage van 0,3 procent. Zo zie je maar, je bent nooit uitgeleerd. In deze nieuwe tijden zullen we steeds vaker te maken krijgen met alcoholreductie. De nieuwe veiligheidsgordel of -helm – zo u wenst – staat voor de deur. We maken ons op voor nieuwe mooie en complexe alcoholarme bieren die zullen boeien.
Ik ga maar weer eens op huis aan met een 8 procent Porter op zak. Mijn vrouw wacht mij op met een roast beef met Yorkshire pudding. Als ik daar voorzichtig een slok van neem, ben ik een gelukkig mens. Op de vraag wat ik daarvan vind, zeg ik: “proost, op jullie!”
Peter Rouwen
21 april 1961 te Rotterdam
Loopbaan: Als kelner en bedrijfsleider gewerkt in meerdere horecazaken waaronder De Ballentent, was mede-eigenaar van Café Linssen. In 2011 begonnen met een studie Brouwerij Technologie aan de Hogeschool van Gent. In 2013 met compagnon Albert Weitering Brouwerij Noordt opgestart. In 2018 door magazine Bier! uitgeroepen tot Bierman van het Jaar. Winnaar Ketelbinkieprijs in 2018, en winnaar ‘s werelds best gebrouwen Kölsch in 2019.
Typisch Peter: Als je in dit vak jezelf niet elke dag wilt verbeteren, kun je beter wat anders gaan doen!
Beeld: Kelly Josefien Alexandre