Waar je ook in de Foodhallen kijkt, je ziet overal chefs aan het roeren, bakken en grillen. Deze indoor food court, gelegen in het monumentale Pakhuismeesteren op de Wilhelminapier, is een lust voor het oog en extra feest voor de overige smaakpapillen.
Verandering van spijs doet eten. Exact twee jaar na de opening is het moment voor eigenaar Chong Chu van de Foodhallen Rotterdam aangebroken voor een ‘stukje vernieuwing’. Daar waar voorheen Foodshed by Erik van Loo zat, staat nu bijvoorbeeld een grote bar met een innovatief tapsysteem waaraan je de betere wijnen, cocktails en gin-tonics drinkt. Dat systeem heet voluit Cocktail Craft Tap, uitgevonden door Barsupport. Een deel van de oude garde heeft ondertussen plaatsgemaakt voor interessante nieuwkomers. Reden te meer om weer eens een culinair ‘rondje’ te maken in de Foodhallen.
De kracht van de Foodhallen schuilt ‘m in de diversiteit, voor ieder wat wils. Van Surinaams tot Grieks, van Vietnamees tot Mexicaans. Chong Chu ziet er persoonlijk op toe dat er geen overlapping ontstaat in zijn drie Foodhallen; de indoor food court kent vestigingen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. “Niets is identiek op één locatie. Met uitzondering van Taqueria Lima is er zelfs geen raakvlak tussen de verschillende locaties. Ik geloof namelijk niet in een mono-concept.:” Scherp is hij daarnaast op kwaliteit. “Ambachtelijk en vers, dat zijn de minimale vereisten.”
Het leuke van de Foodhallen is de dynamiek, het live cooking vanuit de verschillende keukens. Vanuit elk oogpunt zie je de chefs aan het roeren, bakken, grillen. Ieder op zijn of haar manier. Vanwege de RIVM-richtlijnen mag er tijdelijk niet worden rondgelopen. “Je gaat zitten en je geeft via een QR-code op tafel je bestelling door. Dat is niet het oorspronkelijke idee van de Foodhallen maar daar zijn we even toe gedwongen.”
Je gaat zitten en je geeft via een QR-code op tafel je bestelling door. Dat is niet het oorspronkelijke idee van de Foodhallen maar daar zijn we even toe gedwongen
Zittend ontgaan die lekkere vibes je zeker niet. De afzuiging is dermate krachtig dat er geen kookluchten in de kleding verdwijnen. “In de afzuiging hebben we serieus geïnvesteerd in Rotterdam.”
Nu we er toch weer eens zijn, willen we alles uitproberen. Shared dining is het uitgangspunt in de Foodhallen, en daarmee is het ook mogelijk om ook echt alles te proeven wat je wilt proeven. De Wagyu bitterballen van Bavette met een dragonmayo zijn een veelbelovend begin. From farm to table mag je in dit geval letterlijk nemen. De Wagyu-runderen zijn van eigen boerderij in Maasland. We begrijpen dat deze bijzondere bitterballen de hardlopers zijn in de Foodhallen.
We worden verder in de watten gelegd met zachte pocketpita’s gevuld met gyros en gegrild kalfsgehakt en feta van Jelmer Bouma en Pegah Hosseinzadeh van Ftou. Hetzelfde stel is eigenaar van Bar Pulpo. Je zou willen dat je meer dan tien vingers had want van zijn inktvis uit de Josper blijf je likken. Zo blij te horen dat Jelmer en Pegah tot de blijvers behoren in de Foodhallen.
De sugar snaps en de mini-pancakes met kokos en garnalen van Vietyam zijn eveneens niet te versmaden. Met de heri heri met bakkeljauw -twee keer uitgekookt- en gebakken banaan en de ultramalse cha sieuw direct van de grill steelt Caribinoo Latino ons culinaire hart. De sushi van Mori is van een ander kaliber. Met tobiko onderscheiden ze zich weliswaar niet maar wel met de structuur van de rijst en kraakverse tonijn.
Onze ogen zijn overduidelijk groter dan onze maag. Alles is achteraf gezien net iets te veel. Voor de buns van Baomazing en de 100% plant based wraps van Backyard -jazeker, ook voor wie geen dierlijke eiwitten wenst komt ruimschoots aan zijn of haar trekken- komen we binnenkort een keer terug. Aangezien de Foodhallen zeven dagen per week van 12.00 tot 23.30 uur geopend zijn hoeven we ons niet in allerlei bochten te wringen voor een snelle date. “We zijn open voor lunch, borrel, diner en late night snack. Voor of na de bios, voor of na het theater of voor of na een thuiswedstrijd van Feyenoord, je kunt hier altijd terecht.”
Eet smakelijk!
Beeld: Foodhallen Rotterdam