Het zal niemand zijn ontgaan. Onze London Loy (45) heeft in mei zijn eerste kookboek uitgebracht, en wat voor één. Eentje waarmee hij gelijk culinaire geschiedenis schrijft, niet in de laatste plaats vanwege de indrukwekkende beelden van de Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin.
Mijn recepten – van appeltaart tot saotosoep is een persoonlijk document, een kookboek waarmee London Loy – eigenlijk heet hij Maikel London Loy – verspreid over 208 pagina’s aan de buitenwereld antwoord geeft op de veelgestelde vraag: ‘Hoe omschrijf je jouw kookstijl, London?’ Zijn persoonlijke signatuur beslaat de Surinaamse, Caraïbische en Aziatische keuken, daar waar zijn directe en indirecte roots liggen.
Voor London Loy gaat er niets boven saotosoep. “Al van jongs af aan is saotosoep mijn nummer één hit. Als mijn moeder vroeger aankondigde dat ze saotosoep ging maken, werd ik helemaal gek.” Saotosoep werkt bovendien als een medicijn. “Ben je ziek? Eet dan saotosoep. Na twee dagen ben je een nieuwe soldaat.”
Saotosoep eet hij het liefst met veel peper, rijst, chips en een halfzacht gekookt ei – liever nog gepocheerd. “Ik gebruik zelden taugé, mijn voorkeur gaat uit naar paksoi. Ik doe er vaak net wat meer groenten in dan gebruikelijk: kailan (Chinese broccoli), haricots verts of in het seizoen snijbieten. Ik speel met de garnituren.” Het grote verschil maak je volgens hem echter met de kippenbouillon. “Die moet hoog op smaak zijn.” Het recept in zijn kookboek is overigens met zowel taugé als baby paksoi. “Ik wissel zo nu en dan.”
Mama Cheryl houdt zich daarentegen aan de ‘real deal’, zij wijkt niet af van het authentieke recept. “Qua basis komt mijn saotosoep aardig in de buurt van die van haar. Mams soep moet de beste blijven.”
Zijn moeder woont met zijn stiefvader Harco deels in Paramaribo, deels in Amsterdam. “De laatste keer dat ik bij ze op bezoek was in Suriname ben ik acht kilo aangekomen. Het was intens genieten. Van roti tot broodjes bokking en dan diep in de nacht een barbecuekippetje halen en gemberbier klappen. Suriname smaakt altijd naar meer.”
In Rotterdam, waar hij sinds 2008 woont, is de saotosoep van Warung Melatie aan de Vierambachtsstraat favoriet. “Omin spang is ‘ie. Ofwel, heeeeel erg lekker.”
London Loy is naast het vaste gezicht van SMAAKmag. personal chef van krachtpatser Rico Verhoeven en sinds 2018 wekelijks op tv te zien bij Koffietijd. De food artist zwaait bovendien de scepter over de keuken van Ballroom in de Witte de Withstraat. Het eerste exemplaar van Mijn recepten – van appeltaart tot saotosoep was voor Robert Kranenborg, de man van wie hij bij La Rive in het Amstel Hotel het klappen van de zweep leerde kennen. “Voor mij is chef Kranenborg een legende.”