De koelcel van de supermarkt, beter bekend als dessertwalhalla, is dé plek waar je de lekkerste toetjes vindt. Wanneer je hier binnenstapt en de kou trotseert, word je omringt door lekkere desserts en kan de keuzestress beginnen.
Gek om dan te bedenken dat er tot ongeveer 50 jaar geleden nog geen kant-en-klare toetjes bestonden. Toetjes moest je zelf maken en kwamen alleen zondags op tafel. Tegenwoordig heb je 4 soorten chocolademousse, 10 verschillende puddingen, 20 verschillende yoghurts en oneindig veel keus in kindertoetjes.
Ondanks al deze speciale desserts, blijven ‘gouwe ouwe’ mijn voorkeur hebben. Deze toetjes worden al jarenlang gegeten en zullen niet snel verdwijnen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, en dat geldt ook zeker voor onze toetjes. We blijven toch altijd naar die oude vertrouwde toetjes grijpen in de koeling. Hieronder hebben wij wat van deze ‘oldies’ benoemd.
Vlaflip
De vlaflip is een heerlijk toetje dat bestaat uit een laagje rode limonadesiroop, een laagje gele vla en een laagje yoghurt. Vroeger werd de vlaflip nog apart in een glas gemaakt, tegenwoordig is de vlaflip kant en klaar te verkrijgen in een schenkpak. Simpel, maar lekker en niet uit de Hollandse koelkast te slaan.
Advocaat
Een distilleerderij in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch ontwikkelde in 1828 de eierdrank ‘advocaat’. Advocaat valt eigenlijk niet onder de categorie toetjes, maar onder de likeuren. Desondanks wordt deze lekkere likeur op basis van eieren vaak als dessert geserveerd met een goede dot slagroom. Heerlijk!
Hangop
Hangop is een romig en dik zuivelproduct dat vroeger vaak werd gegeten als dessert. Het product heeft zijn naam te danken aan de bereidingswijze. Hangop maak je namelijk door karnemelk of yoghurt in een vochtige theedoek te stoppen, deze dicht te knopen en op te hangen in de koelkast onder een schaal. Zo wordt het vocht onttrokken van de yoghurt en blijft er een romige massa over.
Haagse bluf
Haagse bluf is een Nederlands nagerecht dat bestaat uit stijf opgeklopt eiwit, bessensap en suiker. Het is lekker zoet en heel makkelijk te maken. De naam van het toetje verwijst naar de “air” die inwoner van Den Haag zouden hebben. Het nagerecht lijkt namelijk heel wat, maar bestaat voornamelijk uit lucht.
Wentelteefjes
Wentelteefjes, wie kent ze niet? Menig Hollander herkent ze nog uit grootmoeders keuken. Dit broodgerecht met ei, vanillesuiker, kaneel en melk is populair als ontbijt, maar ook lekker als nagerecht met bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs.
Kloppudding
Kloppudding, misschien beter bekent als Saroma, is iets dat al vanaf de jaren 50 met smaak wordt gegeten. Met deze kloppudding zet je snel en eenvoudig een lekker toetje op tafel: Je mengt 500 ml melk met de inhoud van het pakje en klopt dit flink op. Vervolgens verdeel je het mengsel over bakjes en plaats dit minstens 10 min in de koelkast.
Griesmeelpap
Griesmeelpap wordt als een oer-Hollands nagerecht beschouwt en al een lange tijd door de Nederlanders gegeten. Veel mensen herkennen dit als het toetje wat ze bij hun oma kregen voor het slapen gaan. Het wordt vaak geserveerd met suiker, kaneel, rozijnen, fruit of siroop.
Mona pudding
Vanaf de Jaren 70 maakte Nederland kennis met de eerste Mona-puddinkjes. Deze waren verkrijgbaar in drie smaken: vanille, chocolade en hopjes. Deze heerlijke pudding zorgde ervoor dat mensen niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks toetjes gingen eten. Tegenwoordig heeft Mona veel meer smaken en staan ze bekend om hun toetje van de maand.
Ben jij gaan watertanden na het lezen van dit artikel? Ik in ieder geval wel! Toetjes van vroeger blijven toch het lekkerst. Mocht je een toetje missen in ons rijtje, laat het ons dan weten via Instagram. Wij zijn benieuwd naar jouw favoriet!