Mooncake, in het dagelijks leven luistert ze naar Jonneke de Zeeuw, is één van de meest smaakmakendste food bloggers van Nederland en tevens gids van verschillende culinaire tochten in het land. Met haar spreken we af op één van haar favoriete eetplekken in Rotterdam: het Shaami Huis aan de Schiedamseweg. “In het Shaami Huis moet je minimaal één keer hebben gegeten voordat je de planeet verlaat.”
Ze is op afstand te herkennen aan de grijze pluk in haar kapsel. Jonneke de Zeeuw ofwel Mooncake is onbedoeld een opvallende verschijning. “Die grijze pluk is niet geverfd. Moeder Natuur heeft mij die gegeven en daarmee mijn handelsmerk bepaald. Ik ben geen recensent die anoniem ergens eet. Ik zoek de leukste plekjes uit. Zou ik bij die selectie worden herkend, zou dat mijn werk niet in de weg zitten. De meeste ondernemers weten echter niet wie ik ben.”
Die plekjes zijn eethuizen, toko’s of restaurants waar je minimaal één keer gegeten moet hebben voordat je dat deze planeet verlaat, stelt Mooncake. Het Shaami Huis aan de Schiedamseweg staat in haar Rotterdamse top vijf. “Als ik mijn laatste avondmaal over één week mag uitspreiden, kies ik wellicht voor het Shaami Huis. In diezelfde week reis ik ook af naar Breda voor een Cambodjaanse viscurry in bananenblad. En naar die geweldige ontbijtmarkt in Penang, daar waar je zelden een toerist ziet.”
Shaami is een geschiedkundige verwijzing naar de periode dat Syrië, Jordanië, Palestina en Libanon één land vormden, Shaam land – althans volgens de lezing van Firas Alroz die de scepter zwaait over het Shaami Huis. “Het verschil tussen Shaam en Shaami is volgens mij het verschil tussen Nederland en Nederlandse.”Het verleden in het Midden-Oosten zit vol hoofdbrekens, elk risico op verdere geschiedvervalsing willen we vermijden.
Drank wordt bij het Shaami Huis niet aan tafel gereserveerd. Je pakt naar Syrisch gebruik een blikje uit de grote Coca Cola koelkast. De Amerikaanse frisdranken laat Mooncake links liggen. Haar oog valt op een bekertje ayran van Silifke, yoghurt met zout. “Wil je ook? Ayran is een prettig drankje bij pittig eten. Met ayran kan ik altijd net wat meer eten. Goed voor de spijsvertering? Ik vermoed ‘t. Vergeet niet te schudden voordat je ‘m opentrekt.” Alcohol is er uit den boze. Dat gemis vervaagt al bij de eerste slok ayran.


GLOBETROTTER
Op gezette tijden gidst Mooncake lekkerbekken door het nieuwe culinaire landschap, langs de verborgen parels in en rond de Middellandstraat in Rotterdam. Ze doet dat overigens niet uitsluitend in Rotterdam. Ze doet dat ook in Amsterdam, en – wellicht – in de toekomst in Den Haag.
Het idee van een food tour is ontstaan in de hoofdstad, de stad waar ze het vaakst slaapt. Van een (vaste) woonplaats durven we niet te spreken want Mooncake is te veel globetrotter om haar één stad toe te dichten. Net terug uit Caïro staat Georgië alweer op de stapel. “De grootste verrassing van het afgelopen jaren was toch wel Albanië. Bij Albanië denkt iedereen gelijk aan criminelen. Ik heb me er geen moment onveilig gevoeld. Het is een verrukkelijk land, in alle opzichten.”
Terug naar Nederland, terug naar Mooncake Food Tour. “In Osdorp, net buiten de Amsterdamse ring, is een wereld aan het ontstaan waar we geen weet van hebben. Hadden de arbeidsmigranten misschien nog het idee ooit terug te keren, hun kinderen en kleinkinderen zijn in Nederland geboren en getogen. Zij bouwen in Nederland aan hun toekomst met de kennis van hun (groot-)ouders. Zij zijn niet de enigen. Culinaire invloed wordt alsmede uitgeoefend door de Indiase expats en de Syrische vluchtelingen van de afgelopen jaren. In Osdorp zit bijvoorbeeld een Syrische meesterpatissier, hij leerde het vak al op zijn zevende van zijn vader. Zijn baklava is zo verfijnd. Bereid van ghee in plaats van roomboter. Met kardemom en oranjebloesemwater als extra toevoeging. Net kunstwerkjes. Hij beperkt zich ongetwijfeld niet tot deze extra’s, logischerwijs geeft hij niet al zijn geheimen prijs. Een andere aanrader is restaurant Ons Dorpje. De pasteitjes, à la minute uit de oven, zijn er briljant. De briwat, filodeeg gevuld met kip, saffraan, amandel en kaneel, van Ons Dorpje, ik fiets ervoor om.”
Het Shaami Huis valt om praktische redenen buiten Mooncake Food Tour. Het Shaami Huis oogt aan de buitenzijde als een dertien-in-dozijn shoarmatent. De Nederlanders zonder internationale roots lopen er niet snel naar binnen want ongezellig. “Gezelligheid vind ik zo’n relatief begrip. Concepthoreca waar het uitsluitend draait om de winst maar waar geen ziel te bekennen is, daar heb ik meer moeite mee.”
LOTUSZAADPASTA
Wat de boer niet kent, vreet hij niet. En dat is juist waar Mooncake tegen ageert. “Ik wil de ogen openen bij het publiek.” Onbekend maakt zeker niet onbemind. Hoe onbekender, hoe leuker juist de ontdekking.
Achter haar favoriete plekken schuilt meestal geen pr-bureau. “Voor marketing hebben ze geen tijd of ze hebben er geen kaas van gegeten. Ik laat mezelf ook niet inhuren. Ik ben onafhankelijk, ik betaal voor mijn eten. Dat maakt mijn keuze puur. Ik kies voor authenticiteit.”
Mooncake is een cakeje, oorspronkelijk gemaakt van lotuszaadpasta en een gezouten eendeneidooier – die verwijst naar de maan – maar tegenwoordig ook zonder lotuszaadpasta verkrijgbaar, dat ze op haar zeventiende in de etalage op de Zeedijk zag liggen. “Ik was er heel nieuwsgierig naar maar zo verlegen dat ik niet naar binnen durfde te lopen. Nu denk ik, schijt, ik ga het gewoon vragen maar dat lef had ik destijds nog niet. Mooncake symboliseert mijn nieuwsgierigheid, en het lef dat nodig is om een andere wereld te betreden.”
Het onderscheidt haar van de andere food bloggers. “Ik wil iets losmaken, de boel wakker schudden. Ga eens een keer bij je buren eten, da’s mijn missie. Die onbekende eetplekken, die verdienen een podium.”
Haar Arabische ketting vraagt om uitleg. “Het staat voor kanafeh dat ook wel eens gespeld wordt als kunafeh, een populair dessert met een laagje kaas. Een heel lekkere kanafeh at ik onlangs in de Palestijnse stad Nablus. Ik heb deze ketting van vriendinnen gekregen voor mijn verjaardag. In het Midden-Oosten vinden ze dat te gek. Ze kunnen er heel emotioneel worden als het over eten gaat. In Nederland verklaren ze je nog net niet voor gek als je een ketting draagt met appelflap als tekst.”
Ondertussen staat onze tafel bomvol Syrische gerechten. Firas Alroz en zijn koks pakken ons in met hun shoarma (halal) van lam en kip, koolsalade, Syrische aioli (met extreem veel knoflook), Syrisch op saj gebakken platbrood, gegrilde aubergine, tabouleh, granaatappelsaus, witte raap ingelegd in rode bietensap, lam met bulgur in een krokant jasje, kip in een krokant jasje. Mooncake overdrijft niet. Hemels, wat lekker! Shoarma krijgt in het Shaami Huis ineens een heel andere dimensie. Als we vertrekken, loopt de eigenaar achter ons aan met een huisgemaakte falafel. “Deze moet je nog proeven. Op basis van tuinbonen in plaats van kikkererwten waardoor zoveel sappiger. En met sesamzaad.” Lekker belangrijk dat interieur, denken wij. Tegen dat wat hij neerzet, kan geen binnenhuisarchitect op.
Het is onduidelijk hoelang het Shaami Huis nog op deze plek is gevestigd. Er zijn serieuze plannen (deels) te verhuizen naar de Lloydpier. Zolang het Shaami Huis maar blijft behouden voor Rotterdam maken wij geen bezwaar. Het Shaami Huis is slechts één tip van Mooncake. Wie haar volgt, hetzij tijdens haar food tour hetzij online, wordt geleid naar al die wereldse eetplekken in Rotterdam en ver daarbuiten. Mooncake verrijkt ieders leven.
Jonneke de Zeeuw
22 mei 1987 in Eindhoven
Loopbaan: Volgde diverse studies waaronder aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Woonde een tijdlang in Tel Aviv. Startte met Mooncake als het zoveelste probeersel. Ze werd tot haar eigen verbazing vrijwel direct genomineerd voor de award Food Blogger van het Jaar, in 2016, die ze ook won. Kreeg vervolgens een eigen videoserie bij de Volkskrant en een culinaire rubriek op BNR Nieuwsradio. Mooncake werd van een probeersel een serieus bedrijf. Vanuit haar bedrijf organiseert ze food tours door Rotterdam en Amsterdam.
Typisch Jonneke: Altijd aan het reizen. Fysiek en anders in het hoofd. Erg ongeduldig en gek op goeie gefrituurde snacks zoals bara, Johnny cake, perkedel jagung of kroket.
Beeld: Karine de Bruijn