‘Best burger in town’, noemen ze ‘m bij het Nieuw Rotterdams Café -NRC in de volksmond- aan de Witte de Withstraat. En dan hebben ze het over de burger die is bedacht door tweesterrenchef François Geurds naar aanleiding van het tienjarige bestaan van dit bekende grand café van de grootste gastvrijheidsstrijder van de stad: Herman Hell. SMAAKmag. mocht de FG Burger afgelopen week langs de meetlat leggen.
Het eerste wat opvalt, is dat ‘ie behapbaar is. De FG Burger valt niet uit elkaar zodra je hem doormidden snijdt. De tomaat en uien blijven op hun plek zodra je er je tanden inzet. De mayonaise druipt niet langs je mondhoeken op je shirt of trui. Voor de FG Burger is geen kunst- en vliegwerk nodig om hem zonder te morsen op te eten. ,,Bij de FG Burger hoef je inderdaad geen gevecht te leveren”, bevestigt Dave van den Donker, conceptmanager van de ambitieuze Hell’s Kitchen Horeca Groep.
NRC koos voor François Geurds, patron cuisinier van FG Restaurant (2 Michelinsterren) en FG Food Labs (1 Michelinster), om de keuken van NRC in het jubileumjaar in de schijnwerpers te zetten ‘omdat hij van de topchefs in Rotterdam het meest past bij onze stijl’.
De black angus burger van NRC, op een brioche me tomaat, augurk, kropsla, gebakken ui, scamorza (die peervormige, compacte, semi-zachte kaas van volle koemelk uit Zuid-Italië) en een mayonaise van chipotle, behoort al vanaf dag 1 tot de hardlopers. ,,Burgers zijn als soulfood bij NRC immens populair.” Sinds de introductie van de FG Burger, eind november, zijn de burgers er bijna niet meer aan te slepen. ,,Hij gaat twee keer zo hard.” De reden? ,,De FG Burger is stoer van uiterlijk, en elegant van smaak.” Aldus Dave van den Donker.
KROKANTE KIPPENHUID
De kracht van deze burger zit ‘m in de maling van het vlees dat een mix is van rund- en kippenvlees. De exacte verhouding wordt niet prijsgegeven, de gebruikte vleeskruiden evenmin. Enige wat nadrukkelijk wordt vermeld dat ‘ie geen varkensvlees bevat.
De meesterkok heeft de hamburger de hamburger laten zijn. De upgrade zit ‘m juist niet in luxe ingrediënten als bladgoud, truffel of kaviaar. De tomaat is bij hem alleen wel een coeur de boeuf, de kropsla rucola, de ui zoetzure zilveruitjes, de mayo een aioli en de bacon krokante kippenhuid. Wil je ‘m met kaas, krijg je er pecorino bij. De briochebollen met sesam zijn afkomstig van anti-plofkippenbroodheer Edwin Klaassen. Deze olijke bakker behoeft nauwelijks nog een introductie maar mocht je hem desondanks niet kennen: in de laatste editie van SMAAKmag. lees je hoe hij ze niet al te bruin bakt.
De patat, Rotterdam ligt immers boven de frietgrens, is zoals bij alle zaken bij Hell’s Kitchen Horeca Groep afkomstig van de FrietFabriek uit Oud-Beijerland. Did you say exercise? Or extra fries …staat er in roze neonletters op de muur bij NRC. Als wij aan het woord zijn, praten we uitsluitend over food. Tegen een tweede portie patat zeggen wij in dit geval ja, mits we er een tweede burger van François Geurds bijkrijgen.
De prijs van de FG Burger, 19,50 euro inclusief patat, is vergelijkbaar met de black angus burger. Hij is tot ten minste 1 april te bestellen bij NRC. Niet uitgesloten is dat deze periode wordt verlengd.