Quispel Bier ben je niet snel beu, stelt de Rotterdamse naamgever en bedenker van dit frisse en toegankelijke witbier: Sebastiaan Quispel. “Het is doordrinkbaar.”
Van dit bier word je blij, van dit bier word je zo blij dat je er zelfs als staartloos zoogdier van gaat ‘quispelen’. De slogan van Quispel Bier is het werkwoord van de achternaam van de bedenker: de Rotterdammer Sebastiaan Quispel (27).
Sebastiaan Quispel komt uit een ondernemersgezin, zijn moeder Janine is de vrouw achter RoZé Food and Fun. Niemand die zich er dan ook over verbaasde dat hij er gelijk na zijn studie bedrijfskunde en zijn master strategisch ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit in 2020 voor koos een eigen bedrijf op te zetten. Dat het Quispel Bier werd, dat heeft alles te maken met dat waar zijn persoonlijke interesse naar uitgaat. “Ik drink inderdaad graag een biertje. Bier is een interessant product.”
Met witbier was er nog een gat op te vullen in de markt, merkte Sebastiaan Quispel twee jaar geleden als bierliefhebber op. “Je had Hoegaarden Wit, en je had Wieckse Witte, daarmee hield het wel zo’n beetje op. In witbier was te weinig variatie.” Hij bedacht een recept voor een witbier dat hij vervolgens toevertrouwde aan brouwerij BeerSelect in Gent. “Wat mijn bier anders maakt dan Wieckse en Hoegaarden? Het is fris en toegankelijk. Ik heb er citroenzeste aan toegevoegd en dat proef je. Quispel Bier is doordrinkbaar. Je bent het niet na één glas al beu.” Het karakteristieke kruidenaroma dankt het bier aan Styrian Golding, de hopplant die afkomstig is uit het Sloveense deel van Stiermarken. Quispel Bier kent een volle schuimkraag en een alcoholpercentage van 5,8 procent.
EVEN NIETS AAN JE HOOFD
Onderscheidend is hij verder in de uitstraling. “Van het Rotterdamse kunstenaarscollectief AAAFRESH123 heb ik het schilderij Everything in the Cloud mogen gebruiken voor het etiket. Dat doek verbeeldt een open hoofd. Dat hoofd is gebarsten door de chaos, de aanhoudende stress. Het symboliseert het leven dat altijd in beweging is. Drink je een Quispel Bier dan sluit de schedel, dan heb je even niets aan je hoofd. Dan staat de tijd even stil.”
Voorlopig houdt hij het bij witbier, maar hij sluit niet uit dat er ooit een Quispel Blond op de markt verschijnt. Het recept ligt immers al klaar. “Voor een Quispel Blond is het nu nog te vroeg, maar wie weet, volgt het sneller dan ik nu denk. Mijn ambitie is om zoveel mogelijk mensen te laten quispelen, blij te maken met mijn bieren.” Vooralsnog trekt hij de kar in zijn uppie, ‘maar mijn vader en mijn broer zijn voor een bepaald percentage aandeelhouders, ik kan altijd met hen sparren’.
Quispel Bier wordt inmiddels in een dertigtal horecazaken in met name Rotterdam en Renesse, ‘daar hebben mijn ouders een tweede huis’, geschonken. “Of jij thuis een Quispel kan drinken? Uiteraard. Quispel Bier is via www.quispelbier.nl te bestellen of te koop bij slijterijen als De Admiraliteit Dranken aan de Admiraliteitskade en Mitra aan de Kleiweg. Bij Mitchie aan de Pannenkoekstraat is Quispel verkrijgbaar als tapbier.”