Openden ze voorheen sportzaken na hun carrière als voetbalinternational, tegenwoordig scoren ze met de bieren. Roy Makaay (46) uit Rotterdam, de voormalige goaltjesdief van Vitesse, CD Tenerife, Deportivo la Coruña, Bayern München, Feyenoord en het Nederlands elftal, gaat tegenwoordig door het leven als MR HAPJ, het blonde bier dat door de extra letters MR omgedraaid zijn initialen draagt.
HAPJ – spreek uit: hapjé – komt officieel uit de koker van Jean-Paul van Gastel. Als Bourgondisch Breda-nazaat droeg hij lange tijd een stille wens: een eigen bier. Niet uit commercieel oogpunt want aan dat bier hoefde hij niet per se te verdienen. Hij dacht ook niet aan grote hoeveelheden. Hij wilde vooral eigen bier drinken met vrienden en familie. Onder het genot van een goed glas bier alle (on)belangrijke dingen van het leven bespreken, dat was de opzet.
Tijdens een concert van Guus Meeuwis besprak hij dit idee met horecaondernemer Alwin Houwing en die zag er – na de nodige biertjes – wel heil in. De omgekeerde initialen van Alwin Houwing en Jean-Paul werd de merknaam: HAPJ. Het recept voor het eigen bier werd vervolgens toevertrouwd aan brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. Over dat recept willen ze niet meer kwijt dan dat ze het zelf lekker vinden. Mocht jij een ander oordeel zijn toegedaan, laat het de heren weten want dan komen ze de rest zelf opdrinken, vermeldt het etiket op de achterzijde in iets directere bewoordingen.
Die heren zijn inmiddels Jean-Paul van Gastel en Roy Makaay, Alwin is er vorig jaar uitgestapt. Aangezien Jean-Paul van Gastel coach is van FC Guangzhou City rust die ‘zware’ drinktaak op de schouders van Roy Makaay. “Dat valt reuze mee. Tot op heden hebben we nog geen bier retour gekregen. Onze mening wordt gelukkig door iedereen gedeeld.”
Van de vier bieren die door HAPJ ondertussen op de markt zijn gebracht zijn er twee mede namens Roy Makaay gebrouwen: KERSTHAPJ en MR HAPJ. KERSTHAPJ was een gelimiteerde editie, en reeds uitverkocht. MR HAPJ blond – ’zie je die voetbal in de o van blond op het etiket?’ – is zijn paradepaardje. MR zijn zijn initialen in spiegelbeeld. Das Phantom was jarenlang zijn bijnaam, omdat hij op het veld vaak uit het niets opdook. Dat pseudoniem is hij als bierhandelaar voorgoed kwijt. Niet dat de oud-international zichzelf als MR HAPJ op de borst klopt, want zijn opstelling is nog altijd bescheiden.
Wat is er zo bijzonder aan MR HAPJ? “De een proeft er framboos in, de ander citrus en weer een ander een zoetje van honing. Ik ben geen fruitteler, ik kan over de smaak niets zinnigs zeggen. Ik vind hem vooral goed gelukt. Het is een superlekker verfrissend biertje.” De ingrediëntenlijst spreekt van water, gerstemout (munich), witte kandij, cascade (hop), gist, bloed, zweet en tranen. Tripel en Weissneus, een mix van Duitse weizen en Belgisch witbier, zijn de eerdere bieren uit het assortiment van HAPJ.
Roy Makaay en Jean-Paul van Gastel zijn als voetballers nooit samen opgetrokken. Vrienden werden ze pas als jeugdtrainers bij Feyenoord. “Ik geloof dat we welgeteld één keer samen hebben gespeeld, tijdens een interland van oranje in Zuid-Afrika.” Die vriendschap wordt overigens gedeeld met Giovanni van Bronckhorst. “De zoon van Gio en de mijne hebben nog een hele tijd samen gevoetbald bij Feyenoord. Die van mij voetbalt inmiddels niet meer.” Vaders voetsporen waren een maatje te groot? “Mijn zoon, hij is nu 19, heeft andere ambities. Hij helpt me met HAPJ, evenals mijn dochter van 22. Mijn zoon studeert creative business aan de hogeschool, mijn dochter media en communicatie. Zij doen voor HAPJ de social media, zij maken toffe filmpjes. Wat zij doen, daar heb ik geen kaas van gegeten.”
OKTOBERFEST
Na een jarenlang strak regime vloeit het bier nu rijkelijk? “We dronken weleens een biertje na afloop van een wedstrijd, bij Feyenoord deden we dat vaak na een thuiswedstrijd in De Ballentent. Bij Bayern München nodigde de coach de avond voor elke wedstrijd steevast het hele team uit voor een korte borrel aan de hotelbar. Hij stond erop dat iedereen daarbij was. Even een biertje met z’n allen en daarna gingen we terug naar onze kamers of naar de masseur voor een verdere behandeling. Ikzelf hield het bij een colaatje. Ik dronk geen druppel alcohol vanaf twee dagen voor een wedstrijd. Als we op zondag moesten spelen en we waren voor vrijdagavond uitgenodigd voor een verjaardag bleef ik thuis. Ik leefde heel gedisciplineerd. Tijdens het jaarlijkse Oktoberfest tikte ik met moeite een liter bier weg. Met het eerste van Bayern München gingen we tijdens Oktoberfest altijd op zondag – in Duitsland speelden we bijna altijd op zaterdag – naar de biergarten. Voor ons werd dan een halve tent gereserveerd. De eerste tien minuten moesten we poseren voor de persfotografen. Daarna ging het los. Sommige spelers deden heel stoer maar die bleken Radler te drinken. Ik drink geen alcoholvrij bier. Ik drink bier, of ik drink niet. Dronken ben ik één keer geweest in mijn voetbalcarrière, als lid van de technische staf en dat was direct na het landskampioenschap in 2017. Dat was zo’n geweldig volksfeest. Die nacht is het laat geworden, zeg maar. Ik stond de volgende dag met een zonnebril op het bordes om de wallen te camoufleren.”
Na de fotoshoot bij de Brewdog Brewery pal achter Thoms Restaurant & Underground Bar aan de Meent nemen we in De Ballentent een slok van MR HAPJ. Bij dit krachtige biertje hoort een gehaktbal, denken wij. De ballen van De Ballentent blijken een magische uitwerking te hebben. “Bijgeloof of niet. Maar elke keer als ik een bal gehakt had gegeten in De Ballentent scoorde ik de volgende dag drie keer. Weet je wat zo grappig is? Ik wist niet dat René Keehnen, mijn overbuurman, de eigenaar was. Totdat ik hem achter de bar zag staan in De Ballentent. We zijn sindsdien heel close. Als ik in een ander stadion de tegenstanders voor Feyenoord moest analyseren ging René dikwijls met mij mee.”
Bij De Ballentent schenken ze HAPJ, evenals bij Sijf, Bierboutique, Opa en Gym & Gin. “Bij Gym & Gin gingen we voor de corona-crisis eten met vrienden. Doe mij maar mijn eigen bier, zei ik tegen de ober die de drankbestelling aan tafel opnam. Onze vrienden dachten dat ik een grap maakte. Ze wisten niet dat MR HAPJ van mij was.”
Is HAPJ nog een beetje te behappen? “Ik ga zo naar Breda waar HAPJ in een bierwinkel zojuist tot bier van de maand is uitgeroepen. Je kunt inmiddels spreken van een uit de hand gelopen hobby.”
De bieren van HAPJ zijn geen dorstlessers, waarschuwt Roy Makaay. “Je kunt dit bier niet vergelijken met Heineken, want een hoger alcoholpercentage, 5 procent versus 8,4 procent. Ik drink MR HAPJ zelf graag op het terras, of bij een biefstukje. Ik ben niet zo van de groenten. Ik eet mijn vlees meestal zonder groenten. Drink ‘m niet al te koud want dan kun je het bier bijna niet proeven. Ik heb HAPJ in mijn garage staan. Daar is het doorgaans een graad of 8. In het glas warmt ‘ie nog een beetje op. Beetje gekoeld is ‘ie op z’n best.”
Beeld: Rick Arnold