Hugh heeft een Indonesische opvolger: TIWYA. In deze gloednieuwe bar/club onder het Hilton aan de Kruiskade eet je in vakantiesfeer pepesan bali volgens oma’s recept, of een crème van pandanblad met een crumble van kenarinoten.
Hugh is verleden tijd. Over Hugh wil assistent-bedrijfsleider Danny Meijer dan ook liever niets meer kwijt. Geweest is immers geweest. Hugh was na 5 jaar hoognodig aan vervanging toe. “Als je trendy wilt blijven, moet je durven vernieuwen. Met TIWYA maken we die frisse start.”
Elke vergelijking met Hugh gaat mank. TIWYA is zo anders: speelse klapdeuren bij de entree, een extra verdieping met riante banken bekleed met botanische prints, gave lampen gemaakt van houten latjes en een weelde aan tropische planten. TIWYA is in twee woorden samengevat warm en cosy, cosy zonder truttig te zijn. Alles is nieuw, bijna alles. Het enige dat terecht is gebleven zijn de knusse zitjes op de trap. Bij TIWYA springen ze alleen wat meer in ons oog.
Frank van Hese is – met hulp van Dave Grosjean en Danny Meijer – de bedenker van TIWYA, een afkorting van This is what you are. De beste versie van jezelf ben je meestal op vakantie, ver weg van alle zorgen, onder de palmboom op dat hagelwitte strand met een goede cocktail binnen handbereik. De heren hebben met TIWYA een vakantiesetting willen creëren waarin het publiek vijf dagen per week kan shinen.
Elke avond gaat steevast om 22.30 uur de gong en als die gaat wordt This is what you are van Mario Biondi ingezet. De dj draait overigens al vanaf 18 uur, soms groovy, soms jazzy, maar in elk geval op de achtergrond. “Gaandeweg wordt de muziek opgevoerd.” Voor de late of lange eters geldt dat je je tafelgenoten steeds lastiger verstaat.
Bij TIWYA, open van woensdag tot en met zondag, eet je aan de grote eilandbar, of in één van die riante banken, of aan een hoge of juist aan een lage tafel. Net waar jij je comfortabel voelt.
De keuken van TIWYA heeft de handen ineen geslagen met CUCU in Zwijndrecht, een familierestaurant gespecialiseerd in authentieke Moluks-Indonesische gerechten. CUCU betekent – heel toepasselijk – kleinkind in het Moluks want het verzamelen van oma’s recepten, daarmee is het ooit begonnen. Voor CUCU is gekozen omdat TIWYA ‘iets anders wilde dan de sushirol die je nu overal op de kaart ziet staan’.
De avond in TIWYA begint met twee bites: een oester in een sambal-hollandaisesaus en pangsit goreng, de gefrituurde versie van wonton gevuld met garnalen gevolgd door gadogado met kipsaté. Het hoofdgerecht is in ons geval een gedeelde proeverij van daging belado, daging rendang, pepesan bali, sayur lodeh en twee stoommandjes met kokosrijst en witte rijst. De pepesan bali, in bananenblad gegaarde makreel met kemangi (citroenbasilicum), is een voltreffer. Zo’n gerecht waarbij je de chef extra lief aankijkt voor nog een portie.
CUCU en daarmee TIWYA werkt zonder E-nummers. “Geen bouillonblokjes van Maggi, alles is puur, alles is halal. We zijn islamitisch opgevoed. Varkensvlees vind je in onze keuken niet terug,” verduidelijkt één van de kleindochters aan tafel. Bij de crème van pandanblad met een crumble van kenarinoten (Molukse amandelen) likken we onze vingers opnieuw af. TIWYA schijnt ook uit te blinken in exotische cocktails. Deze bewaren we voor de volgende ‘vakantie’.