Dat ze kan zingen, dat weten we allemaal. Dat ze kan koken, dat weten velen. Maar dat souldiva Shirma Rouse ook nog eens over een ijzersterk geheugen beschikt, dat weet vrijwel niemand. Tijdens de personeelsmaaltijd gaat ze het rondje af: hoe al die gemotiveerde jongens en meiden in de keuken van restaurant GaleriAAA heten? Deze namen weet ze later op de avond zonder spiekbriefje in één adem op te lepelen, als ze de crew laat shinen op Proud Mary van Tina Turner.
The Dutch Queen of Soul was afgelopen woensdag de hoofdgast tijdens het allereerste kookboekdiner in haar thuisstad. Swingende smaakpapillen waren er voorspeld, en die verwachting kwam uit, maar dat het zou uitmonden op een privéconcert, daar had niemand op gerekend.
De vijftig gasten van het kookboekdiner in restaurant GaleriAAA aan de Zaagmolenkade werden opgewacht met een sorrel, een feestelijk sapje dat Shirma Rouse in haar jongere jaren dronk op Sint Eustatius op basis van hibiscusbloesem getrokken met kruiden als kruidnagel en kaneel en sinaasappelzeste. Voor wie wilde, werd het bij GaleriAAA gemixt met cava. Sorrel staat als recept echter niet beschreven in haar eerste kookboek, Shirma’s Soul Kitchen, uitgegeven door Kyosei. Dat recept geeft ze prijs in haar volgende boek dat in het teken staat van healthy food en haar veranderende mindset (‘zelfliefde is het sleutelwoord’) waardoor het haar lukte op eigen kracht vijftig kilo af te vallen.
Wie weleens op haar geboorte-eiland -Curaçao- is geweest, zal het vast niet zijn ontgaan. Er gaat er geen feest voorbij zonder kaasballen. Het geheim van Shirma’s kaasballen schuilt ‘m in vier soorten kaas: mozzarella, cheddar, parmezaan en oude kaas. Dat recept is wél terug te vinden in het kookboek Shirma’s Soul Kitchen, eveneens als dat van het complete menu: maissoep met gele paprika, de ossenstaart met basmatirijst en kidneybonen (het gerecht waarmee haar moeder haar begroet op Curaçao) en de bananen-kokostaart. En dan niet met een snufje zout of een vleugje knoflookpoeder, alles is precies afgemeten.
Het is overigens niet zo dat de coach van Amazing Grace vies is van een stamppotje. Maar ze zou dan wel de ‘gewone’ aardappel vervangen door zoete aardappel.
De lat voor een volgende editie van het kookboekdiner ligt hoog bij GaleriAAA, door de onvergetelijke avond die Shirma Rouse wist te maken van de vuurdoop. Aflevering 2 staat gepland voor woensdag 31 augustus, met groentekoningin Mari Maris in de hoofdrol. Kaarten voor dit kookboekdiner zijn alvast te bestellen via www.galeriaaarestaurant.com.
Beeld: Aldwin van Krimpen